Ministrul Justitiei spune ca 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva coruptia, daca nu avem rigoare morala

Vineri, 06 Mai 2016, ora 17:08
5157 citiri
Ministrul Justitiei spune ca 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva coruptia, daca nu avem rigoare morala
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat vineri ca in absenta unei rigori morale, care apartine fiecarui cetatean, indiferent de profesie, o mie de strategii, de legi, de institutii si 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva problema coruptiei intr-o societate.

"Cred ca nicio societate, in absenta unei rigori morale, care ne apartine fiecaruia dintre noi, indiferent de ce profesie facem, de faptul de a avea sau nu o demnitate publica, cred ca simpla calitate de cetatean, de participant in viata cetatii este o conditie fundamentala, fara de care, cum am spus, o mie de strategii, de legi, de institutii, 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva (problema coruptiei - n.red.) intr-o societate.

Asta este asteptarea mea nu de ministru, ci de cetatean in primul rand, ca fiecare dintre noi sa ne gandim la aceste lucruri in momentul in care suntem chemati sa luam decizii, eu stiu, de la decizia de a vota, daca suntem cetateni, la decizia pe care o luam administrativ in cazul meu, ca ministru, sau la decizia politica, pe care cei alesi sunt chemati sa o adopte in Parlamentul Romaniei", a afirmat Pruna, la Forumul de dezbateri Eurosfat.

Aberatia zilei: Condamnat la inchisoare pentru moartea unei fetite, un primar PSD vrea al cincilea mandat

Ea a precizat ca la MJ se deruleaza un proces in care se incearca sa se mute accentul de pe actiunea represiva a statului pe cea de preventie.

Ministrul Justitiei a subliniat ca un cadru eficient de combatere a coruptiei intr-o tara, stat membru UE, nu este un lucru usor, fiind un proces lung, in care, dincolo de legile adoptate si de institutiile create, inseamna si construirea unei convingeri publice ca o astfel de lupta are sens.

"Suntem acum la MJ in procesul in care incercam sa aducem la zi aceasta strategie si cel mai important lucru este ca, in procesul acesta de design al luptei anticoruptie, incercam sa mutam putin accentul de pe actiunea represiva a statului, care este sigur importanta in masura in care avem coruptie trebuie sa raspunda potrivit legii romane in vigoare, dar spun sa mutam accentul putin si pe preventie, pentru ca 1.000 de strategii, 1.000 de legi si 1.000 de institutii nu fac nimic daca nu avem si un public educat in sensul de a respecta aceste legi si, inainte de a face asta, de a avea in primul rand o cenzura morala si de a intelege ca nu adoptam legi de dragul de a adopta legi, ci adoptam legi tocmai pentru a face posibila avansarea - daca imi dati voie fara sa folosesc cuvinte mari - a interesului public general", a sustinut Pruna.

Vanghelie, despre perchezitiile DNA: Nu ma pot opri sa candidez, voi face campanie si din arest pe Facebook (Video)

Ministrul Justitiei a spus ca s-a facut si o analiza foarte serioasa privind costurile si s-a estimat ca impactul implementarii masurilor aferente strategiei sistemului judiciar se ridica, in mare, la nu mai putin de jumatate de miliard de euro.

"Nu stiu, este mult, este putin, ramane de vazut. (...) Sunt resurse pe care Guvernul s-a angajat sa le asigure astfel incat sa putem spune nu numai ca avem o strategie, dar ca o aplicam", a afirmat Raluca Pruna.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Pruna respectare legi, #Pruna DNA, #Pruna educatie morala , #ministrul Justitiei