S-au anunțat noii campioni mondiali din tenis. Cine l-a egalat pe Federer. Succes în premieră la feminin

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 11:30
3633 citiri
S-au anunțat noii campioni mondiali din tenis. Cine l-a egalat pe Federer. Succes în premieră la feminin
Rafa Nadal și Roger Federer

Spaniolul Rafael Nadal a fost încoronat campion mondial pentru a cincea oară în cariera sa, în timp ce la feminin titlul a revenit polonezei Iga Swiatek, numărul unu mondial, la capătul unui sezon 2022 superb, a anunţat Federaţia internaţională de tenis (ITF), citată de Reuters.

Nadal, aflat pe poziţia a doua în clasamentul ATP, a câştigat titlul în luna ianuarie la Australian Open, după o finală epică cu Daniil Medvedev, în care a rusul s-a impus în primele două seturi, înainte ca spaniolul să revină şi să le câştige pe următoarele trei.

Campionul iberic, în vârstă de 36 de ani, şi-a trecut cu această ocazie în palmares al 21-lea titlu de Grand Slam, înainte de a-şi extinde recordul la 22 de trofee majore, după cea de-a 14-a sa victorie la Roland Garros, competiţia sa favorită.

Rafael Nadal se alătură prietenului şi rivalului său Roger Federer, retras recent din activitate, desemnat la rândul său de cinci ori campion mondial ITF, recordul fiind deţinut de sârbul Novak Djokovic, premiat de şapte ori de Federaţia internaţională de tenis, urmat de americanul Pete Sampras (6).

"Sunt foarte fericit să fiu numit Campion Mondial ITF pentru al cincea oară", a declarat Nadal, în vârstă de 36 de ani, care a mai câştigat această distincţie în 2008, 2010, 2017 şi 2019.

"Când am cucerit prima dată premiul, nu m-aş fi aşteptat să mai joc încă la un nivel atât de înalt 14 ani mai târziu. A fost ceva special să câştig Australian Open pentru a doua oară şi, desigur, să câştig turneul de la Roland Garros. Sunt recunoscător pentru sprijinul echipei mele şi al fanilor mei din întreaga lume şi deja aştept cu nerăbdare sezonul 2023", a adăugat spaniolul.

Iga Swiatek a reuşit o serie de 37 de meciuri victorioase şi s-a impus la Roland Garros şi US Open, intrând totodată în posesia trofeelor la Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Roma şi San Diego. Ea a câştigat în total 67 de partide pe parcursul sezonului şi domină lista finalelor disputate şi titlurilor cucerite în 2022.

Poloneza, în vârstă de 21 de ani, care a fost desemnată şi jucătoarea anului de Asociaţia feminină de tenis (WTA), a spus că premiile majore obţinute într-un "sezon mare" au arătat cât de departe a ajuns.

"Apreciez asta şi vreau să mulţumesc ITF", a spus Swiatek, prima jucătoare de simplu din Polonia care a câştigat premiul Federaţiei internaţionale de tenis. "Nu s-ar fi întâmplat asta fără echipa mea, familia mea şi fanii mei din Polonia şi din întreaga lume", a adăugat ea.

La dublu masculin, americanul Rajeev Ram şi britanicul Joe Salisbury au câştigat în premieră premiul ITF, în timp ce perechea cehă compusă din Barbora Krejcikova şi Katerina Siniakova a primit distincţia ITF pentru a treia oară.

Surpriză mare la Miami: cine a învins-o fără drept de pe apel pe Iga Swiatek, liderul clasamentului WTA
Surpriză mare la Miami: cine a învins-o fără drept de pe apel pe Iga Swiatek, liderul clasamentului WTA
"Bombă" în optimile de finală ale turneului Miami Open. Marea favorită a fost spulberată în sferturi. Poloneza Iga Swiatek, liderul WTA, nu a avut nicio șansă în optimile de finală. Ea...
Iga Swiatek, pusă la grea încercare la WTA Miami. Cu cine va juca în optimi
Iga Swiatek, pusă la grea încercare la WTA Miami. Cu cine va juca în optimi
Iga Swiatek, numărul 1 mondial, s-a calificat în optimi la Miami Open, după ce a învins-o pe sportiva cehă Linda Noskova, numărul 31 WTA, scor 6-7 (7), 6-4, 6-4. Este prima victorie...
#Rafael Nadal, #Roger Federer, #Iga Swiatek, #campion mondial , #stiri tenis