Cum va fi ales noul procuror general si de ce nu poate fi demis seful ANP (Video)

Joi, 04 Februarie 2016, ora 09:47
4417 citiri
Cum va fi ales noul procuror general si de ce nu poate fi demis seful ANP (Video)
Foto: B1 TV

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a sosit joi dimineata la sediul CSM unde urmeaza sa se discute despre demararea procedurilor privind desemnarea unui nou procuror general, dupa demisia lui Tiberiu Nitu.

Ministrul a explicat, printre altele, de ce nu il poate demite pe seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Asaltata cu intrebari de jurnalisti la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Raluca Pruna a declarat ca principalele criterii pe care va trebui sa le indeplineasca viitorul procuror general sunt integritatea, profesionalismul, o activitate manageriala de succes si cel putin 10 ani vechime in magistratura.

Fiind prima aparitie publica a ministrului Justitiei dupa ce Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta care suspenda articolul din lege in baza caruia detinutii-scriitori castiga 30 de zile de libertate, jurnalistii au profitat de situatie si i-au adresat numeroase intrebari pe acest subiect, prima fiind legata de faptul ca s-a renuntat la abrogarea articolului si s-a decis doar suspendarea lui.

"Ceea ce s-a intamplat ieri are acelasi efect cu abrogarea. La momentul la care vorbim, acest articol nu se mai aplica. Au existat opinii ca abrogarea e mult prea grabita, ca nu avem studiu de impact. Impreuna cu Ministerul Educatiei si cu universitatile se va face acest studiu", a declarat ministrul Justitiei, adaugand ca se va vedea in urma acestui studiu in ce masura implicarea mai mare a universitatilor va reusi stoparea fenomenului in cauza.

Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie

Raluca Pruna a precizat ca exista un grup de lucru care lucreaza "de un an si jumatate" la acest studiu, mergandu-se pe ideea ca un "control de stiintificitate" trebuie facut la nivel de catedra.

"Ministerul Educatiei si universitatile sa ne spuna cum se face acest control. Sa vedem, vom analiza diverse optiuni", a punctat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei a refuzat sa spuna ce membru al Guvernului s-a opus abrogarii legii.

"Nu pot sa intru in detalii, hotararile sa iau colegial. Rezultatul e ca s-a suspendat si am pus capat acestei hemoragii de lucrari in penitenciar", a subliniat ministrul.

Ioan Stanomir, despre suspendarea legii referitoare la detinutii-scriitori: O solutie criticabila, dar temporara

Intrebata ce se va intampla dupa 1 septembrie, data la care suspendarea legii inceteaza si ea revine in actualitate, Raluca Pruna a spus ca este prematur sa se pronunte.

"Depinde de studiul de impact si de oportunitate (...) Sunt mai multe solutii", a precizat aceasta, adaugand ca va trebui sa se vada daca se justifica toate cheltuielile care se vor face din bugetul de stat pentru a afla daca respectivele lucrari scrise in inchisoare sunt sau nu stiintifice.

Avem o problema mare de tot cu liberarile conditionate. Rata de recidiva a sarit undeva la 70% Interviu cu un judecator CSM

Raluca Pruna a punctat ca, totusi, cercetarea stiintifica ar trebui sa nu se faca "cu precadere in sistemul penitenciar", ci in lumea academica.

Intrebata daca il demite pe seful Autoritatii Nationale a Penitenciarelor (ANP), sub ochii caruia s-a dezvoltat fenomenul numit generic in mass-media "literatura de Jilava", Raluca Pruna a declarat ca a finalizat evaluarea activitatii sale, dar ii pare rau ca "s-a grabit" cand a anuntat ca s-ar putea sa il demita.

"Evaluarea este anuala, eu am facut o evaluare partiala, care cuprinde o luna si jumatate, de cand sunt ministru. Predecesorul meu (Robert Cazanciuc - PSD, n.red.) a considerat ca pentru primele 10 luni si jumatate activitatea la ANP a fost exceptionala (...) Insa avem un control din partea premierului si o ancheta DNA, iar asta spune totul despre cum s-a desfasurat aceasta activitate (...) E irelevant calificativul pe care il dau eu, avand 10 luni calificativul exceptional, nu foarte bun!", a dezvaluit Raluca Pruna.

Intrebata daca nu ar fi o varianta buna in acest caz "solutia Nitu", adica demisia sefului ANP, ministrul Justitiei a raspuns: "Eu i-am cerut demisia si domnia sa a spus ca nu intelege sa isi dea demisia. I-am cerut demisia de acum o luna".

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Raluca Pruna procuror general, #Raluca Pruna suspendare lege carti, #carti srise inchisoare , #ministrul Justitiei