Marea eliberare: Raluca Pruna il acuza pe ministrul Toader ca nu a aparat proiectul in Parlament si acum da dovada de "lasitate"

Marti, 24 Octombrie 2017, ora 16:18
5252 citiri
Marea eliberare: Raluca Pruna il acuza pe ministrul Toader ca nu a aparat proiectul in Parlament si acum da dovada de "lasitate"
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna sustine in continuare ideea recursului compensatoriu care va pune mii de detinuti in libertate, dar subliniaza ca proiectul asumat de ea in guvern a fost "macelarit" si deturnat ulterior de Parlament, iar ministrul Tudorel Toader, care acum o indica drept principal responsabil, nu s-a opus.

Reactia vine dupa ce Tudorel Toader a incercat sa scape de acuzatiile care i se aduc pentru modul in care a fost aplicata legea recursului compensatoriu prin postari pe Facebook.

El a oferit cateva "precizari" legate de modul in care a fost adoptata controversata lege, iar luni a revenit cu o noua postare, dand link catre un interviu acordat de Raluca Pruna in noiembrie 2016, in care fostul ministru sustinea proiectul de lege in varianta initiala.

"In lipsa de idei si de argumente, domnul ministru Toader pune pe FB un interviu in care vorbesc despre recursul compensatoriu. Sunt miscata. Orice critica fie si implicita din partea sa ma onoreaza, caci avem agende diferite si suntem in lumi diferite", a postat, marti, pe Facebook Raluca Pruna.

Fostul ministru a subliniat din start: "Ideea recursului compensatoriu in zile castig imi apartine, mi-o asum pe deplin".

Raluca Pruna a reamintit contextul in care a fost adoptat in Guvernul tehnocrat proiectul de lege anul trecut, mai exact decizia CEDO din 2012 prin care statul roman era obligat sa ia masuri fata de suprapopularea sistemului penitenciar.

"Puteam alege calea simpla a recursului compensatoriu in bani - facusera asta si alte state fata de care CEDO a dat decizii similare, eram pe taram sigur. Suma variaza intre 8 EUR/zi in Italia si 5 EUR/zi in Ungaria.

Am ales o cale mai grea, a responsabilitatii. In discutii la CEDO si in guvern, am explicat ca nu voi propune un recurs compensatoriu in bani, pentru ca nu poate fi justificat moral sau politic. Nu intr-o tara ca a noastra in care cele mai multe scoli din mediul rural au toalete in curte, in care nu exista conditii in spitale, in care veterani de razboi au pensii de cateva zeci de euro etc.", a explicat, printre altele, Raluca Pruna.

In consecinta, fostul ministru posteaza pe Facebook toate documentele care arata ca ea a promovat prin proiect de lege un recurs compensatoriu care prevedea "un mecanism foarte strict: 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate in conditii neconforme standardelor CEDO, adica intr-o suprafata mai mica de 3 mp".

Ulterior, "Parlamentul a facut generalizari si a macelarit acest proiect de lege, modificandu-l in mod esential", subliniaza Raluca Pruna.

Vezi parcursul legii in Parlament.

"Pe scurt modificarile aduse in Parlament (in Camera) sunt: pentru fiecare 30 zile in conditii neconforme 6 zile considerate executate in loc de 3; 4 mp suprafata minima in loc ce 3 mp propusi in proiectul initial; generalizarea de la camera de detentie la cladire; marirea beneficiilor in zile castigate pentru munca, unde s-au relaxat toate conditiile si au crescut toate beneficiile.

Prin urmare, este o lasitate ceea ce face domnul Toader, care se spala pe maini ca Pilat spunand ca nu are nici un amestec si ca e surprins. Asta dupa ce, inainte sa priceapa ce efecte se produc, s-a laudat cu proiectul... Pai, cred ca nu trebuie sa fii doctor in matematica, nici macar in drept, pentru a realiza ca relaxarea tuturor conditiilor va conduce la un numar mult mai mare de beneficiari ai legii.

Cand s-au facut aceste modificari in mai 2017, domnul Toader era ministru. Rolul sau ca ministru era sa mearga in Parlament in comisii - mai ales la Camera, in Comisia Juridica unde au survenit modificarile esentiale, si sa convinga prin argumente ca modificarile propuse deturneaza sensul legii", acuza Raluca Pruna.

Fostul ministru il mai acuza pe succesorul sau ca nu s-a gandit la efectele proiectului de lege in forma actuala, votata in Parlament, si atrage atentia ca ea "are efecte asupra executarii mandatelor europene de arestare".

"Rolul sau de ministru era sa vorbeasca din timp despre efectele modificarilor din Parlament, sa atraga atentia asupra acestor efecte, nu sa se declare surprins post factum. Si nicidecum sa dea vina implicit pe predecesoarea tehnocrata pentru efectele legii asa cum a fost modificata de Parlament. Eu am onoare si raspund oricand pentru proiectul pe care l-am promovat. (...) Eu si echipa mea am facut proiectii cu ANP, nu am pus degetul pe niste cifre pe care le-am visat noaptea.

Dar asa e politica in care a intrat domnul Toader si in care face orice ca sa poata ramane, ipocrita si fara asumarea vreunei raspunderi", acuza Raluca Pruna.

Citeste mai multe despre liberarea detinutilor in baza recursului compensatoriu dupa aplicarea legii:

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Raluca Pruna Toader lege recurs compensatoriu , #ministrul Justitiei
Comentarii