Raed Arafat îl contrazice pe Victor Ponta: „S-au dus afară pacienţii care erau grav”

Marti, 29 August 2023, ora 07:11
2859 citiri
Raed Arafat îl contrazice pe Victor Ponta: „S-au dus afară pacienţii care erau grav”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat FOTO: Facebook

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că a fost închisă solicitarea de urgenţă de Protecţie Civilă şi că nu se vor mai face transferuri externe de pacienţi afectaţi de exploziile de la Crevedia. Arafat a precizat că pacienţii transferaţi în străinătate erau în stare gravă, unii dintre ei chiar intubaţi.

”Astăzi am avut o discuie cu secretarul de stat de la Sănătate, să vedem dacă mai avem pe cineva de transportat şi mi s-a zis foarte clar că, prin discuţia lor cu spitalele, nu mai sunt solicitări. Noi astăzi am închis solicitarea de urgenţă la Protecţia Civilă Europeană, deci solicitarea noastră este finalizată.

Acest lucru înseamnă că în 24 de ore de la explozie, noi am reuşit să ducem ce ni s-a solicitat să ducem în 4 ţări, în Germania, Italia, Belgia şi Norvegia şi din momentul în care toate aceste lucruri erau discutate permanent cu premierul, cu domnul ministru, toate aceste lucruri s-au făcut monitorizate, cu informarea preşedintelui”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la Digi 24.

Arafat a subliniat că Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană a fost schimbat după Colectiv şi că acum nu s-au mai cerut acte pentru pacienţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul Colectiv.

”Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană s-a schimbat. Ce nu era posibil la Colectiv, chiar dacă nu putem compara situaţia, acum era posibil. S-au schimbat mecanisme pentru că tocmai România a jucat un rol în abordarea diferită şi în a introduce anumite chestii. Nu s-au mai solicitat documente cum s-a cerut la Colectiv. Acum au spus: dacă garantaţi că se plăteşte către spitale, unii nici măcar nu au menţionat asta, au spus doar locurile, putem să primim”, a mai spus Arafat.

Şeful DSU a mai ţinut să precizeze că pacienţii transferaţi în străinătate au arsuri grave, iar unii sunt intubaţi.

”S-au dus afară pacienţii care erau grav, unii dintre ei intubaţi. Am decongestionat din spitalele noastre, dar am dus pacienţi în mare parte grav”, a afirmat Arafat.

Consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, fostul prim-ministru Victor Ponta, a declarat într-o intervenție la România TV că ”spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici”.

„Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion și i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: ”Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate””, a mai spus fostul premier.

Victor Ponta a demisionat din funcția de premier în urma protestelor ample care au avut loc după incendiul din clubul ”Colectiv”.

Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
E risc crescut de extindere a craterului format după prăbușirea unei șosele în plin centrul orașului Slănic Prahova, la doar câteva zeci de metri de blocuri. Autoritățile au decis...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#Raed Arafat, #smurd, #dsu, #explozie crevedia , #stiri Raed Arafat