Soarta Cazinoului din Constanta va fi decisa prin sondaj

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 21:09
1528 citiri
Soarta Cazinoului din Constanta va fi decisa prin sondaj
Foto: Evenimentul Zilei

Proiectul de hotarare privind vanzarea Cazinoului din Constanta a fost amanat, in sedinta de vineri a Consiliului Local, soarta acestuia urmand sa fie decisa in urma unui sondaj.

Sedinta de consiliu, desfasurata la un hotel din statiunea Mamaia, a fost destul de agitata. La sedinta a participat si presedintele PDL Constanta, Gigi Chiru, insotit de circa 20 de pensionari, care au protestat fata de vanzarea cladirii. Dupa ce initial nu a fost lasat sa ia cuvantul, presedintele de sedinta i-a permis in cele din urma acest lucru.

Gigi Chiru a inmanat consilierilor cate un memoriu in care se sustinea ca proiectul de hotarare privind vanzarea Cazinoului este ilegal si imoral.

"Monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului roman, prin Ministerul Culturii si Patrimoniului National, pentru monumentele istorice clasate in grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, pentru monumentele istorice clasate in grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, potrivit prezentei legi, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii", se arata in memoriu.

Chiru, fostul sef al Inspectoratului Judetean in Constructii Constanta, l-a acuzat pe primarul Radu Mazare ca nu s-a ingrijit de simbolurile orasului, care sunt in continua degradare de cand a fost ales primar.

"Peninsula, altadata bijuteria Constantei, a ajuns un cartier de evitat, statiunea Mamaia s-a transformat intr-un cartier al Constantei, dezvoltat haotic atat urbanistic, cat si arhitectural, Cazinoul a fost adus intr-o stare fizica deplorabila", se arata in memoriu.

In plus, seful PDL a sustinut ca primaria putea atrage fonduri europene pentru reabilitarea cladirii.

In replica, viceprimarul Decebal Fagadau a afirmat ca nu puteau fi obtinute fonduri europene, deoarece cladirea era concesionata. In plus, Radu Mazare a afirmat ca primaria nu are bani pentru repararea cladirii.

"Simbolul Constantei se va prabusi, este intr-un stadiu foarte avansat de degradare. Daca ramane la primarie, il reparam noi, dar costurile ajung la 10 milioane de euro. Asta inseamna sistarea asfaltarii un an de zile sau pachete pentru batranii din Constanta pe cinci ani de zile. Aceasta este o varianta. Dupa asta, ce facem cu el?", a spus primarul.

In opinia acestuia, daca nu se intervine pentru consolidarea lui, Cazinoul se va prabusi in urmatorii doi ani.

Dupa ce consilierii au votat amanarea vanzarii, pentru ca populatia sa fie consultata, presedintele PDL Constanta a trimis un comunicat de presa prin care isi exprima satisfactia fata de acest gest.

"Este salutar ca, in al doisprezecelea ceas, consilierii municipali au inteles ca vanzarea acestui monument de interes national, simbol al municipalitatii, necesita o serioasa dezbatere publica inainte de adoptarea unei hotarari a Consiliului Local Municipal in acest sens", se arata in comunicat.

In urma cu cateva zile, seful PDL a declarat ca vrea sa stranga semnaturi pentru demiterea primarului Radu Mazare, din cauza ca acesta intentioneaza sa vanda cladirea Cazinoului.

Udrea salveaza Cazinoul?

La finalul sedintei de consiliu de vineri, Radu Mazare a comentat si declaratiile ministrului Elena Udrea, care a spus, vineri, la Mangalia, ca ministerul pe care il conduce s-ar putea implica pentru salvarea Cazinoului.

"Daca vor sa-l ia si sa ne aduca turisti cu el, oameni care vor sa joace, sa o faca!", a spus Mazare.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, la Mangalia, ca ar trebui salvat Cazinoul din Constanta, care este "o constructie emblematica" si ca nu crede ca la primaria orasului nu se gasesc banii necesari renovarii cazinoului.

"Eu cred ca trebuie salvat Cazinoul din Constanta. Nu cred ca in Constanta, la ce cheltuieli se fac la primarie, nu s-au gasit bani - am auzit primarul spunand ca e vorba de cinci milioane euro - nu s-au gasit bani pentru renovarea si introducerea in circuit a Cazinoului Constanta, care este o constructie emblematica pentru Constanta, pentru tot litoralul si chiar la nivel national. Cred ca ar trebui gasite resursele ca acest cazino sa fie renovat si sa nu ajunga pe mainile unora care sa isi desfasoare acolo activitati care nu au legatura cu actiunile turistice", a spus Elena Udrea.

Aceasta a precizat ca daca nu se gaseste o alta solutie, va incerca sa gaseasca o solutie la nivelul Guvernului, "pentru ca acest cazino trebuie salvat".

Radu Mazare a afirmat, in luna mai, ca doreste sa vanda Cazinoul din Constanta, dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv in urma cu patru ani. Acesta spunea atunci ca municipalitatea nu poate sa tina acest obiectiv si ca pana in momentul in care cazinoul va fi vandut, va fi intretinut ca sa nu se degradeze.

Consilierii locali votasera in sedinta un proiect de hotarare privind constatarea incetarii contractului de concesiune incheiat de administratia locala cu SC Queen Investments SRL.

Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea urmand sa primeasca anual 140.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sondaj Cazino Constanta, #sedinta consiliu local , #primar Constanta