Ioan Stanomir: Daca Raed Arafat are o constiinta, ar trebui sa ia in considerare demisia

Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 12:59
5518 citiri
Ioan Stanomir: Daca Raed Arafat are o constiinta, ar trebui sa ia in considerare demisia
Foto: Ziare.com / Camelia Badea

Toti cei care au fost implicati in tragedia de la clubul Colectiv ar trebui sa isi asume consecintele faptelor lor, subliniaza politologul Ioan Stanomir, in opinia caruia Raed Arafat ar trebui sa ia in considerare o eventuala demisie de onoare.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta este puternic contestat in aceste zile, mai ales dupa ce s-a aflat ca ISU Bucuresti fusese informat oficial inca din luna septembrie ca la clubul Colectiv se organizeaza concerte. Informatia a fost ascunsa de pompieri timp de aproape o luna, dar dezvaluita zilele acestea de presa, care a cerut insistent demisia lui Raed Arafat.

#Colectiv Dacian Ciolos cere vehement ca sefii ISU Bucuresti sa fie dati afara din sistem

Arafat spune ca nu fuge de raspundere: Ma pun la dispozitia premierului

"Din pacate, in Romania institutia demisiei este foarte rar utilizata. Neasumarea raspunderii este o dimensiune a culturii noastre publice si aceasta demisie de onoare este cu atat mai rar intalnita in cazul personalitatilor care sunt inconjurate de presa si de public cu o anumita aura.

Este foarte greu pentru cineva care a fost investit in pozitia de erou national sa admita ca sub mandatul sau persoanele pe care le coordona au comis acte si fapte care au condus la pierderea unor vieti omenesti.

Prin urmare, sincer sa fiu, nu ma astept ca aceste demisii de onoare sa apara si din acest motiv perspectiva mea asupra vietii publice din Romania a fost, este si va ramane una prudent pesimista", a comentat pentru Ziare.com Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.

Intrebat ce le raspunde celor care afirma ca Raed Arafat este un excelent profesionist si nu a avut nicio vina directa in cele intamplate la Colectiv, asa ca nu ar trebui sa demisioneze, Ioan Stanomir a raspuns: "Eu cred ca este necesar sa isi asume toti cei care au fost implicati in tragedia de la clubul Colectiv consecintele faptelor lor, directe sau indirecte. Iar aceste consecinte le putem vedea in fiecare zi prin mortii al caror numar nu inceteaza sa creasca".

"Nimeni nu poate fi silit sa demisioneze, orice om este responsabil doar in fata constiintei sale. Daca domnul Arafat are o constiinta, poate ar trebui sa ia in considerare un gest dupa o proprie deliberare cu propria sa constiinta", a completat Ioan Stanomir.

Totodata, intrebat daca, in opinia sa, premierul Dacian Ciolos ar trebui sa fie cel care sa il demita pe Raed Arafat din functiile pe care le detine, prof. Stanomir a afirmat ca intrebarea trebuie adresata premierului.

"Eu sunt doar un simplu cetatean care poate sa observe ca in Romania ii este permis prim-ministrului sa numeasca si sa revoce din functia numita anumite personalitati. Dncolo de aceasta, este o optiune politica si ea ii revine in exclusivitate domnului Dacian Ciolos, optiune de care depinde implicit si perceptia domniei sale in cadrul opiniei publice. Pentru ca de revolta opiniei publice se leaga si propulsarea domniei sale in pozitia de prim-ministru", a adaugat prof. Stanomir.

Premierul Dacian Ciolos a explicat intr-un interviu acordat joi seara ca asteapta de la Raed Arafat un plan de restructurare a ISU, dupa ce s-au constatat anumite "disfunctionalitati grave" in activitatea ISU, urmand ca abia apoi sa ia deciziile care se impun.

Ciolos, despre Raed Arafat: Astept rezultatele anchetei. Nu exclud nicio masura

Arafat respinge din nou acuzatiile care i se aduc: Daca am fost corupt, gasiti banii!

60 de tineri au murit si circa 150 au fost raniti in incendiul produs la clubul Colectiv in noaptea de 30 octombrie. In spitalele din Bucuresti mai erau internate, joi, 37 de raniti, dintre care sase in stare critica, in timp ce 39 de raniti au fost transportati la spitale din strainatate, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sanatatii.

#Colectiv Cati raniti se mai afla internati in spitale si care e starea lor

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Stanomir demisie Arafat, #Stanomir demisie onoare, #Stanomir Colectiv , #SMURD