Un parlamentar ar fi vizat in dosarul in care a fost retinut Mazare - surse

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 07:06
3621 citiri
Un parlamentar ar fi vizat in dosarul in care a fost retinut Mazare - surse

Un parlamentar ar fi vizat in dosarul in care au retinuti, marti seara, primarul Constantei, Radu Mazare, si cel care i-a dat mita acestuia, au declarat surse judiciare.

Sursele citate nu au mentionat numele parlamentarului, dar au explicat in schimb, pentru Mediafax, ca, urmare a faptului ca in dosar este vizat si acesta, propunerile de arestare preventiva vor fi judecate de instanta suprema.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda", pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatie si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza, intr-un comunicat de marti seara, ca Radu Mazare este urmarit penal pentru luare de mita, iar Avraham Morgenstern, "reprezentant al unei societati comerciale", pentru dare de mita.

Cei doi au fost retinuti si vor fi prezentati, miercuri, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva, a mai precizat sursa citata.

Potrivit ordonantelor de retinere, la inceputul anului 2011, primarul Radu Mazare a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social "Henri Coanda", aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Municipiului Constanta.

Pe fondul demararii acestui proiect, sustin anchetatorii, Avraham Morgenstern, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma a fi organizata.

"Astfel, in cursul anului 2011, (Morgenstern - n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala", arata DNA.

In schimbul acestor sume de bani, mai sustin procurorii, Mazare ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu, cum ar fi initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de Morgenstern.

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constantei, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA - circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de Mazare.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, a mai precizat DNA.

Dupa emiterea ordonantei de retinere, Mazare a fost scos incatusat din sediul DNA si urcat intr-o duba, pentru a fi dus in arest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Radu Mazare retinut, #parlamentar Radu Mazare , #DNA