Primele explicatii ale lui Raed Arafat in scandalul privind carantinarea Timisoarei: "Recomandarea a fost facuta de DSP Timis si avizata de catre INSP"

Luni, 22 Martie 2021, ora 22:19
2702 citiri
Primele explicatii ale lui Raed Arafat in scandalul privind carantinarea Timisoarei: "Recomandarea a fost facuta de DSP Timis si avizata de catre INSP"
Raed Arafat. Foto: gov.ro

Seful DSU, Raed Arafat, a oferit luni seara primele explicatii in scandalul prelungirii perioadei de carantina in municipiul Timisoara.

Acesta precizeaza ca recomandarea de carantinare a Timisoarei si a doua dintre localitatile limitrofe a fost facuta de DSP Timis si trimisa catre INSP, care a avizat propunerea si a recomandat ca localitatile care nu se aflau in propunerea DSP sa ramana si ele in carantina din considerente de sanatate publica.

Arafat sustine ca masurile de carantinare aplicate in majoritatea localitatilor vizate, inclusiv in Timisoara, nu au fost niciodata masuri dure, care sa limiteze miscarea si deplasarile sub o forma de inchidere totala si ca s-au luat masuri care sa permita pe mai departe sectorului economic sa-si continue activitatile, dar cu mici exceptii, acolo unde impactul in domeniul sanatatii publice poate fi unul semnificativ.

"Astfel de masuri de carantinare pot duce la reducerea incidentei si a impactului asupra sectorului sanitar, insa ele au nevoie de o perioada de timp, care de regula dureaza mai mult de 14 zile, mai ales cand masurile luate nu se inscriu la capitolul unei inchideri totale. De asemenea, imbunatatiri nu vom putea vedea, daca masurile nu sunt respectate si implementate in totalitate", completeaza Arafat.

Seful DSU ofera exemplul municipiilor mari care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba Iulia, Sibiu, Baia Mare, care au necesitat prelungiri succesive ale masurilor iar incidentele din ultimele patru zile din Timisoara arata un platou cu cifre foarte apropiate, ceea ce ar putea insemna ca in urmatoarea perioada sa inceapa scaderea treptata a ratei de infectare.

"Avand in vedere cele explicate mai sus, am luat decizia de a pastra masurile stabilite acum 14 zile pentru inca 72 de ore. Aceasta masura reprezinta un ragaz care sa permita luarea unei decizii definitive la nivelul comitetului judetean sau al celui national. Astfel, juristii pot analiza speta pentru a propune o solutie, luand in considerare recomandarile venite din partea specialistilor din domeniul sanitar", a mai scris Arafat.

Potrivit acestuia, decizia DSU a fost luata in urma mai multor discutii si consultari, inclusiv cu Ministerul Sanatatii si INSP si nu a fost luata "ca un afront la adresa autoritatilor din Timis", ci ca o masura de prevenire, pentru a nu pierde impactul carantinarii din ultimele 14 zile.

"In concluzie, atacurile si reprosurile nu isi au locul in astfel de situatii. Noi, cu totii, institutii centrale, judetene sau locale, dar si populatia, trebuie sa lucram impreuna pe cele doua directii, si anume, reducerea impactului si limitarea infectarilor, in paralel cu vaccinarea unui numar cat mai mare din populatie, in urmatoarea perioada", a mai subliniat Arafat.

Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Proiecte majore aprobate joi, 25 aprilie, în ședința de Guvern care s-a desfășurat la Timișoara. Astfel, Executivul a dat undă verde construirii Institutului Regional de Oncologie de la...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Arafat, #carantina, #Timisoara, #explicatii, #DSP, #covid , #stiri Raed Arafat