Contre pe secretele din arhiva SIPA - asociatiile de magistrati nu vor ca dosarele sa fie desecretizate

Miercuri, 17 August 2016, ora 20:11 5880 citiri
Foto: Facebook/Raluca Pruna

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor nu sunt de acord cu proiectul ministrului Justitiei. Raluca Pruna vrea sa desigileze si sa desecretizeze, acolo unde e cazul, dosarele din arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA).

Cele doua asociatii de magistrati ii cer acum premierului Ciolos sa retraga "de indata" acest proiect.

Aceleasi asociatii ii solicita premierului sa ceara ministrului Pruna sa faca public "in mod transparent, complet si exact" ce au facut comisiile anterioare cu privire la aceasta arhiva.

Solicitarea asociatiilor de magistrati vine dupa ce Pruna a afirmat intr-o emisiune televizata, ca scopul acestei hotarari de guvern este si acela ca informatiile "de interes operativ" culese de SIPA sa fie "transferate institutiilor abilitate".

"Intentia Guvernului de a transfera legal, inclusiv catre actualele servicii de informatii, aceste informatii 'de interes operativ', culese de agentii SIPA prin metode securistice de politie politica si violare a drepturilor omului, este un atac la independenta justitiei si incalca angajamentele luate de Romania inainte de integrarea in UE", sustin asociatiile.

Ministerul Justitiei a anuntat ca vrea sa inventarieze si sa desecretizeze, acolo unde e cazul, dosarele din arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA).

Potrivit unui proiect pus in dezbatere pe site-ul institutiei conduse de Raluca Pruna, arhiva fostului SIPA cuprinde atat dosare de personal, cat si alte documente specifice.

Afla mai multe despre proiectul propus de Raluca Pruna

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News