Situatia se agraveaza la terapie intensiva. Peste 300 de pacienti Covid la sectiile ATI

Vineri, 24 Iulie 2020, ora 16:13
3886 citiri
Situatia se agraveaza la terapie intensiva. Peste 300 de pacienti Covid la sectiile ATI
Sursa: Pixabay

Pentru prima oara de la inceputul pandemiei numarul pacientilor Covid internati la sectiile de terapie intensiva a trecut de 300, ajungand la 301. Cresterea, cu 16 cazuri mai mare comparativ cu ziua de joi, vine dupa cel mai ridicat bilant al noilor imbolnaviri, 1.119 cazuri.

Astfel, a fost depasit recordul de 297 de pacienti internati la ATI, atati cati erau la inceputul acestei saptamni, si care in utlimele doua zile scazusese usor. Insa vineri, numarul acestora a crescut cu 16.

De asemenea, autoritatile au anuntat vineri 24 iulie, decesul a alte 24 de persoane.

Romania are peste 900 de paturi ATI

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, a dat asigurari zilele trecute ca situatie este sub control, numarul paturilor ATI dotate cu ventilatoare fiind de 987.

"Avem premisele sa putem gestiona in continuare lucrurile. In acest moment avem un total de paturi la ATI destinate pacientilor Covid la nivelul intregii tari de 1218 si un numar de ventilatoare de 987. Deci sunt 987 de paturi la ATI cu ventilatoare, avand un numar de pacienti la ATI putin sub 300. Deci la nivelul tarii avem de trei ori mai multe paturi pentru pacientii Covid decat pacienti in acest moment. E vorba de paturi functionale, cu personal medical care sa se ocupe de acesti pacienti", a spus acesta.

Asigurarile acestuia au venit in contextul in care unitatile sanitare destinate pacientilor Covid din Bucuresti, Timisoara sau Ploiesti au deja toate paturile de ATI ocupate, fiind necesara aducerea sectiilor mobile de terapie intensiva.

"Avem multe zone din tara unde exista un numar mare de cazuri si sectiile de terapie intensiva sunt pline. De exemplu noi la Timisoara nu mai avem locuri de terapie intensiva, am primit o unitate mobila, si asa am reusit sa extindem numarul de locuri. Si la Bucuresti este aceeasi problema", a declarat medicul Virgil Musta.

5% din cazurile noi ajung la terapie intensiva

Potrivit medicilor, circa 5% din pacientii noi confirmati cu noul coronavirus ajung sa aiba nevoie de tratament in ATI, iar rata de mortalitate in randul acestor pacienti este de circa 40-50%.

"Daca in fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, arata ca 5% dintre ei in urmatoarele zile va intra in Terapie Intensiva. 20 - 30 la suta vor avea nevoie de asistenta serioasa medicala, aproape de Terapie Intensiva si atunci este clar ca este nevoie sa luam masuri", a explicat aseara la Antena 3 Raed Arafat.

"Circa 5% din cazurile zilnice ajung sa aiba nevoie de terapie intensiva, din care trebuie sa scadem si mortalitatea acestor pacienti, care este una foarte ridicata, undeva intre 40-50%. Diferenta este numarul de pacienti cu care creste ocuparea sectiilor ATI. La 1.000 de pacienti, circa 40-50 ajung sa aiba nevoie de ingrijire medicala in terapie intensiva, iar alti 30 de pacienti isi pierd viata. Cu o progresie de 10 noi cazuri noi pe zi la ATI va mai dura pana cand se vor ocupa toate cele 800 de paturi.

In plus, trebuie sa ne gandim si la faptul ca exista focare, iar sistemele de terapie intensiva de acolo sunt pline si atunci nu avem decat doua variante, fie aducem spitale mobile in fata, si aceast lucru nu se poate intampla la nesfarsit, ca odata umplem curtile spitalelor cu sectii mobile, sau ii transferam in alte zone. Ceea ce este foarte greu de facut cu pacientii de terapie intensiva.

Iar apoi numarul limitat de personal medical reprezinta o alta limita, nu poti mari la nesfarsit numarul de paturi fara a avea si personalul specializat. Iar aceste focare sunt in zone judetene unde avem 2, 3 anestezisti, ce poti sa faci cu ei? Iar personalul de terapie intensiva este deficitar, o situatie ce era prezenta dinainte de pandemie.

Iar odata ce ai pus o sectie mobila in curtea unui spital, e clar ca medicul care sta in spital nu poate sa intre si sa iasa tot timpul carand dupa el coronavirusul de colo-colo. Este nevoie de personal dedicat pentru zonele astea, pentru ca odata ce un pacient ajunge in sectiile de reanimare el nu va pleca de acolo intr-o zi sau doua. In cazul pacientilor Covid, statisticile ne spun ca acestia necesita ingrijire in ATI circa 3 sau 4 saptamani. Daca aceasta crestere de cazuri va continua vom ajunge sa punem o presiune uriasa pe sectiile de terapie intensiva", a declarat Radu Tincu, medic primar ATI in cadrul Spitalului Floreasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#ATI, #coronavirus, #Raed Arafat , #stiri Raed Arafat