Ministrul Pruna a gasit plosnite si sobolani in inchisori. Ce urmeaza sa faca

Marti, 31 Mai 2016, ora 08:07
3587 citiri
Ministrul Pruna a gasit plosnite si sobolani in inchisori. Ce urmeaza sa faca
Foto: Arhiva Ziare.com

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a vizitat mai multe inchisoari din tara si in unele a constatat o stare de igiena "absolut ingrozitoare". Pentru sefii acestor penitenciare, ministrul nu are vesti bune: va fi stricta la evaluarea din acest an.

"Am fost in mai multe penitenciare. Sunt unele in care se poate respira, sunt altele in care nu se poate respira, in care sunt plosnite, sobolani, in care starea de igiena este absolut ingrozitoare. (...) Cred ca inainte de a astepta bugete necesare foarte mari pentru a consolida sau renova o infrastructura foarte veche, trebuie sa ne facem si curat in propria casa si acesti sefi de penitenciare care admit ca starea de igiena sa fie una deplorabila si pana la urma o amenintare la sanatatea publica cred ca nu au niciun fel de scuza manageriala.

Anul acesta eu ii voi evalua, eu voi contrasemna. (...) Anul asta am sa fiu destul de stricta", a avertizat Pruna, luni seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Ministrul a explicat, in context, ca CEDO a pronuntat anul trecut 75 de hotarari in urma carora au fost platite despagubiri persoanelor care s-au adresat acestui organism plangandu-se de modul in care se executa pedepsele in Romania.

"Nu am ceva cu ANP-ul, are CEDO ceva cu ANP-ul si cu modul in care se executa pedepsele in Romania. Anul trecut au fost 75 de hotarari CEDO, am platit nenumarate despagubiri pe buna dreptate. (...) Romania risca acum sa se pronunte impotriva ei o decizie pilot de catre CEDO care ar asigura o reparatie baneasca compensatorie persoanei condamnate, dar care nu ar rezolva o problema de sistem. (...) Cei care sunt acum sefi de penitenciare pot lua imediat masuri manageriale incat aerul sa fie mai respirabil si sa nu aiba o invazie de plosnite. Pentru asta nu trebuie un buget suplimentar", a adaugat ministrul.

Raluca Pruna a precizat ca in cursul zilei de vineri va avea o intalnire cu toti sefii de penitenciare din tara, iar la finalul acesteia va anunta ce masuri vor fi luate.

Ministrul Pruna a mai vorbit si in februarie despre dezastrul pe care l-a gasit in puscarii, iar in aprilie Guvernul Ciolos a aprobat un plan de masuri pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, in valoare de peste 800 de milioane de euro.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#ministrul Pruna control inchisori, #conditii detentie Romania , #ministrul Justitiei