Radu Mazare a fost retinut - e acuzat ca a luat mita noua milioane de euro

Luni, 16 Martie 2015, ora 20:12
26897 citiri
Radu Mazare a fost retinut - e acuzat ca a luat mita noua milioane de euro
Foto: Arhiva B1 TV

Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost retinut, luni seara, pentru 24 de ore. Edilul Constantei a fost audiat ore in sir la Directia Nationala Anticoruptie. Acesta a parasit sediul DNA avand catuse la maini.

La iesirea din institutie, Radu Mazare a declarat ca a fost retinut pentru niste contracte ale unei televiziuni la care nu mai este actionar.

"Sunt acuzat ca am dat trei contracte la televiziunea la care nu mai sunt actionar", a spus edilul Constantei.

Foto: B1 Tv

DNA anunta ca Radu Mazare a fost retinut pentru luare de mita (trei infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si conflict de interese (doua infractiuni).

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, om de afaceri, arestat preventiv in alta cauza, cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

"In perioada 2006-2009, inculpatul Mazare Radu Stefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de inculpatul Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat", se arata in documentul citat.

DNA mai spune ca, in perioada 2008-2014, Mazare a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro, pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

De asemenea, DNA mai anunta ca intre firma respectiva si institutia publica condusa de Radu Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei, aproximativ 335 milioane de euro.

Mazare, a venit cu bagajul la DNA: Sunt pregatit pentru orice (Video)

"Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288,88 de lei, circa 26 de milioane de euro, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului", se mai arata in documentul citat.

Procurorii mai spun ca, din noiembrie 2006 pana in 2013, edilul Constantei a participat la incheierea a 12 contracte intre Primarie si societatea controlata de el si de Sorin Strutinsky, in valoare totala de peste sase milioane de lei.

Pe de alta parte, in perioada noiembrie 2008 - 2012, Radu Mazare a semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria Constanta si o societate comerciala, la care era asociat Sorin Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane de lei.

"Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.

In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care inculpatul Mazare Radu Stefan s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani inainte de comiterea faptei cat si pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel", mai anunta DNA.

Marti, primarul Constantei va fi prezentat Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Radu Mazare s-a prezentat, luni dimineata, la DNA, cu bagajul pregatit. "In viata e bine sa fii pregatit pentru orice", a spus primarul Constantei, adaugand ca in bagaj are un trening, o carte, o cruce si ceva de mancare.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Radu Mazare retinut, #Radu Mazare retinut 24 ore, #Radu Mazare retinut DNA , #retinut