Cine câștigă din scumpirea petrolului: Un grup saudit a făcut profit dublu

Duminica, 20 Martie 2022, ora 14:14
3329 citiri
Cine câștigă din scumpirea petrolului: Un grup saudit a făcut profit dublu
Saudi Aramco a realizat în 2021 un profit net de 99 miliarde de euro FOTO aramco.com

Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică o dublare a profitului net în 2021, comparativ cu 2020, depăşind nivelul de dinaintea pandemiei, graţie majorării preţului petrolului şi relansării economiei mondiale, transmite AFP, informează Agerpres.

Saudi Aramco a precizat că în 2021 a realizat un profit net de 412,4 miliarde de riali (110 miliarde de dolari sau 99 miliarde de euro), în creştere cu 124% comparativ cu un rezultat net de 183,8 miliarde riali (49 miliarde de dolari) în 2020. Comparativ, în 2019 gigantul petrolier saudit a realizat un profit net de 88,2 miliarde de dolari, înainte ca pandemia de coronavirus să afecteze pieţele şi să provoace pierderi considerabile pentru sectorul petrolier şi al aviaţiei.

Directorul general de la Aramco, Amin Nasser a salutat într-un comunicat de presă ceea ce a numit "un an 2021 excepţional pentru Aramco din punct de vedere al rezultatelor financiare, operaţionale, al iniţiativelor, realizărilor şi investiţiilor care vor fi făcute în pofida provocărilor şi a contextului mondial dificil".

Aramco, care în termeni de capitalizare de piaţă este depăşită doar de Apple şi Microsoft, a informat că va plăti dividende în valoare de 75 de miliarde de dolari pentru 2021, în linie cu promisiunile anterioare. Chiar dacă dividendele în numerar nu au fost majorate, Aramco va emite un bonus de o acţiune pentru fiecare 10 acţiuni existente. De asemenea, grupul petrolier ar putea să îşi majoreze sumele alocate pentru investiţii în acest an, până undeva între 40 şi 50 de miliarde de dolari, comparativ cu 32 de miliarde de dolari în 2021.

Luna trecută, cotaţia barilului de ţiţei a depăşit pragul de 100 de dolari, după ce Rusia a invadat Ucraina în ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială".

Monarhiile petroliere din Golful Persic, inclusiv Arabia Saudită rezistă însă la presiunile occidentale care cer o majorare a producţiei de ţiţei afirmându-şi în schimb angajamentele pe care şi le-au asumat în cadrul alianţei Opep+, din care face parte din Rusia, cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul din cei mai mari producători de petrol.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#rafinarie, #exploatare petrol, #aramco, #profit , #petrol