Ministrul Justitiei spune ca nu ia masuri sub presiunea detinutilor: Daca am asteptat 20 de ani, mai stam 2 luni

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 17:31
6179 citiri
Ministrul Justitiei spune ca nu ia masuri sub presiunea detinutilor: Daca am asteptat 20 de ani, mai stam 2 luni
Foto: Facebook/Raluca Pruna

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a facut apel la detinuti sa renunte la proteste, pentru ca nu va lua nicio masura de imbunatatire a conditiilor din sistemul penitenciar sub presiune.

Ministrul a facut declaratia in contextul in care detinutii din 11 inchisori au inceput o adevarata revolta, care a escaladat miercuri, cand unii puscariasi s-au urcat pe acoperisuri si au ameninat cu greva foamei.

Raluca Pruna a asigurat ca stie foarte bine situatia precara, care persista de mai bine de 20 de ani, din inchisorile romanesti, pe care le-a vizitat, dar ca nu va lua masuri grabite, ci masuri sigure. Aceasta le-a transmis detinutilor sa aiba rabdare, pentru ca in curand va lansa in dezbatere publica un plan de rezolvare a problemelor din penitenciare.

"Escaladarea tensiunilor in penitenciare nu va genera adoptarea de masuri grabite. Ii asigur pe cei din detentie ca nu voi adopta nicio masura sub presiune. Nu avem nevoie de masuri grabite, ci de masuri bune. Daca am asteptat 20 de ani, mai putem astepta doua luni", a declarat Pruna intr-o conferinta de presa.

Ministrul Justitiei nu vrea sa spuna nimic despre protestele din inchisori: Etica va obliga sa nu imi puneti aceasta intrebare!

Ministrul Justitiei a informat ca miercuri au loc proteste in 11 din cele 45 de penitenciare din tara. Aceste revolte au inceput de zilele trecute, insa miercuri a fost punctul culminant, cand detinutii din tot mai multe inchisori s-au alaturat miscarii, ultimii fiind cei din Penitenciarul Tulcea.

Pruna spune ca stie bine situatia din inchisori

Raluca Pruna a subliniat ca "situatia din sistemul penitenciar este una sistemica si grava, nu de ieri, de alaltaieri, ci de mai bine de 20 de ani", iar ea stia acest lucru, pentru ca in perioada 2000-2004 a vizitat toate centrele de detentie din Romania.

"Sunt unul din nu foarte multii oameni care au intrat in penitenciarele romanesti. De cand am preluat mandatul (de ministru al Justitiei - n.red.) am revizitat numeroase penitenciare, cu speranta ascunsa ca voi gasi o situatie imbunatatita.

M-am intalnit cu persoane din detentie, am intrat in camerele lor, am dat mana cu ele, le-am ascultat, deci stiu din contact direct care sunt problemele acestora. Dupa ce mi-am reconfirmat parerea, am declarat public ca o sa fac din incercarea de a remedia situatia o prioritate a mandatului meu", a explicat Pruna.

Demnitarul a amintit ca Romania a fost condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in 2012, cand tarii noastre i s-a cerut sa ia anumite masuri cu privire la conditiile din sistemul penitenciar. "In noiembrie 2015, eu am mostenit o colectie de hartii, nicio masura concreta", a spus aceasta.

Mesaj pentru puscariasi

Ministrul s-a adresat apoi celor aflati in detentie: "Ii asigur ca nu-mi sunt straine problemele lor, sunt necesare masuri imediate care sa corecteze conditiile precare din sistem, sa rezolve supraaglomerarea, chestiunile stabilite prin norme cu privire la hrana, acces la munca, asistenta medicala si la pregatirea reintegrarii lor sociale. Scopul unei pedepse este in primul rand reeducarea".

Raluca Pruna a spus ca a facut promisiunea ca se va "apleca asupra restantelor", iar pana acum a adoptat un regulament, care avea o intarziere de 25 de luni.

"Este un regulament care face posibila adoptarea unor decizii la nivel de ANP (Administratia Nationala a Penitenciarelor - n.red.) care se regasesc in conditiile de viata a celor aflati in detentie. Am adoptat multe din aceste decizii", a precizat Pruna.

Ministrul a insistat ca exista alternative la detentie, cum ar fi probatiunea, insa este nevoie de un personal mai numeros si mai bine platit in acest sector.

"Cu privire la sistemul de probatiune, am suplimentat numarul de posturi. Am aprobat cresterea salariala pentru colegii din sistemul de probatiune. Daca le cerem performata, trebuie sa-i platim mai decent", a spus Pruna.

Dezbatere privind conditiile din penitenciare

Ministrul a aratat ca institutia pe care o conduce a redactat un plan de masuri concrete, care poate fi consultat pe site-ul oficial, iar in urmatoarele zile va fi lansata o dezbatere privind conditiile din penitenciare si solutiile pentru rezolvarea lor.

Demnitarul le-a spus detinutilor ca "nu serveste nimanui, nici lor, nici societatii, continuarea si escaladarea unor tensiuni".

"Inteleg nerabdarea, ii asigur ca lucram la identificarea unor solutii (...). Nu e nevoie sa isi agraveze propria situatie. Ii rog sa aiba putina rabdare sa facem aceasta consultare. Ii asigur pe cei din detentie ca eu, personal, pe durata mandatului, depun toate eforturile ca Parlamentul sa adopte aceste masuri cu celeritate, in sesiunea de toamna", a conchis ministrul Justitiei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ministrul Justitiei revolta inchisori , #ministrul Justitiei