OUG pentru o noua Romanie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 11:41
3094 citiri
OUG pentru o noua Romanie (Opinii)

Pornita la treaba cu o majoritate parlamentara de 70%, cu promisiunea sa faca "dreptate pana la capat", sa schimbe Constitutia, sa redeseneze tara printr-o regionalizare radicala si reporneasca economia tarii, USL a sfarsit in mai putin de un an intr-un punct mort si a facut praf toate angajamentele.

Dreptatea pana la capat a impartit-o cu Traian Basescu, revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativ teritoriala s-au impotmolit in legea referendumului (blocata undeva intre Cotroceni si CCR) iar relansarea economica s-a gripat inainte de a incepe.

Bonus, pe langa esecurile in linie inregistrate de Guvernul Ponta si de majoritatea USL, actuala putere incepe sa simta si fiorii destramarii si ai prabusirii in necunoscut. O perspectiva de groaza pentru toata lumea, chiar si pentru Opozitia facuta tandari de Traian Basescu pe timpul cand se afla la guvernare.

Majoritatea USL ofera insa un substitut de reforma - noul Cod Rutier. Sa nu spuna nimeni ca Uniunea nu a schimbat la fata Romania. Un nou Cod Rutier care va fi adoptat, in semn de respect fata de uriasa majoritate parlamentara si pentru cei care au votat-o, printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului. Autorul este acelasi ministru de Interne, Radu Stroe, care pe de alta parte blocheaza descentralizarea lui Dragnea, pe motiv ca Romania este o "tara saracuta" si nu s-ar putea administra prin doar sapte centre de comanda.

Initiatorul noului Cod Rutier este convins, in schimb, ca printr-o lege semnata rapid in Guvern siguranta pe sosele din Romania va creste, mortii se vor injumatati si tragediile isi vor reduce frecventa. Metoda: inasprirea draconica a sanctiunilor, chiar si in forma actuala ceva mai periata si echilibrata fata de proiectul initial al ministrului de Interne. Exemplul domnului Stroe e reprezentativ insa pentru toti politicienii romani. Ei cred sau viseaza ca marile probleme de structura se rezolva printr-o semnatura pusa pe o foaie de hartie. Atat de simplu.

Inasprirea legii nu va avea nici in acest caz vreun alt efect decat cresterea si mai mare a tentatiei coruptiei. Din pacate. Daca lucrurile ar fi atat de usor de schimbat, respectiv printr-o noua lege - mai dura si mai larg aplicabila, atunci am avea solutia pentru a transforma Romania in motorul economic al lumii. Pe acelasi model, toate tarile sarace, dezorganizate, corupte si slab industrializate si-ar rezolva toate problemele rapid: cateva legi draconice si viata va inflori.

Tentatia de a rezolva probleme invechite si complexe prin motode care nu au nicio legatura cu cauzele reale reprezinta, totusi, placerea suprema a politicienilor nostri. Asa cum si educatia a fost reformata si schimbata de fiecare ministru care a fost in functie in ultimii 23 de ani. Iar mai nou, la fel si cu coruptia, unde excesul de zel al procurorilor la varful politicii, pentru a da bine in raportul MCV, nu va diminua fenomenul coruptiei generalizate din Romania.

Una din explicatii este lipsa credintei in munca sustinuta si de durata. Toti vor sa schimbe acum, rapid, sa stearga totul urgent si sa rasara instant o noua realitate. Or, asta nu se intampla nicaieri. Pentru ca marile schimbari cer timp, munca si incredere. Ceva mai mult decat i-a tinut la un loc pe proaspat capatuitii din USL.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#cod rutier ordonanta urgenta, #ordonante urgenta Guvern Ponta , #ministru de Interne