Stroe si-a dat demisia de la MAI: Un mandat de scandaluri si declaratii "nefericite"

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 16:49
3065 citiri
Stroe si-a dat demisia de la MAI: Un mandat de scandaluri si declaratii "nefericite"
Foto: Ziua News

Liberalul Radu Stroe si-a anuntat, joi, demisia de la conducerea Ministerului de Interne, la 4 zile de la tragedia aviatica din Muntii Apuseni, soldata cu moartea a doua persoane - pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.

Demisia lui Stroe a fost ceruta de multe voci, atat din randul Opozitiei, cat si din cadrul propriului partid. Motivele invocate sunt numeroase, de la coordonarea deficitara a echipelor de cautare si salvare a victimelor, la declaratiile facute de ministru, catalogate drept "nefericite".

Mai exact, dupa ce initial a declarat ca nu are ce sa reproseze in ce priveste modul in care au actionat institutiile in operatiunile de salvare, ulterior, pus in fata aceleiasi intrebari, a spus ca singurul repros este ca tragedia s-a intamplat in mandatul sau.

Inclusiv seful PNL, Crin Antonescu, a apreciat afirmatiile lui Stroe despre accidentul aviatic ca fiind "un exemplu de comunicare catastrofala, de natura sa starneasca revolta in conditii de nemultumire publica".

Aceasta nu a fost, insa, prima declaratie a lui Stroe care a stranit reactii de revolta. De-a lungul mandatului sau la Interne, Stroe s-a trezit cu mai multe solicitari sa-si dea demisia, ba chiar si el a amenintat ca va face acest gest.

Activitatea lui Stroe in Cabinetul lui Victor Ponta a inceput cu functia de ministru delegat pentru Administratie. In perioada referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al tarii, Stroe a fost criticat pentru una dintre propunerile sale: administratorii de bloc sa fie folositi pentru a face curatenie in listele electorale.

Radu Stroe: Administratorii de bloc pot fi folositi pentru actualizarea listelor electorale

"Haideti sa fac o gluma, dar nu as vrea sa fie inteleasa gresit. Pe vremuri, sectoristul care avea doua strazi in grija si cartile de imobil de la proprietari sau de la locuintele de stat urmarea fiecare om care aparea in plus intr-o seara sau intr-o dimineata. Eu nu zic sa fim acolo, dar trebuie sa stim macar la nivelul ordinului de marime, nu stiu sute de mii, zeci de mii, trebuie sa stim care este populatia reala a Romaniei", a spus atunci Stroe.

Dupa rezultatul referendumului, Stroe si-a manifestat nemultumirea, dar si speranta ca Basescu isi va da singur demisia. Stroe a spus atunci ca "suntem inca in faza in care nu am invatat citirea si aplicarea legii, macar in litera ei" si ca legile sunt interpretate diferit chiar si in cadrul Ministerului.

Stroe: In Romania, nu am invatat citirea si aplicarea legii, macar in litera ei

Dupa o comasare de ministere, Stroe a devenit ministru al Administratiei si Internelor. El a starnit rasul, la inceputul lui 2013, propunand drept solutie la blocajele din trafic de pe DN1 ca acesta sa fie cu sens unic.

Radu Stroe face propuneri trasnite: Sens unic spre Brasov (Video)

Primul scandal serios provocat de Stroe a fost chiar in randul USL, el fiind acuzat de propriii colegi din PNL ca demite liberali din institutiile pe care le are in subordine pentru a ii inlocui cu social-democrati. Ba chiar i s-a cetrut si demisia, atat din biroul politic al PNL, cat si de la Minister.

Radu Stroe, acuzat de liberali ca a inlocuit oamenii PNL cu cei ai PSD. Se cere demiterea

Trecand de acest episod, la doar cateva zile Stroe a amenintat chiar el cu demisia, insa din alt motiv - banii. El a cerut la finele lui ianuarie bani la rectificarea bugetara, "pornind de la ideea ca MAI este unul dintre pilonii statului roman".

Ministrul de Interne Radu Stroe ameninta cu demisia

Alt moment in care s-a pus discutia demiterii lui Stroe a fost in martie anul trecut, inainte de Consiliul JAI unde avea sa se anunte ca tara noastra rateaza din nou Schengenul. Mai multi membri ai Guvernului, inclusiv Stroe care a si reprezentat Romania la Consiliu, au facut declaratii taioase la adresa membrilor Comisiei Europene si a tarilor care s-au opus aderarii noastre.

Intalnire la Cotroceni pe Schengen cu rezultat necunoscut. Stroe: Nu mi s-a cerut demisia!

Socant pentru opinia publica a fost momentul in care Stroe a decis ca politistii care sunt cercetati penal pot candida fara probleme pentru functii de conducere.

Mai exact, fusesera semnalate niste neechitati in Ghidul carierei politistilor si cadrelor militare, in sensul ca sefii isi puteau pastra functiile pe perioada urmaririi penale, dar cei care doreau functii nu puteau candida daca se aflau in aceeasi situatie.

Politistii cercetati penal pot candida pentru functii de conducere, a decis Stroe

In iunie a fost un alt moment delicat pentru Stroe cand s-a aflat ca unul dintre soferii autocarului romanesc care s-a prabusit in prapastie in Muntenegru era angajat la Politie. Atunci Ponta l-a somat sa "elucideze" urgent problema aceasta.

Tragedie in Muntenegru: Stroe, somat de Ponta sa elucideze problema soferului angajat la Politie

Tot pe Ponta l-a calcat pe bataturi si o luna mai tarziu, in timpul scandalului fraudei la examenul de Bacalaureat, cand una zicea premierul si alta Stroe.

Multe balbaieli au fost emise atunci in legatura cu mandatele de aducere pe numele elevilor. In cele din urma a cazut tap ispasitor purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae.

Balba pe mandate continua: Ponta il face responsabil pe Stroe

Un alt scandal a fost iscat la modificarea Codului Rutier, in septembrie anul trecut. Atunci nu doar soferii i-au sarit in cap pentru masurile dure pe care le propunea pe motiv ca e obligat de "ce se intampla pe sosele" si vrea sa loveasca in smecherii de la volan.

Modificari in legislatia rutiera. Stroe: Sper sa aiba efect fata de smecherii soselelor

A creat noi disensiuni si in USL, pentru ca nu a prezentat proiectul mai intai in cadrul PNL, Antonescu declarandu-si nemultumirea fata de Stroe.

Si poate ca ar mai fi, dar incheiam cu cele mai recente evenimente in urma carora i s-a cerut demisia - protestele de la Pungesti fata de exploatarea gazelor de sist. Interventia in forta a jandarmilor, la ordinul lui Stroe, a generat atunci reactii dure, protestatarii, societatea civila si Opozitia cerandu-i in cor demisia.

Radu Stroe: Interventia jandarmilor de la Pungesti a fost justa

Cam acestea ar fi cateva dintre momentele care au marcat mandatul lui Stroe. Dupa cum chiar el spunea la bilantul MAI de anul trecut, "in doi ani jumatate, sase ministri - suntem cei mai tari!". Acum a predat stafeta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Radu Stroe demisie Minister Interne, #Stroe declaratii accident avion, #Stroe cod rutier modificari, #Stroe violente protest Pungesti , #demisie