Procurorii, la judecata BOB al PCR? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 23:59
10320 citiri
Procurorii, la judecata BOB al PCR? (Opinii)

"O sa discut si in partid, nu sa intervina pe fondul procesului, dar cred ca procurorului ar trebui sa ii fie evaluata activitatea. Cate solicitari ai avut? 100. Cate ti s-au dat? 30. Treci in avocatura", a spus Radu Mazare, dupa ce instanta a decis, printr-o hotarare nedefinitiva, ca va fi judecat in stare de libertate sub control judiciar.

La ce evaluare se refera Radu Mazare?

Evaluarea legala a procurorilor, dl Mazare poate sa stea linistit, se face potrivit prevederilor legale (Legea 303/2004 si regulamentul privind evaluarea magistratilor) din 3 in 3 ani, in fata unei comisii care le verifica activitatea. Asa ca despre ea nu mai e nevoie de nicio discutie la partid. Ramane doar evaluarea din afara sistemului judiciar, eventual la partid, acolo unde vrea sa discute dl Mazare chestiunea.

Este o declaratie in aceeasi linie cu aceea a lui Victor Ponta, care face o comparatie intre ofensiva DNA si aceea a fortelor de represiune asupra manifestantilor din decembrie 1989.

Pentru cei care au trait vremurile dinainte de 1989, declaratia lui Radu Mazare suna, probabil, familiar. Cine iesea din linia partidului stat era de la sapunit la linsat in cadrul BOB (Biroul Organizatiei de Baza) al PCR pentru a fi adus pe calea cea buna sau executat, dupa caz. Iar cel executat era terminat, cel putin din punct de vedere profesional.

Dar intr-un autentic stat de drept, o asemenea declaratie, care denota o asemenea mentalitate, este absolut inadmisibila.

Intr-un stat de drept, magistratii nu pot fi anchetati decat de alti magistrati, fie parchete si instante, daca este vorba despre chestiuni penale, fie de Inspectia judiciara si CSM, daca vorbim despre abateri disciplinare. Si oricine considera ca un magistrat a actionat ilegal, abuziv se plange institutiilor indrituite.

Nici partidele, nici Parlamentul, nici Guvernul, nimeni in afara institutiilor care tin de puterea judecatoreasca nu are dreptul sa ia la intrebari un magistrat.

Declaratii ca ale lui Radu Mazare si Victor Ponta, dar si ale altor inalti lideri PSD imi denota o extrem de periculoasa mentalitate de partid-stat si obsesia puterii depline asupra tuturor mecanismelor statului.

Sunt declaratii cu potential efect intimidant asupra magistratilor, care trebuie sa stie cine e jupanul si de unde li se pot trage necazurile, cine ii poate trimite in avocatura, nu-i asa?

Culmea este ca afisarea acestei mentalitati comuniste si antijustitie in toata "splendoarea" ei nu cred ca ajuta nici PSD si nici macar pe care cei cu probleme penale, asa cum este Radu Mazare.

Pentru ca ea reflecta o disperare atat de mare incat nici macar minime aparente nu mai pot fi salvate. O disperare care poate sugera Occientului ca trebuie sa fie si mai prudent si mai neincrezator in raport cu puterea politica de la Bucuresti, pentru ca orice ar putea deveni posibil in Romania. O disperare care pentru omul obisnuit, convins mai degraba de coruptia politicienilor decat de integritatea lor, poate sugera mai degraba vinovatie. Este o strategie gresita, zic eu.

"Nu comentez nimic legat de Justitie. Mi se pare corect ca noi, oamenii politici, sa ne abtinem, indiferent daca in cauza este cineva din propriul partid sau din alt partid. Nu suntem nici jurnalisti, nici comentatori politici si nu ajutam justitia facand declaratii de acest fel", declara, in mod surprinzator, poate, pentru multi, intr-un interviu acordat Ziare.com, Manuela Mitrea, nu numai deputat PSD, si inca unul ales exact in Constanta, in "republica Mazare", ci si sotia unui politician cu serioase probleme penale, trimis in judecata de DNA si judecat acum la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Nu stiu daca d-na Mitrea este sincera sau nu. Dar in mod cert a ales o cale mai buna decat colegii de partid care ataca din toate pozitiile Justitia.

Probabil ca daca PSD ar adopta aceasta atitudine moderata ar avea mai mult de castigat si in plan intern si in plan extern, decat din isteria asta pe care o consider de tip comunist impotriva magistratilor. Oricat ar fi de greu de digerat acest adevar, oricat de terifiant ar fi el, politicul nu poate castiga razboiul cu Justitia decat cu pretul scoaterii Romaniei de pe orbita europeana.

Daca procurorii vor ajunge la judecata partidului-stat, daca revenim la cele mai negre practici comuniste, probabilitatea ca Romaniei sa ii fie suspendat dreptul de vot in UE este uriasa. Da, aceasta ar fi arma nucleara, dupa cum spuneau inalti oficiali de la Bruxelles, dar nu ma indoiesc ca in ultima instanta se va recurge la ea.

Si suflul exploziei ar matura inclusiv politicienii care au generat-o atunci cand romanii vor incepe sa simta efectele economice majore, incalculabile. Si ele i-ar putea lovi si pe cei care acum poate aplauda declaratiile de tip Mazare sau Ponta. Nici electoratul PSD cel mai fidel nu ar fi scutit de aceste efecte.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Radu Mazare DNA, #procurori DNA PSD , #PSD