Ministrul Justitiei, clarificari pentru "formatorii de opinie": Are sau nu SRI mai multa putere acum

Luni, 14 Martie 2016, ora 10:40
4838 citiri
Ministrul Justitiei, clarificari pentru "formatorii de opinie": Are sau nu SRI mai multa putere acum
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, precizeaza ca ordonanta adoptata vineri de Executiv privind interceptarile nu restrange drepturi si libertati, ci, tocmai, le face efective, subliniind ca SRI nu a primit absolut nicio competenta pe care nu o avea.

"Cateva clarificari esentiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 - Ordonantele de urgenta sunt acte cu putere de lege. 2 - OUG adoptata vineri nu restrange drepturi si libertati, ci tocmai le face efective. Cu o urmarire penala si o combatere a infractionalitatii slabe, discutia despre drepturi e un lux teoretic. 3 - SRI nu a primit absolut nicio competenta pe care nu o avea pana la decizia 51/2016 a CCR.

Competentele sale de cercetare penala speciala dupa OUG sunt exclusiv limitate la punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica pentru infractiuni din titlul X din Codul Penal si terorism. Pentru toate aceste infractiuni urmarirea penala este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu politist, fie el si judiciar, nu alt organ de cercetare penala speciala. Romania nu face aici nicio exceptie. Celor care invoca incorect exemplul altor state membre le sugerez sa se uite la agenda europeana pe JAI", a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Raluca Pruna subliniaza ca "OUG este o solutie provizorie, dar necesara, data fiind decizia CCR care impunea de pe o zi pe alta o solutie".

"Ea nu exclude, ci deschide dezbaterea publica necesara despre ce solutie alege societatea romaneasca. Cu titlu personal, mi se pare suprarealist sa vad reactiile unor fosti inalti demnitari, care stiau exact cum stau lucrurile de vreo 10 ani incoace, le-au girat, ca acum sa le denunte comme du jamais vu, ale cavalerilor luptei anti-coruptie institutionali sau din societatea civila care stiau de asemenea si nu au gasit temei sa se desparta in tot acest timp. Nu e bai, adevarul separa intotdeauna apele. In fine, sunt fericita ca decizia CCR a creat bresa detasarii politiei judiciare in parchete. E un inceput", adauga Raluca Pruna.

Basescu spune ca ordonanta pe interceptari nu ar fi constitutionala: Avocatii vor exploata la sange (Video)

Duminica, fostul presedinte Traian Basescu a scris pe pagina sa de Facebook ca, potrivit Constitutiei, ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul drepturilor si libertatilor si intreba retoric daca este constitutionala OUG cu privire la partajarea utilizarii Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor. El sustinea ca avocatii ar putea "exploata" articolele din Constitutie referitoare la secretul corespondentei si convorbirilor telefonice.

"Oare este constitutionala OUG cu privire la partajarea utilizarii Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor? Eu citesc din Constitutia Romaniei. (...) Eu cred ca avocatii, in procesele penale, vor exploata la sange cele doua articole din Constitutie si foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis si Ciolos prin avizarea in CSAT, respectiv aprobarea in Guvern, vor fi majore", a sustinut Basescu.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Pruna SRI urmarire penala, #Ministrul Justitiei ordonanta SRI interceptari , #ministrul Justitiei