Marea miză politică din spatele conflictului Rafila – Arafat: candidatura la prezidențiale

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 18:40
12397 citiri
Marea miză politică din spatele conflictului Rafila – Arafat: candidatura la prezidențiale
Alexandru Rafila și Raed Arafat FOTO Hepta

Disputa publică dintre ministrul Sănătății Alexandru Rafila și șeful DSU Raed Arafat pe tema sistemului de urgență are în spate mai multe mize politice, cea mai importantă fiind candidatura la alegerile prezidențiale, susțin surse politice pentru ziare.com.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila (PSD) vrea să treacă în subordinea sa întreg sistemul medical de urgență, printre care și SMURD. În acest moment, SMURD se află în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, structură din cadrul MAI condusă de Raed Arafat. Surse din PSD susțin că Alexandru Rafila insistă să coordoneze sistemul medical de urgență pentru a fi mai vizibil în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024. Potrivit sondajelor PSD, Alexandru Rafila este social-democratul cu cea mai mare cotă de încredere, depășindu-i pe Marcel Ciolacu sau Gabriela Firea.

”Mulți oameni îi șoptesc lui Rafila că va fi președintele României în 2024 și el a început să creadă că va fi candidatul PSD. Însă tot partidul știe că Marcel Ciolacu îl susține pe Mircea Geoană pentru Cotroceni. Rafila e varianta de rezervă”, explică surse din conducerea partidului. De altfel, Marcel Ciolacu s-a poziționat de partea lui Raed Arafat în disputa publică cu Rafila, chiar dacă ministrul Sănătății este membru PSD, în timp ce Arafat este, teoretic, apolitic. ”Este exclus ca SMURD să treacă la Ministerul Sănătății. Cum să strici ceva ce funcționează? Raed Arafat a performat, ăsta e adevărul, a reinventat UPU”, a spus președintele PSD.

De cealaltă parte, Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede clar ca asistenţa medicală de urgenţă să fie coordonată de DSU, departament condus de Raed Arafat. Potrivit unor surse liberale, proiectul a fost asumat de ministrul PNL Lucian Bode, însă a fost scris chiar de Raed Arafat. ”Bode s-a aliat cu Arafat împotriva lui Rafila. Interesul lui Bode este să-i submineze puterea lui Rafila, calcule ce țin tot de alegerile prezidențiale din 2024. Lovind în Rafila, Bode îi face pe plac premierului Ciucă, care și el se visează președinte al României în 2024”, susțin sursele citate.

Din punct de vedere financiar, Ministerul Sănătății asigură 91% din bugetul sistemului medical de urgență, fără să aibă niciun cuvânt de spus în ceea ce privește achizițiile. Practic, Alexandru Rafila alocă banii, iar Raed Arafat îi cheltuie și punctează ca imagine publică. Sistemul medical de urgență – serviciul de ambulanță, unitățile de primiri urgențe din spitale – au un buget anual de aproximativ două miliarde de lei.

Alexandru Rafila și Raed Arafat sunt într-o competiție tacită încă din 2012, la mijloc fiind funcția de ministru al Sănătății, susțin surse politice pentru Ziare.com.

În mai 2012, odată cu revenirea PSD la puterea, premierul Victor Ponta îl instalează în fruntea Ministerului Sănătății pe Vasile Cepoi, fost secretar de stat și în guvernarea Năstase, și în guvernarea PDL. În aceeași lună, Victor Ponta îl numește pe Alexandru Rafila în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

După numai patru luni, Vasile Cepoi demisionează din funcția de ministru, fiind acuzat de către ANI de abuz în serviciu și deturnare de fonduri europene. ”În locul lui Cepoi urma să fie numit ministru Alexandru Rafila, însă Ponta s-a răzgândit în ultima clipă și a preluat el ministerul ca interimar, dar i-a delegat atribuțiile lui Raed Arafat. Practic, Arafat a devenit ministrul Sănătății, în detrimentul lui Alexandru Rafila. Acela a fost momentul rupturii: Alexandru Rafila s-a considerat sabotat de Arafat”, susțin surse apropiate de Ministerul Sănătății. După alegerile parlamentare din decembrie 2012, Ministerul Sănătății a fost preluat de PNL, parte a USL.

La începutul anului 2014, după tragedia din Apuseni, soldată cu moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei Aura Ion, premierul Victor Ponta înființează Departamentului pentru Situații de Urgență, în subordinea MAI. Raed Arafat este mutat de la Ministerul Sănătății la șefia DSU, funcție cu rang de secretar de stat.

De cealaltă parte, Alexandru Rafila se întoarce în Ministerul Sănătății în 2015, pe funcția de consilier al ministrului Nicolae Bănicioiu, unul dintre apropiații lui Victor Ponta. Timpul a trecut, dar Rafila n-a uitat că Ponta l-a preferat pe Arafat pentru funcția de ministru al Sănătății în 2012. În vara anului 2020, Victor Ponta i-a propus lui Alexandru Rafila să candideze la Primăria Capitalei din partea ProRomânia. Potrivit unor surse politice, în primă fază, Alexandru Rafila a acceptat.

”A plecat în concediu și când s-a întors n-a mai vrut să candideze. Între timp, Ciolacu îi oferise un loc eligibil la parlamentare. La locale oricum nu avea nicio șansă. Scopul lui Ponta era să o încurce pe Firea la București. Și Rafila l-a lăsat pe Ponta cu ochii în soare”, susțin sursele citate. În final, Alexandru Rafila a fost ales deputat PSD, iar în noiembrie 2021 a ajuns, în sfârșit, ministru al Sănătății.

Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 25 martie, despre decizia autorităților de a închide grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 5 pentru dezinsecție, după ce...
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, 25 martie, că o reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară pentru că sunt foarte multe lucruri care nu...
#Raed Arafat, #Alexandru Rafila, #alegeri prezidentiale , #stiri Raed Arafat