Daca se adopta proiectul lui Tariceanu, am fi prima tara UE in care procurorii-sefi nu sunt numiti de seful statului

Marti, 14 Martie 2017, ora 09:54 19385 citiri
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

In Comisia Juridica se dezbate, marti, proiectul initiat anul trecut de Calin Popescu Tariceanu prin care se modifica procedura de numire/revocare a procurorilor sefi. Daca va trece de Senat, camera decizionala, Romania va fi prima tara membra UE in care sefii procurorilor nu vor mai fi numiti de seful statului, atentioneaza Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei.

Raluca Pruna pune episodul in context, reamintind ca actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a decis zilele trecute sa evalueze activitatea procurorului general Augustin Lazar si a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sugerandu-le chiar sa isi dea demisia.

"Acest episod trebuie citit in cheie mai ampla. Maine (marti n.red. - n.red.) in Comisia Juridica din Senat se discuta proiectul initiat de Tariceanu anul trecut, care scoate presedintele si ministrul Justitiei din procedurile de numire, respectiv de propunere a procurorului general si a procurorilor sefi DNA + DIICOT. La fel pentru revocare. (...)

Teoretic e foarte probabil ca aceasta modificare a procedurii de numire/revocare a procurorului general si procurorilor sefi DNA si DIICOT sa fie adoptata de Senat. Ceea ce va face ca totul sa fie in mainile CSM (...) Va fi o premiera in UE ca magistrati la acest nivel sa nu fie numiti de seful statului, presedinte sau rege", a scris luni seara pe Facebook Raluca Pruna.

Fostul ministru mai subliniaza faptul ca proiectul lui Tariceanu a trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita. "Suna cunoscut? Da, se numeste eficienta parlamentara prin inactiune si ma intreb retoric la ce bun doua camere?!", a punctat aceasta.

Totodata, Raluca Pruna a reamintit ca a dat avizat negativ, anul trecut, proiectului initiat de Tariceanu si la fel a facut si CSM.

Inlocuirea procurorului general si a procurorului sef al DNA a fost ceruta de mai multi politicieni care au diverse probleme cu Justitia, printre care Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu.

Pe de alta parte, CSM este incomplet la ora actuala pentru ca Senatul refuza sa voteze cei doi reprezentanti ai societatii civile. In urma cu cinci zile, niciunul dintre cei 9 candidati inscrisi nu au fost validati prin vot de Senat. Opozitia a reclamat ca majoritatea PSD-ALDE asteapta momentul oportun ca sa isi numeasca apropiatii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News