Ministrul Justitiei nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: Inchisorile sunt suprapopulate

Luni, 04 Iulie 2016, ora 17:42
6314 citiri
Ministrul Justitiei nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: Inchisorile sunt suprapopulate
Foto: Arhiva / Guvern

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune ca in penitenciarele suprapopulate ale Romaniei sunt conditii proaste de 26 de ani, asa ca nu exclude initierea unor amnistieri sau gratieri, care vor fi precedate de dezbateri publice.

"Conditiile din penitenciare sunt grave de 26 de ani. Am considerat ca am datoria sa revizitez o serie de penitenciare, monitorizam acest sector din partea Comisiei Europene. Am revazut o parte dintre ele si m-am lamurit", a declarat luni Raluca Pruna, dupa un briefing la sediul ministerului.

Ministrul Justitiei a adaugat ca din 2012 nu s-au luat masuri de igienizare sau de stabilizare a personalului de conducere pe post, cei aflati la conducere fiind imputerniciti.

Despre conditiile din penitenciare, ministrul Justitiei a mai spus ca la Ministerul Justitiei ajung petitii direct din penitenciare. "Am fost la Braila si in urma controlului am trimis Corpul de control", a precizat Pruna.

In ce priveste decizia pilot pe care CEDO ar putea sa o ia in cazul Romaniei privind conditiile din penitenciare, Raluca Pruna a spus ca o astfel de hotarare a fost primita de Italia si de Bulgaria, costul fiind de zeci de milioane de euro.

In acest context, Raluca Pruna spune ca declanseaza o dezbatere publica si ca nu exclude niciun fel de masura, precizand ca "pot fi amnistieri sau gratieri", dar toate aceste lucruri trebuie analizate.

"Am asigurat un plan de masuri, se fac lucruri, voi declansa aceasta dezbatere si daca reiese un larg sprijin popular pentru masuri radicale de diminuare a suprapopularii, voi face o propunere legislativa si o voi depune in Parlament. Va ramane ca Parlamentul sa le voteze sau nu", a mai spus Raluca Pruna.

Ministrul a mai precizat ca in luna iulie declanseaza concursurile pentru posturile de conducere din penitenciare.

Ministrul Justitiei declara recent ca deficitul in penitenciare este de 9.500 de locuri, ca sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale si ca sunt conditii precare de igiena.

Raluca Pruna reamintea ca Romania are foarte multe hotarari CEDO care privesc conditiile precare de detentie si ca si mai multe hotarari, de ordinul miilor, sunt pe cale sa ajunga la Curtea Europeana.

Ea preciza ca, in acest context, Curtea Europeana a decis ca in cazul Romaniei trebuie sa se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut sa i se dea sa faca un plan de masuri astfel incat sa imbunatateasca conditiile.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Pruna lege amnistie gratiere, #inchisori suprapopulate Romania , #ministrul Justitiei