Radu Mazare cere anularea condamnarii la 9 ani de inchisoare, deoarece procesul s-a judecat cand era fugit in Madagascar

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 14:28
13351 citiri
Radu Mazare cere anularea condamnarii la 9 ani de inchisoare, deoarece procesul s-a judecat cand era fugit in Madagascar
Foto: Euronews

Fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, solicita rejudecarea dosarului "Retrocedarilor de pe litoral", in care a fost condamnat definitiv de Inalta Curte la 9 ani de inchisoare, deoarece acest proces s-a judecat in lipsa sa. Motivul: era fugit in Madagascar, unde a cerut azil politic.

Cererea lui Radu Mazare a fost depusa pe 18 iunie 2019 la Curtea de Apel Bucuresti si a avut primul termen de judecata pe 6 septembrie. Cazul a fost amanat pe 10 octombrie.

Motivele procesului

Potrivit lui Radu Mazare, el a plecat din Romania in decembrie 2017, moment in care Curtea de Apel Bucuresti inca nu motivase condamnarea data in faza de fond a procesului: 4 ani cu suspendare pentru abuz in servicu.

Dosarul sau a ajuns la Inalta Curte pe 14 august 2018, iar decizia definitiva, prin care a fost condamnat la 9 ani de inchisoare, a venit pe 8 ianuarie 2019.

Fostul primar spune ca el a solicitat azil politic in Madagascar de cum a ajuns acolo, iar pe 27 decebrie 2017 a primit calitatea de rezident si cea de solicitant de azil.

Chiar si asa, pe 8 mai 2019, el a fost arestat de Interpol in Madagascar, iar la 20 mai 2019 a fost adus in Romania, la solicitarea autoritatilor romane.

"Statutul meu de rezident in Republica Madagascar, precum si statutul meu de solicitant de azil - pe temei de discriminare politica si pe motiv de nerespectare a drepturilor fundamentale ale omului in materia dreptului la un proces echitabil - au reprezentat motive temeinice pentru care subsemnatul nu am putut fi prezent la judecarea in faza apelului a dosarului 6536/2/2008 si motiv pentru care judecata apelului s-a desfasurat in lipsa mea," explica Radu Mazare in cererea de chemare in judecata.

Fostul primar spune ca a fost condamnat in lipsa, fara a se administra probe noi si fara a fi audiat in acest caz, "mai ales in ceea ce priveste infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat [pentru care] eram achitat in prima instanta de Curtea de Apel Bucuresti."

"Mi s-a incalcat statutul de azilant"

Mazare este nemultumit si de faptul ca Inalta Curte nu a motivat decizia de condamnare.

"Astfel eu ma aflu in inchisoare fara sa stiu motivele pentru care s-a dispus pedeapsa pe care o execut si pedeapsa pentru care am fost adus in tara, cu incalcarea statutului meu de solicitant de azil, fiind sub protectia Biroului Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (HCR) din cadrul ONU," mai sustine fostul edil.

De altfel, nemotivarea sentintei il impiedica sa formuleze cai extraordinare de atac si sa se adreseze CEDO in termenul de 6 luni prevazut de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, "ceea ce imi incalca in mod extrem de grav drepturile mele fundamentale si verosimilitatea cererii mele de solicitare a statutului de azilant."

Radu Mazare precizeaza judecatorilor ca el nu s-a sustras justitiei.

"Consider ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie data in dosarul 6536/2/2008 a fost in mod evident data cu incalcarea flagranta a dispozitiilor Conventiei de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatilor.

Elementul esential al statutului refugatilor si al institutiei azilului este protejarea fata de intoarcerea intr-un stat in care refugiatul are motive serioase sa se teama de persecutie," conchide Radu Mazare.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Radu Mazare sentinta, #Radu Mazare madagscar, #Radu Mazare coruptie , #DNA