Ministrul Justitiei, in Parlament: Sunt aici pentru ca am avut curajul sa spun ca imparatul este gol (Video)

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 12:18
7208 citiri
Ministrul Justitiei, in Parlament: Sunt aici pentru ca am avut curajul sa spun ca imparatul este gol (Video)
Foto: Realitatea Tv

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a vorbit, marti, in Parlament, inainte de votul pe motiunea simpla depusa de PSD prin care i se cere demisia, dupa ce a declarat intr-o sedinta a CSM ca a mintit cu ocazia unei audieri la CEDO.

Pruna i-a atacat pe parlamentari de la tribuna plenului, spunandu-le ca, din cauza lucrurilor pe care ei nu le-au facut de-a lungul ultimilor 26 de ani, guvernul tehnocrat este acum obligat sa ia decizii in conditii de criza.

"Vreau sa subliniez ca, in lipsa unui cadru predictibil, chestiuni care au fost indelung amanate ne-au obligat sa actionam in conditii de criza. Nu mai putem continua sa ne prefacem ca nu intelegem despre ce e vorba. Sunt in fata dvs. pentru ca am avut curajul sa spun ca imparatul este gol. Clasa politica sa-si asume raspunderea pentru aceste restante. Poate a sosit timpul sa ne uitam cu atentie in jurul nostru si sa admitem ca sunt tot mai multi cetateni care stiu foarte bine ce tara vor", a spus Pruna in Parlament.

Aceasta a amintit ca CEDO a condamnat Romania acum patru ani pentru conditiile din penitenciare si a spus ca, pana in noiembrie 2015 cand tehnocratii au preluat guvernarea, politicienii care au fost la putere nu au facut mai nimic pentru a rezolva problemele.

"Ce au facut guvernele pana in 2015, in noiembrie? Aproape nimic! (...) Ce a facut guvernul din care fac eu parte? Am dispus elaborarea, intr-un termen realist de doua luni, cu mai multe institutii implicate, a unui calendar realist de masuri necesare si care prevedeau proiectii in plan bugetar. Memorandumul guvernului a pus capat unor serii de masuri nerealiste.

Am propus Guvernului sa ne luam acel ragaz de doua luni pentru a face o analiza responsabila. Si tocmai pentru ca am acordat atata atentie acestui subiect am tratat cu maxima atentie si responsabilitate masurile. Acesta este contextul in care am facut acele declaratii nepotrivite ca limbaj, sunt de acord. Am vrut sa subliniez un risc major cu care ma confrunt nu doar eu, ci orice ministru din aceasta tara. (...)

Declaratia trebuie interpretata in cheia ingrijorarii mele ca ministru (...) ca noi ca tara nu avem o programare bugetara multianuala. (...) Orice alta interpretare e un exemplu de decupare in context, semiotica si analiza a plasticitatii din limbaj pentru care, da, pledez vinovata! Sunt deschisa clarificarilor, daca mai sunt necesare, si nu as dori sa planeze niciun fel de umbra de indoiala asupra mandatului meu", a explicat Raluca Pruna declaratiile facute la CSM.

Pruna era la CEDO cand PSD a depus motiunea

Amintim ca ministrul Justitiei a declarat in urma cu aproximativ doua saptamani, intr-o sedinta a CSM, ca a mintit cu ocazia unei audieri la CEDO.

"Eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca, in realitate, in buget noi nu avem acesti bani", a spus atunci Raluca Pruna.

Apoi, PSD a depus o motiune simpla intitulata "Si minciuna poata sa ucida". Motiunea a fost dezbatuta saptamana trecuta in plen, insa atunci ministrul Justitiei nu s-a prezentat din cauza ca se afla in strainatate si avionul cu care trebuia sa vina a avut intarzieri. Acum, in Parlament, Pruna a dezvaluit ca se afla chiar la CEDO unde a avut inca o discutie cu presedintele Curtii pe memorandumul propus de Guvern.

"In 10 luni de mandat am efectuat 12 vizite in 11 penitenciare. Si nu am facut vizite de curtoazie, in birourile conducerii penitenciarelor, ci am discutat cu sute de detinuti si asta imi da o cunoastere a problemelor din penitenciarele romanesti. Am mai lansat la sfarsitul lui iulie o ampla consultare publica, singura din ultimii 25 de ani.

Am avut intalniri regionale in 5 centre mari si lucram, asa cum am mai declarat public, la un pachet de masuri. Intamplarea face ca exact la data la care s-a depus aceasta motiunue sa fi fost la CEDO unde am avut a doua intalnire cu presedintele CEDO, unde am prezentat acest plan si pot sa spun ca a fost o intalnire buna", a facut ministrul un scurt bilant.

"Numai in pomul fara rod nu se arunca cu piatra"

Pruna a mai atacat politicienii pentru slaba finantare a Justitiei si pentru votul din comisii de saptamana trecuta prin care s-a adoptat un amendament care creste iar perioada de scutire de pedepasa in cazul detinutilor scriitori la 20 de zile/lucrare.

"Speram sa redam un pic din demnitatea distrusa a cercetarii stiintifice din Romania. Notez cu tristete ca in comisie s-a propus si adoptat in unanimitate un amendament care creste la loc numarul de zile", a spus Pruna de la tribuna plenului.

Cat despre finantarea Justitiei, aceasta a atras atentia ca nu poate exista independenta fara un buget suficient.

"As dori sa revin la sistemul judiciar si la finantarea acestuia. Laitmotivul oricarui ministru al Justitiei este 'o justitie independenta'. (...) O justitie independenta nu poate fi subfinantata. Aruncam cu nonsalanta competente noi prin adoptarea unei legislatii care nu e precedata de studii de impact. Daca suntem de acord ca ne dorim o justitie independenta, sa ii dam ceea ce ii trebuie", le-a mai transmis parlamentarilor ministrul Justitiei.

In incheiere, Pruna le-a mai spus politicienilor ca nu ar trebui sa ignore cetatenii pentru ca sunt tot mai multi cei care stiu ce vor de la viitorul tarii si au asteptari de la ei.

"Inchei ca aceasta e contributia unei necunoscute. Nu as ignora necunoscutii. Ei platesc taxe, deci ne platesc noua salarii, voteaza, au asteptari. Va multumesc pentru sansa pe care ne-ati dat-o de a ne arata ca putem prelua treburile cetatii atunci cand politicienii nu-si fac treaba. As fi putut sa candidez, dar nu o fac pentru ca am promis ca nu voi candida. E ametitoare si deloc usoara notorietatea, dar, vorba unui prieten, numai in pomul fara rod nu arunca nimeni cu piatra", si-a incheiat Raluca Pruna discursul din Parlament.

Chiar daca va fi votata de Parlament, motiunea simpla nu va duce automat la demiterea ministrului Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a fost sustinuta in plen de colegul sau de la Sanatate, Vlad Voiculescu. Acesta a anuntat, pe Facebook, ca a plecat de la prezentarea Pachetului Antisaracie, "adica acolo unde vorbeau oameni care au facut ceva - catre Parlament, pentru a o sustine pe Raluca Pruna in fata furiei unor domni si doamne parlamentari... furiosi cam din acelasi motiv - ca se face ceva.

Ma intreb cate motiuni de cenzura ar fi existat pana acum impotriva Laurei Codruta Kovesi daca acest instrument le-ar fi stat la indemana alesilor nostri".

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Raluca Pruna ministru Justitie motiune Parlament, #Pruna Justitie explicatii mintit CEDO , #ministrul Justitiei