Radu Mazare nu merge la "beciul domnesc" - cererea de arestare preventiva, respinsa (Video)

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 07:05
17584 citiri
Radu Mazare nu merge la "beciul domnesc" - cererea de arestare preventiva, respinsa (Video)
Foto: Hepta.ro

Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost eliberat dupa o decizie a judecatorilor ICCJ, urmand ca acesta sa fie cercetat de procurori in stare de libertate, intr-un dosar in care este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu.

Aceeasi decizie a fost luata de instanta si in cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, insa acesta este arestat preventiv intr-un alt dosar.

Hotararea magistratilor nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Procesul in care s-a judecat cazul lui Radu Mazare a inceput marti la ora 16:30, iar procurorii DNA au cerut arestarea preventiva pentru 30 de zile a edilului de la malul marii, pentru luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese.

Emotii pentru Radu Mazare: Afla daca va fi arestat si daca va ajunge la "beciul domnesc"

Ordonanta de retinere emisa pe numele lui Mazare a expirat marti seara, iar magistratii au ramas in pronuntare. Edilul a plecat din sala de judecata, declarandu-le jurnalistilor prezenti la ICCJ ca merge sa manance. Social-democratul a mai dezvaluit ca nu va mai candida, "categoric", la primarie.

"Sunt obosit, e adevarat, i-am multumit doamnei judecator ca a avut rabdarea sa se uite pe documente. Am obosit si cred ca foarte curand voi renunta la Primarie", a spus Radu Mazare.

O noapte in "beciul domnesc"

Radu Mazare, acuzat, printre altele, ca a luat mita noua milioane de euro, a fost retinut, luni seara, dupa mai multe ore de audieri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, de unde a iesit incatusat. Primarul social-democrat si-a petrecut noaptea de luni spre marti in arestul Politiei Capitalei.

Radu Mazare a fost retinut - e acuzat ca a luat mita noua milioane de euro

Tot luni, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de omul de afaceri Strutinsky Sorin Gabriel, arestat preventiv in alta cauza, cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

"In perioada 2006-2009, inculpatul Mazare Radu Stefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de inculpatul Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat", se precizeaza intr-un comunicat DNA.

Ancheta si impotriva unui deputat PSD

De asemenea, surse citate de televiziunile de stiri au aratat ca DNA a demarat o ancheta penala si impotriva deputatului PSD Eduard Martin, proprietarul firmei de salubrizare Polaris M Holding SRL, care i-ar fi dat sapte milioane de euro mita lui Radu Mazare pentru a castiga o licitatie.

Un deputat PSD, cercetat in dosarul lui Mazare: I-ar fi dat edilului 7 milioane de euro mita - surse

DNA mai sustine ca, in perioada 2008-2014, Mazare a primit de la o societate comerciala, respectiv firma Polaris, peste sapte milioane de euro, pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

De asemenea, DNA mai anunta ca intre firma respectiva si institutia publica condusa de Radu Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost de aproximativ 335 milioane de euro.

"Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu de circa 26 de milioane de euro, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului", se mai arata in documentul citat.

Procurorii mai spun ca, din noiembrie 2006 pana in 2013, edilul Constantei a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si de Sorin Strutinsky, in valoare totala de peste sase milioane de lei.

Radu Mazare s-a prezentat, luni dimineata, la DNA, cu bagajul pregatit. "In viata e bine sa fii pregatit pentru orice", a spus primarul Constantei, adaugand ca in bagaj are un trening, o carte, o cruce si ceva de mancare.

Un jurnalist i-a spus ca in arest este lume buna. "Nu stii cum i se spune? Beciul domnesc", a raspuns, in stilu-i caracteristic, Mazare.

Mazare, a venit cu bagajul la DNA: Sunt pregatit pentru orice (Video)

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Radu Mazare arestat, #Radu Mazare DNA, #Radu Mazare mita , #retinut