Cea mai veche rafinărie din Europa își deschide porțile pentru turiști. Ce se construiește în curtea fabricii ”Steaua Română”

Marti, 10 Mai 2022, ora 23:37
6012 citiri
Cea mai veche rafinărie din Europa își deschide porțile pentru turiști. Ce se construiește în curtea fabricii ”Steaua Română”
Rafinăria Steaua Română din Câmpina, cea mai vehce din Europa, își deschide porțile turiștilor FOTO activenews.ro

După 127 de ani de la înființare, cea mai veche rafinărie din Europa, Steaua Română din Câmpina, își deschide porțile, pentru prima dată, turiștilor care vor să viziteze incinta societății, un simbol al industriei de petrol.

Aflată într-un scandal în care sunt implicați actualii proprietari ai activelor societății Steaua Română, Ecogen Power SRL, o asociație culturală ”Suntem România” și Muzeul Culturii, rafinăria sau ceea ce a mai rămas din bătrânele clădiri urmează să se transforme parțial într-un centru cultural, respectiv într-un complex comercial.

În weekendul 14-15 mai 2022, toți cei interesați vor avea astfel ocazia să vadă cu ochii lor interiorul uneia din cele mai vechi rafinării din Europa în cadrul unui tur ghidat. ”Participanții vor fi încurajați să își imagineze viitorul posibil al Rafinăriei, să schimbe idei în legătură cu viziunea lor și să transmită aceste idei către proprietari și comunitate. Numai printr-un asemenea dialog ne putem asigura că zona rafinăriei va fi, cu adevărat, integrată armonios în oraș. Și, deci, că această zonă va redeveni inima orașului, așa cum a fost timp de peste 125 de ani”, au anunțat actualii proprietari pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Orarul de vizitare pentru cele două zile (14-15 mai) va fi:

Sâmbătă, de la 10.00 la 20.00 (vizitare), apoi de la 20.30 la 23.00 (proiecție film)

Duminică, de la 10.00 la 18.00.

În prezent societatea Steaua Română nu mai există, a fost radiată din registrul comerțului printr-o sentință a Tribunalului București, dată în luna aprilie a acestui an. Această soluție echivalează cu ”actul de deces” al rafinăriei, după o existență de 127 de ani, așa cum aminteam anterior.

”Aprobă raportul final al lichidatorului judiciar. In baza art.132 al.2 din Legea nr.85/2006 închide procedura insolvenţei împotriva debitorului. Radiază societatea debitoare din Registrul Comerţului Bucureşti. În temeiul art.135 din Legea nr.85/2006 sentinţa de închidere a procedurii va fi notificată DIRECŢIEI GENERALE A FINANŢELOR PUBLICE BUCURESTI şi OFICIULUI REGISTRULUI COMERŢULUI de pe lângă TRIBUNALUL BUCURESTI, pentru efectuarea menţiunii. Potrivit art.136”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Istoria zbuciumată a rafinăriei nu se închide aici. În prezent, actualul proprietar, societatea Ecogen Power se luptă în instanță cu Ministerul Culturii, care a declanșat procedura de clasare ca monument istoric, la solicitarea asociației culturale ”Suntem România”. Clasarea ca monument istoric blochează orice investiție a noului proprietar, obligat să aștepte decizia instanței și finalizarea procedurii de către Ministerul Culturii prin Direcția Județean de Cultură Prahova.

Ecogen Power SRL, deţinător al activelor fostei rafinării câmpinene, a atacat în instanţă decizia Ministerului Culturii care a dispus declanşarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice a obiectivului rafinăria ”Steaua Română”, dar a pierdut într-o primă instanță.

Urmează acum judecarea apelului, la Curtea de Apel Brașov, unde a fost strămutat dosarul.

Reprezentanţii Ecogen Power susţin că instalaţiile şi clădirile originale ale rafinăriei ”Steaua Română” au fost distruse aproape complet în timpul celor două războaie mondiale, și nu mai îndeplinesc criteriile necesare pentru a fi incluse în Lista Monumentelor Istorice. Ca atare, decizia decizia Ministerului Culturii este catalogată ”ca fiind abuzivă, disproporţionată şi inoportună”.

Noul proprietar a anunţat că doreşte să construiască în curtea fostei rafinării, un muzeu al industriei precum şi un complex de clădiri comerciale sustenabile energetic. Parcul va include inclusiv un loc de joacă pentru copii.

Fosta rafinărie înseamnă aproximativ 50 de hectare de teren situat în centrul municipiului Câmpina. Marea problemă este că pământul se pare că este contaminat cu substanțe cu potențial cancerigen, motiv pentru care este nevoie de o ecologizare a terenului înainte de orice investiție.

Ecogen Power, parte a grupului Soceram, a achiziţionat Rafinăria Steaua Română de la TDR Bucureşti, în urma unei tranzacţii de circa 5 milioane de euro, la finalul anului 2021.

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#rafinarie, #Steaua Romana Campina, #proces, #Campina, #rafinarie inchisa , #petrol