Ministrul Justitiei: Nu am reusit sa conving ca locul cercetarii nu e in penitenciar. Am epuizat argumentele

Joi, 04 Februarie 2016, ora 22:00
3389 citiri
Ministrul Justitiei: Nu am reusit sa conving ca locul cercetarii nu e in penitenciar. Am epuizat argumentele
Foto: Ziare.com

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi, ca isi asuma faptul ca nu a reusit sa convinga ca locul lucrarilor stiintifice nu este in penitenciar, aratand ca si-a epuizat argumentele.

Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie (Video)

"Eu, ca ministru al Justitiei, nu am reusit sa conving ca locul cercetarii stiintifice nu este in penitenciar. (...) Exista o pictura a lui Caravaggio. Se numeste 'Baiat muscat de o soparla' si figura aceea surprinsa a baiatului care, intr-un buchet de flori, se trezeste muscat de o soparla este exact ceea ce mi-a venit in minte, cand... Da, recunosc, imi recunosc limitele, nu am putut convinge ca locul cercetarii nu este in penitenciar.

Asa ca acum nu fac decat sa asigur secretariatul lucrarilor viitoare, acest studiu de impact si nu vreau sa influentez universitatile, eu sper ca acestea sa poata spuna singure daca pot si vor sa se implice in acest proces", a afirmat Pruna, la dezbaterile "Maladia plagiatului si anticorpii sistemului universitar" si "Cartile 'stiintifice' in regimul penitenciar", organizate la GDS.

Raluca Pruna, interviu pentru WSJ: Despre detinutii-scriitori, coruptie si proteste

Ea a amintit ca miercuri s-a decis suspendarea pana la 1 septembrie a prevederii din lege potrivit careia este redusa pedeapsa unui detinut care scrie lucrari stiintifice. Pana atunci, se va face un studiu de impact cu privire la ceea ce se va face cu aceasta prevedere, a mentionat ministrul.

"Nu s-a pus problema definirii a ceea ce este o lucrare stiintifica, ci un studiu de impact sa evalueze toate posibilitatile legislative pe care le avem", a precizat Pruna.

Ea a explicat ca, inainte de suspendarea prevederii, "girul de stiintificitate" a unei lucrari era dat de un profesor sau de un conferentiar, iar acum s-ar dori ca pragul sa fie ridicat la nivel de catedra.

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

"Grupul de lucru, din care a facut parte inclusiv Ministerul Educatiei si la pozitia aceasta s-a raliat si CSM, spune sa facem o procedura mai sigura, mai complicata. (...) Eu va spun care este propunerea: ridicam la nivel de catedra acest prag si, dupa ce lucrarea este elaborata, este trimisa din nou la catedra si catedra o trimite la CNATCU care trebuie sa spuna daca lucrarea este stiintifica sau nu", a completat Pruna.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Ministrul Justitiei a spus ca a propus abrogarea acestei dispozitii privind reducerea pedepselor prin elaborarea de lucrari stiintifice pentru ca locul unei lucrari stiintifice nu este in penitenciar.

"Eu am spus ca, din punctul de vedere al Ministerului Justitiei, eu mi-am epuizat argumentele. Cand spun eu, nu spun eu, Raluca Pruna, spun Ministerul Justitiei. Am facut publice toate acele date statistice care eu am crezut ca sunt suficiente si ca este o chestiune de bun simt sa constatam ca, numai citind titlurile, nu putem identifica nimic care sa fie stiintific la acea lista, poate doar acea lucrare care am inteles ca este plagiata", a precizat Pruna.

Ea a adaugat ca studiul care urmeaza sa se faca, dar nu de catre Ministerul Justitiei, vizeaza posibilitatea ca facultatile si CNATCU sa poata gestiona "aceasta inflatie de lucrari care continua".

Pruna a mentionat ca prevederea privind reducerea unei parti din pedeapsa prin elaborarea de lucrari stiintifice in penitenciare exista in legea din 1969 si "a supravietuit in varii forme". In 2006, Legea 275 prevedea ca pentru doua zile de scris se dadea detinutului o zi recompensa.

Potrivit ministrului Justitiei, in 2013, s-a propus ca pentru lucrari sa se dea detinutilor un beneficiu de 20 de zile, iar in Parlament comisia pentru drepturile omului a votat 30 de zile si nu lucrari, ci pentru o singura lucrare.

"Cand am venit la minister, am cerut statisticile si am fost foarte surprinsa sa vad numarul mare de lucrari, care a explodat in 2014 si in 2015. (...) Leg ceea ce s-a intamplat, ca fiecare om care o minima logica, de faptul ca din 2014, 2013 asistam la o intensificare a actiunii penale impotriva marii criminalitati, coruptia", a declarat Pruna.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#detinuti carti penitenciar, #carti scrise inchisoare , #ministrul Justitiei