Minciunile ministrului Justitiei. Nu e cam mult?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 06:46
8877 citiri
Minciunile ministrului Justitiei. Nu e cam mult?

Am tot asteptat sa vad o reactie adecvata dupa halucinantele declaratii ale ministrului Justitiei privind minciuna pe care recunoaste ca a spus-o la CEDO. Si am sperat ca o clarificare sa vina din partea doamnei Pruna la dezbatarea motiunii simple.

Strategia domniei sale de a lipsi, nici macar nu conteaza pe ce motiv, si a PNL de a boicota dezbaterile, pe motive de procedura inteleg, ma tem ca face si mai mult rau, avand in vedere gravitatea situatiei care depaseste cu mult persoana doamnei Pruna.

Si nu numai ca nu a venit clarificarea, dar bomboana pe coliva credibilitatii, se pare ca doamna ministru a mai tras o gogonata si in privinta pensiilor de un miliard ale magistratilor.

"Stiti cum e, domnule judecator, ca la penitenciare, unde eu m-am dus si am mintit la CEDO si spun bine mintit la CEDO, ca eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman... Deci eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca in realitate in buget noi nu avem acesti bani", a spus doamna Pruna in plenul CSM.

Oricum le-am contextualiza, vorbele sunt clare. Doamna ministru a spus ca a mintit. A spus cuvantul acesta de trei ori in doua fraze. Si nu numai domnia sa a mintit. Putem considera ca doamna Pruna a facut doar un exercitiu de neputinta - si el inadmisibil pentru un ministru - si s-a plans in cel mai nefericit mod cu putinta ca a fost dezinformata. Deci a mintit pentru ca a fost mintita de cineva cu drept de semnatura in statul roman, de presupus de la Ministerul Finantelor.

Deci ministrul Justitiei spune ca statul roman minte. Nu mai este vorba despre minciuna unei persoane, ci despre o minciuna de stat.

Si, mai grav decat atat, statul roman traieste multumit cu minciuna descoperita. Daca nu era asa, ma gandesc ca dna Pruna ar mai fi adaugat o fraza in care ar fi spus ca titularul semnaturii mincinoase a fost dat afara imediat, iar domnia sa personal si-a cerut scuze la CEDO pentru situatia creata. Dar partea aceasta a lipsit.

Raluca Pruna isi va incheia oricum mandatul in decembrie, veti spune, poate. Da, va pleca si in locul domniei sale va veni un alt ministru al Justitiei. Cand el se va duce la CEDO, la JAI oare prima intrebare in mintea interlocutorilor, rostita sau nu, va fi: nu minte si el? Si nu numai un ministru al Justitiei, ci oricare alt reprezentant al statului roman asupra caruia de acum planeaza oficial minciuna.

Si nu e vorba doar de CEDO, desi noi ne-am obisnuit sa avem unghiile taiate si urechile curate doar in strainatate.

Ne confruntam cu o autentica criza de incredere a cetatenilor in stat. Ce efect poate avea o asemenea declaratie asupra acestei crize? Daca un ministru admite ca a fost mintit si a mintit la CEDO, de cate ori au mintit ministrii romani in tara?

Se pare ca un raspuns la aceasta intrebare ni-l da tot ministrul Pruna cu o alta monumentala. Mai tineti minte cum vorbea domnia sa recent despre cei 60 de magistrati care primesc pensii de un miliard de lei vechi?

Jurnalistul Alexandru Costache a intrebat la Casa de Pensii daca exista in plata pensii de peste 50 de mii de lei pentru magistrati. "In baza de date a Casei Nationale de Pensii Publice nu exista pensii de serviciu ale beneficiarilor Legii nr.303/2004 in cuantum mai mare de 50.000 lei".

Iar o sa vina dna Pruna sa spuna ca a mintit, pentru ca un functionar al statului a dezinformat-o? Nu e totusi cu mult prea mult pentru a mai fi tolerat? Ce valoare mai pot avea in aceste conditii vorbele ministrului Justitiei? Ministru CSAT, pe deasupra.

Acestea nu mai sunt doar erori de comunicare. Aici avem o problema majora de fond, de raportare la functie si greutatea ei. Pentru a recredibiliza aceasta functie in plan intern si extern, dna Pruna ar trebui schimbata urgent. Ar fi un gest prin care Guvernul ar da un semnal clar de intoleranta la minciuna si superficialitate.

Daca acum intoarcem capul si toleram, cand va minti un ministru politic ce vom putea sa spunem?

Si cu cat situatia va trena, cu atat mai multa munitie primesc cei care si-au facut un obicei din a lovi in Justitie si in Guvernul Ciolos.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Raluca Pruna minciuna CEDO, #Pruna pensii magistrati , #ministrul Justitiei