Radu Mazare, trimis in judecata intr-un nou dosar. E acuzat ca a vandut terenuri ale primariei la preturi derizorii

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 17:10
3020 citiri
Radu Mazare, trimis in judecata intr-un nou dosar. E acuzat ca a vandut terenuri ale primariei la preturi derizorii

Primarul din Constanta, Radu Mazare, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat de savarsirea a patru infractiuni de abuz in serviciu, in legatura cu vanzarea unor terenuri din patrimoniul orasului la preturi subevaluate.

In acelasi dosar, a fost trimisa in judecata Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societatilor comerciale Mehmetoglu SRL, Bulevard SA si Millenium Global Development SA, pentru savarsirea a doua infractiuni de spalare a banilor. Aceeasi solutie a fost data si in cazul celor trei societati comerciale.

Radu Mazare, arestat preventiv pentru 30 de zile

Potrivit unui comunicat al DNA, pe 12 octombrie 2004, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu legate de corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu de 23,56 euro/mp, a unui teren in suprafata de 15.465,91 mp, situat in statiunea Mamaia, fapta prin care a fost provocata unitatii administrativ-teritoriale o paguba de 1.104.884 euro si totodata au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, Radu Mazare, in aceeasi calitate, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu legate de corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret modest, a doua terenuri in suprafata de 11.890 mp si 502,81 mp, apartinand Primariei Constanta, fapta prin care a fost provocata municipiului Constanta o paguba de 2.971.420 euro.

Concret, Radu Mazare a stabilit cu intentie o valoare diminuata, fata de valoarea comerciala reala, pentru o suprafata de 11.890 mp teren situata in intravilanul municipiului Constanta, statiunea Mamaia, apartinand domeniului privat al municipiului Constanta, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumparat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentata legal de Sorina Gina Hortolomei Moscu.

La data de 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei Moscu si SC Mehmetoglu SRL au dobandit, prin cumparare, de la RAEDPP Constanta, un teren in suprafata de 502,81 mp, cunoscand ca pretul atribuit era cu mult diminuat fata de valoarea comerciala reala.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societatilor comerciale Bulevard SA (la data de 31.10.2007) si Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeasi inculpata.

Tranzactiile respective s-au facut prin cresterea succesiva a pretului, astfel incat SC Millenium Global Development SA a dobandit terenurile respective la o valoare aproximativ egala cu cea de piata, fiind disimulata provenienta ilicita a acestor terenuri.

DNA mai arata ca, dupa trimiterea sa in judecata, pe 24 octombrie 2008, impreuna cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion si Chirca Nora Alina, Radu Mazare, desi avea obligatia legala, conform art.86 alin.2 din Legea nr.188/ 1999, nu a dispus suspendarea acestora din functiile publice pe care le detineau in cadrul Primariei Constanta, fapta care a avut ca efect plata nelegala a drepturilor salariale catre persoanele respective, precum si obtinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

Procurorii mai spun ca, in intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data ramanerii definitive a sentintei civile nr.20821/ 20.11.2008) si pana in prezent, Radu Mazare nu si-a indeplinit obligatia care decurgea din functia de primar privind predarea a doua terenuri catre proprietarul lor, care le cumparase de la Consiliul Local Constanta, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696 lei, de la bugetul local, cu titlul de despagubiri, precum si un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseste, in prezent, fara drept, cele doua imobile.

Conform DNA, pana in prezent, nici Primaria municipiului Constanta si nici Ministerul Finantelor Publice nu au comunicat daca se constituie parte civila in dosar, desi li s-a cerut acest lucru.

In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafetele de 11.890 mp si 502,81 mp.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza si luarea masurii preventive a interdictiei dizolvarii SC Bulevard SA.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Mazare trimis judecata, #Mazare DNA judecata , #arestat