Ministrul Justitiei a lansat Strategia Anticoruptie pana in 2020, care pune accent pe preventie

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 14:16
2733 citiri
Ministrul Justitiei a lansat Strategia Anticoruptie pana in 2020, care pune accent pe preventie
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, considera ca actiunea de combatere a coruptiei prin mijloace penale a atins, in ultimii ani, "viteza de croaziera", iar acum este momentul sa fie pus accent mai mare pe preventie.

"Lupta impotriva coruptiei este un exericitiu continuu. Am lansat o consultare publica ampla si incercam sa schimbam accentul pe preventie. Tot ce am facut pana acum a fost o munca de echipa, elementele au fost elaborate in Ministerul Justitiei de o echipa care lucreaza de ani pe acest subiect", a spus ministrul Justitiei, in cadrul unei dezbateri publice din perspectiva Strategiei Nationale Anticoruptie 2016 - 2020.

Raluca Pruna a anuntat ca Strategia va fi lansata oficial in 19 iulie, la Palatul Victoria, in prezenta premierului.

Ea a precizat ca valorile strategiei sunt aplicabile administratiei publice centrale si locale, iar acestea sunt:

  • prioritatea interesului public
  • integritatea
  • transparenta
  • vointa politica

Ministrul Justitiei a mai spus ca elementul de noutate este acela ca Strategia pune accent mai mare pe preventie.

"Cred ca, in ultimii ani, actiunea de combatere prin mijloace penale si-a atins viteza de croaziera, institutiile si-au dovedit competenta si eficacitatea", a subliniat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a adaugat ca, asa cum o spune si seful DNA, este timpul sa fie pus un accent mai mare pe preventie, pentru ca nu poate fi combatuta coruptia doar prin mijloace penale.

Citeste pozitia procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi: Nu cred ca DNA va rezolva coruptia din Romania.

Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020 urmareste ca in peste 80% din institutiile publice sa fie luate masuri preventive, sa fie reduse cu cel putin 50% cazurile de frauda in achizitii publice, dar si oportunitatile la coruptia din sectorul privat.

In perioada 2016-2020 vor fi facute mai multe modificari legislative, inclusiv la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, urmand sa fie elaborat si un nou cod de conduita a membrilor Parlamentului.

Documentul se adreseaza puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca, autoritatilor publice locale, mediului de afaceri si societatii civile.

Conform proiectului, in termen de trei luni de la aprobarea strategiei, toate institutiile publice centrale si locale, precum si intreprinderile publice vor indeplini procedurile de aderare la strategie, iar in termen de sase luni vor elabora si transmite Ministerului Justitiei planurile de integritate aferente.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Pruna Strategia nationala anticoruptie , #ministrul Justitiei