Ministrul Justitiei il apara pe cel pe care l-a propus procuror general: Lupii tineri nu sunt deloc mai buni

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 17:58
3067 citiri
Ministrul Justitiei il apara pe cel pe care l-a propus procuror general: Lupii tineri nu sunt deloc mai buni
Foto: Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune ca Augustin Lazar, propus pentru functia de procuror general, a reformat Parchetul General si este cel care l-a adus in institutie pe fostul sef al DNA Daniel Morar.

Ministrul Justitiei a declarat, marti, la Adevarul Live, ca, daca in cazul desemnarii candidatului pentru sefia DNA decizia "nu a fost deloc grea", in cazul propunerii pentru functia de procuror general lucrurile au fost mai complicate, fiind mai multe aspecte de cantarit, relateaza News.ro.

Augustin Lazar, propus procuror general: Nu merg cu girofar, e nevoie de o noua mentalitate. Ce va face cu dosarele amanate si procurorii corupti

"Decizia luata in cazul DNA nu a fost deloc o decizie grea. (...) Decizia de reinvestire a doamnei Kovesi nu este deloc contestabila, este legala si foarte morala. Doamna Kovesi a performat exceptional, asa ca aici nu am avut de reflectat foarte mult, ci numai de asteptat bilantul DNA pe 2015", a afirmat Raluca Pruna.

In ceea ce priveste decizia sa de a-l propune pe Augustin Lazar pentru functia de procuror general, ea a spus ca in luarea hotararii au cantarit criteriile legate de cariera, viziune manageriala, integritate si "autoritatea pe care un procuror general trebuie sa o aiba intr-o tara unde este necesara o mai buna articulare intre vocile de la varful Parchetului".

Ministrul Justitiei explica de ce l-a propus pe Augustin Lazar pentru functia de procuror general

"Domnul Lazar este un procuror cu o cariera neintrerupta in Parchet. Nu a ars nicio etapa in cariera sa, iar faptul de a avea 34 de ani vechime este cu 5 ani mai mult decat iti da voie legea pentru a iesi la pensie ca magistrat. Domnul procuror a inteles sa nu iasa la pensie dupa 25 de ani.

(...) Este dovada unei fidelitati fata de profesie, este dovada ca intelege sa ramana in Parchet pentru ca are ceva de spus si de dat. Un lucru important care a cantarit este si faptul ca pana la inceputul anului 2001 a fost la Parchetul General, seful Sectiei de Urmarire Penala, si in aceasta calitate a reformat acolo si a constituit structura de parchet care a fost precursorul PNA si DIICOT.

Domnul Lazar a adus acolo procurori. La acel moment, Daniel Morar a fost adus de Augustin Lazar, ca multi altii, la Parchetul General si am considerat ca acest lucru este o dovada a viziunii sale", a declarat ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei a anuntat propunerea pentru noul procuror general (Video)

Intrebata despre acuzatiile ca Augustin Lazar este "procuror comunist", provenind dintr-un sistem, Raluca Pruna a spus ca a fost dezamagita, aratand ca "lupii tineri nu sunt deloc mai buni".

"Cred ca in societatea romaneasca nu mai trebuie sa gandim asa dihotomic, ca cine a lucrat inainte de 1990 este neaparat mai rau decat cei care au terminat dupa 1990. Eu am terminat dupa 1990 si asta nu ma face mai buna decat cei seriosi, care au terminat inainte de 1990.

(..) Avem in clasa politica exemple. Eu, ca cetatean, la inceputul anilor '90, pana spre finalul anilor '90, ma gandeam ca in Romania lucrurile se vor schimba cand se va primeni clasa politica.

Apoi am vazut ca lupii tineri nu sunt deloc mai buni, sunt uneori, poate, mai lipsiti de etica, inteleg sa arda etapele mai repede si sa ajunga la varf inainte de a avea inclusiv pregatirea de viata. Am sa dau exemple din magistratura - doamna procuror Bica a terminat dupa 1990. Este mai buna doamna procuror ca a terminat dupa 1990?", a mai spus ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei l-a propus, in 1 aprilie, pe Augustin Lazar, seful Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, pentru functia de procuror general al Romaniei si a transmis propunerea la CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Raluca Pruna Augustin Lazar, #Augustin Lazar propunere procuror general, #ministrul Justitiei propunere procuror general , #ministrul Justitiei