Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Radu Vasile, un colaborator al Securitatii care a salvat democratia la Cozia

Joi, 04 Iulie 2013, ora 07:48
7710 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Radu Vasile, un colaborator al Securitatii care a salvat democratia la Cozia

Daca se mai intreaba cineva azi de ce a disparut PNTCD, poate da vina si pe fostul premier Radu Vasile care a decedat miercuri, la varsta de 71 de ani. Nu poarta el toata responsabilitatea, dar face parte dintre cei care au contribuit la faramitarea partidului.

Radu Vasile a fost colaborator al Securitatii. Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat in 2006 ca i-a vazut dosarul. Acesta a precizat intr-o declaratie publica faptul ca, in tinerete, fostul premier s-a ocupat cu monitorizarea studentilor straini care urmau cursurile Academiei de Stiinte Economice.

Radu Vasile intra in PNT la inceputul anilor '90. Face parte din divizia de colaboratori ai Securitatii asmutita de catre regimul Iliescu sa infiltreze partidele istorice.

Imediat dupa prabusirea regimului Ceausescu, Ion Iliescu, liderul desemnat de Moscova pentru a prelua puterea in Romania, era inspaimantat de faptul ca vechile partide ale Romaniei, interzise de comunisti, s-au trezit la viata.

La inceputul deceniului noua, erau vremuri tulburi. Viziunea politica a lui Ion Iliescu se limita la "socialismul cu fata umana", iar liberalii si taranistii erau dusmanii de moarte ai noului regim. Acesta e contextul in care partidele istorice sunt infestate cu "turnatori".

Dupa o perioada de sase ani cu Iliescu la putere, Romania ajunge ciuma Europei. Intre timp, Gorbaciov a fost inlaturat de la putere, iar Uniunea Sovietica s-a destramat. FDSN-ul lui Iliescu intra in panica, tara nu mai avea resurse, iar somajul atinsese cifre alarmante.

Pe valul acestei crize economice dure, Conventia Democrata castiga alegerile, dar nu reuseste sa obtina majoritatea locurilor in Parlament.

Pentru a guverna, se aliaza cu Partidul Democrat condus de Petre Roman. Emil Constantinescu, liderul Conventiei, devine presedinte si il numeste pe Victor Ciorbea premier. Acesta castigase anterior alegerile pentru Primaria Capitalei. Radu Vasile spera ca el sa fie numit sef al Guvernului, dar, spre dezamagirea lui, acest lucru se va intampla abia doi ani mai tarziu.

Dupa o criza provocata de Traian Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor si membru PD, care-l acuzase de incompetenta pe prim-ministru intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, Ciorbea renunta la sefia Executivului. In urma acestei crize politice, Radu Vasile ajunge prim-ministru.

Nu a fost un premier rau. In mandatul sau de doi ani (1998-1999), Romania a inregistrat prima crestere economica de la caderea comunismului. Aerul sau smecheresc, caracterul flegmatic si discursul cinic sustinut de un simt practic dezvoltat au adus ceva nou dupa prestatia balbaita a lui Victor Ciorbea.

Cea mai mare provocare a mandatului sau a fost confruntarea cu Miron Cozma si minerii porniti spre Bucuresti in cea de a cincea si ultima batalie impotriva Capitalei.

Radu Vasile reuseste in ultima instanta sa opreasca marsul violent al minerilor undeva pe Valea Oltului si negocieaza cu Miron Cozma, liderul rasculatilor, convingandu-l sa renunte la asaltul Capitalei.

Acel moment a ramas in istorie ca "Pacea de la Cozia" si a reprezentat iesirea minerilor de pe scena politica romaneasca si sfarsitul lui Miron Cozma. Acesta e condamnat la inchisoare cateva saptamani mai tarziu.

In decembrie 1999, Radu Vasile este revocat din functie de presedintele Emil Constantinescu. Conflictul dintre cei doi reprezinta primul razboi dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Emil Constantinescu a castigat pentru ca atat ministrii taranisti, cat si cei liberali si-au dat demisia din Guvern, trecand de partea presedintelui.

Acest episod il va determina pe Adrian Nastase, patru ani mai tarziu, sa treaca in Constitutie faptul ca presedintele tarii nu-l mai poate revoca din functie pe prim-ministru.

Cariera politica a lui Radu Vasile intra in degringolada. Are o incercare de a forma un partid popular, apoi renunta la proiect si devine membru al Partidului Democrat. Castiga un mandat de senator, apoi, din 2004 iese din viata politica pentru totdeauna. In 2007 descopera ca are cancer la colon si urmeaza un lung sir de operatii si tratamente dureroase.

Radu Vasile e intaiul premier dintre cei 11 care au condus destinele tarii dupa 1989 care trece in nefiinta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Radu Vasile murit, #Radu Vasile inmormantare, #Radu Vasile murit cancer , #murit