Raed Arafat: „Purtarea măştii în aer liber, obligatorie la o incidenţă de peste 6 la mie, dar vor exista şi excepţii” VIDEO

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 14:16
7627 citiri
Raed Arafat: „Purtarea măştii în aer liber, obligatorie la o incidenţă de peste 6 la mie, dar vor exista şi excepţii” VIDEO
Raed Arafat, seful DSU FOTO Gov.ro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste şase cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar că vor exista şi anumite excepţii.

"La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi. Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii. Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni", a arătat Arafat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că hotărârea de Guvern aprobată sâmbătă va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală. Acestea vor putea ieşi şi în perioadele în care circulaţia este restricţionată.

"Hotărârea de Guvern aproată astăzi va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele vaccinate care au 10 zile de la a doua doză, respectiv pentru cei trecuţi prin boală, aflaţi în perioada dintre a 15-a şi a 180-a zi", a anunţat Raed Arafat, referindu-se la localităţile incidenţa depăşeşte 6 la mie.

El a menţionat că nu se mai permite participarea persoanelor testate pentru că acestea pot fi totuşi infectate şi se urmăreşte reducerea numărului de persoane care pot ajunge la ATI.

Arafat a dat exemple precum organizarea evenimentelor private - nunţi, botezuri - care este permisă cu participarea acestor categorii de persoane până la 50% din capacitate, dar nu mai mult de 200 persoane, organizarea de competiţii sportive în spaţii deschise şi închise, cu distanţă de un metru, mască de protecţie, la 50% din capacitate, organizarea activităţii în cinematografe, săli spectacole, concerte - 50% din spaţiu, purtare mască.

La spectacolele drive in pot participa membrii aceleiaşi familii sau cel mult patru persoane în maşină dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală.

Totodată, organizarea de cursuri de instruire, workshop-uri este permisă până la 50% din capacitate, cu purtarea măştii şi păstrarea distanţei.

Restaurantele şi cafenele pot primi clienţi până la 50% din capacitate maximă, între 5 – 24.

Magazinele, mall-uri, vor fi deschise până la ora 22.00.

Arafat a precizat că la activităţile permise pentru cei vaccinaţi şi trecuţi prin boală pot participa şi copiii de până la 12 ani.

Hotărârea de Guvern urmează să fie publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Raed Arafat, #restrictii COVID, #masca, #incidenta la mia de locuitori , #stiri Raed Arafat