Profesor universitar, despre „neputința” lui Orban de a-l demite pe Raed Arafat. „Impotența politică răspândită la vârful statului”

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 21:40
5814 citiri
Profesor universitar, despre „neputința” lui Orban de a-l demite pe Raed Arafat. „Impotența politică răspândită la vârful statului”
Raed Arafat, seful DSU FOTO Hepta

Dorin Dobrincu, doctor în Istorie și membru al Academiei Române, a criticat duminică, 14 noiembrie, declarațiile făcute de Ludovic Orban care a spus că a refuzat să-l demită pe șeful DSU, Raed Arafat pe motiv că întreg sistemul dă urgență din țara noastră este clădit în jurul secretarului de stat în MAI.

În opinia cercetătorului o astfel de poziție demonstrează statutul de stat eșuat al României.

„Arafatizarea instituțiilor publice

În interviul difuzat astăzi la Prima TV, Ludovic Orban a fost întrebat dacă în timpul mandatului său de prim-ministru a vrut să-l schimbe din funcție pe Raed Arafat, secretar de stat în MAI, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Ex premierul a spus că da, a vrut să-l schimbe, că s-au făcut intervenții pentru asta, inclusiv din partea președintelui Klaus Iohannis. Însă nu s-a făcut nimic în acest sens, pentru că toată construcția - DSU și ce mai este acolo - e pe persoană fizică. Dacă îl iei pe Arafat din acea poziție nu mai merge nimic, totul s-ar bloca, ți-ar trebui jumătate de an să reconstruiești structura.

Domnul Orban a recunoscut, indirect, că impotența politică e răspândită la vârful statului. E o confirmare a ceea ce a spus și domnul Iohannis tot în această toamnă, și anume că statul a eșuat. Nu e vorba de granițe, nu e cazul să ne facem emoții, acestea sunt la locul lor, ci de funcționarea instituțiilor în beneficiul cetățenilor, cei care plătesc taxe și impozite, care sunt la număr pentru ca politicienii gureși să se umfle în pene că îi reprezintă.

Ideea asta că o instituție a statului e construită pentru o persoană, că nimeni nu poate prelua „din mers” funcția pentru a o duce mai departe ar fi de negândit într-un stat funcțional. Iar perpetuarea unui asemenea model, cu complicitățile multora din pozițiile de putere, ne costă. Și vedem asta nu de azi, nu de ieri.

Când se întâmplă nenorociri în țara asta zboară mulți manageri de spitale, șefi de instituții, primari, câte un ministru al sănătății, câte un ministru de interne, chiar câte un prim-ministru. În schimb, dl Arafat rămâne bine așezat pe scaunul primit în dar cu mult timp în urmă. Are un superglue cu priză serioasă și cu durată lungă de viață.

Că îi criticăm, că îi punem la punct pe politicieni e un lucru bun. O societate democratică nu ar putea exista fără așa ceva. Pe politicieni îi mai și putem schimba din când în când. Însă nu este suficient.

Instituțiile centrale și cele locale sunt burdușite cu diverși șefi și șefuleți care se pricep doar la susținerea propriei poziții. Sunt parte a unui sistem clientelar transpartinic, unul care ține captive instituții, care parazitează resurse publice, unde nu se dă socoteală pentru lipsa de performanță, pentru eșecuri sau pentru tragedii. Arafatizarea instituțiilor publice ne costă pe toți. Chiar mai mult decât credem”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

„Iohannis mi-a cerut să-l dau afară pe Raed Arafat”

Fostul premier Ludovic Orban a declarat duminică, 14 noiembrie, că i s-a cerut de către mai multe persoane, inclusiv de către preşedintele Klaus Iohannis, schimbarea din funcţia a lui Raed Arafat, lucru pe care nu l-a luat niciodată în calcul. Orban a explicat că a refuzat să facă acest lucru, deoarece sistemul de situaţii de urgenţă este construit în jurul lui Raed Arafat şi depinde de acesta. ”Dacă ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem”, afirmă Orban.

Ludovic Orban a fost întrebat, duminică, la Prima TV, dacă i s-a cerut vreodată, în calitate de premier, să-l schimbe din funcţie pe Raed Arafat şi a confirmat.

"Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi. Mi-au cerut mai mulţi liberali", a declarat Orban.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea şefului DSU, Orban a afirmat: "Da. Numai că demiterea era atributul premierului".

Orban a explicat că s-a opus demiterii pentru că ştie foarte bine cum funcţionează sistemul de urgenţe în România.

"Ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală", a declarat Orban.

Fostul premier a adăugat că dacă "ne prindea pandemia fără Arafat", s-ar fi repus în funcţiune foarte greu sistemul de urgenţe.

"O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maxim un an de existenţă, pentru că noi ne doream anticipatele. Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate aşa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el", a declarat Orban.

Orban a mai precizat că, doar pentru că s-a auzit ca se doreşte înlocuirea lui Arafat, a primit o listă cu mii de semnături de susţinere a acestuia.

"De altfel, numai pentru că s-a auzit că se doreşte schimbarea lui Arafat, aduceţi-vă aminte că au fost luate inclusiv poziţii publice pe tema respectivă. Eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susţinere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară. Din toate categoriile, în special din zona pompieri. Dacă nu erau Unităţile de Primiri Urgenţe în stadiu de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau şi cum au fost puse al punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate.

Deşi noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să putem creşte capacitatea de tratare în secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid, fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-Covid în Terapiile Intensive, UPU au constituit locul unde pacienţii, până să li se disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen, de tratament profesionist. Noi chiar dacă aveam permanent paturi disponibile, nu erau în aceeaşi zonă, noi a trebuit să ducem pacienţi din Bucureşti, să îi ducem la Timişoara, a trebuit să ducem pacienţi din Cluj, la Târgu Mureş. Toate aceste mişcări ale unor pacienţi aflaţi în situaţii critice, au fost coordonate operativ", a declarat Orban.

Întrebat ce i-a reproşat Klaus Iohannis lui Raed Arafat, Orban a declarat că nu a existat o discuţie "aprofundată".

"Nu am avut o discuţie foarte aprofundată pe tema asta. A existat o discuţie în care a existat un soi de acord, nu neapărat o cerere. Da, că poate fi schimbat Arafat", a declarat Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Raed Arafat SMURD, #Raed Arafat coronavirus , #stiri Raed Arafat