Ministrul Justitiei respinge superimunitatea avocatilor: E ceva nemaiintalnit in UE, cel putin

Luni, 16 Mai 2016, ora 16:53
3122 citiri
Ministrul Justitiei respinge superimunitatea avocatilor: E ceva nemaiintalnit in UE, cel putin
Foto: Digi24

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a criticat din nou modificarile aduse recent in Parlament la legea avocaturii, subliniind faptul ca imunitatea absoluta care li se ofera avocatilor este nemaintalnita, cel putin in Uniunea Europeana.

"Cred ca nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si din profesia liberala a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta; este ceva nemaiintalnit in Uniunea Europeana, cel putin", a subliniat ministrul Justitiei, informeaza Agerpres.

Pruna, despre amputarea Legii ANI si modificarile Legii avocaturii: Ma fac sa ma simt ca si cum traim o restauratie

Declaratiile au fost facute la sediul CSM, unde a avut loc sedinta sectiei de procurori care a avizat favorabil, in unanimitate, propunerile ministrului Justitiei de reinvestire a lui Marius Iacob si Calin Nistor in functiile de procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie. Raluca Pruna a anuntat ca urmeaza sa faca o propunere si pentru functia de adjunct al DIICOT.

Ce inseamna superimunitatea avocatilor si pe cine ar scapa de justitie

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a avizat favorabil un proiect de lege de modificare a legii avocaturii care prevede, printre altele, ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, inclusiv a calculatoarelor si telefoanelor mobile care apartin avocatilor.

Totodata, Comisia Juridica a eliminat complet articolul prin care avocatii erau obligati sa declare relatia cu Securitatea comunista si aveau interdictie sa colaboreze cu serviciile secrete.

"Parlamentul trebuie sa explice public de ce vrea sa permita serviciilor secrete sa aiba agenti acoperiti ca avocati. Ce garantii efective ale dreptului la aparare are un om daca avocatul ar putea fi controlat de un serviciu secret?", a postat pe Facebook judecatoarea Dana Garbovan, presedintele Uniunii Judecatorilor.

Parlamentarii pregatesc o super-imunitate a avocatilor - Guvernul si DNA critica modificarile

Proiectul a trecut deja prin Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala.

Criticii proiectului au atras atentia ca aceste modificari sunt favorabile unor avocati deja acuzati, printre care senatorul Dan Sova si deputatul Victor Ponta. De asemenea, munca procurorilor in anumite dosare, in care printre acuzati se afla si avocati, va fi zadarnicita.

Noile prevederi au fost criticate de Guvern si DNA pe motiv ca se creeaza o forma de imunitate pentru avocati si se asigura "un statut de impunitate fara echivalent pentru orice alta profesie".

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca proiectul este o "aberatie" si trebuie sa fie retrimis la comisie. De asemenea, la Camera Deputatilor a fost trimis si un punct de vedere de la Consiliul Concurentei, in care se cere eliminarea articolului care prevede ca "avocatii pot conveni cu clientii onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR".

De asemenea, aflat intr-o vizita la Camera Deputatilor, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a atras atentia ca intentia Parlamentului de a schimba radical cadrul de functionare al Agentiei Nationale de Integritate si de a oferi o superimunitate avocatilor nu vine in sustinerea luptei Romaniei impotriva coruptiei.

Proiectul se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, urmand sa fie dezbatut marti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Justitiei superimunitate avocati , #ministrul Justitiei