Primele interceptari in dosarul Mazare - Avocatul primarului sustine ca ele nu exista (Video)

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 13:20
6997 citiri
Primele interceptari in dosarul Mazare - Avocatul primarului sustine ca ele nu exista (Video)
Foto: arg.ro

Primele interceptari in dosarul in care Radu Mazare a fost retinut, marti, de procurorii DNA pentru ca ar fi luat mita 175.000 de euro, au fost publicate in mass-media, din ele reiesind ca edilul Constantei facea presiuni asupra functionarilor din primarie in sprijinul omului de afaceri israelian Avraham Morgenstern.

Interceptarile apar in referatul procurorilor prin care s-a cerut arestarea preventiva a celor doi, respinsa, miercuri noaptea de judecator, care a decis cercetarea lor sub control judiciar. Avocatul lui Mazare, Catalin Dancu, a negat existenta interceptarilor aflate la dosar.

Mazare Stefan Radu: - Dar stii cum trebuie rezolvata? De urgenta. Ca pa omul asta a facut blocurile fiindca l-am rugat eu, ca sa nu stam in c...!

FD: - Stiu, stiu...

Mazare Stefan Radu: - Da?

FD: - Si pierde bani!

Mazare Stefan Radu: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine... (...)

Mazare Stefan Radu: - Si daca eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta...

FD: - Corect! (...)

Mazare Stefan Radu: - (Neinteligibil)... O chemi sa rezolve problema astazi, ca daca nu, ma ocup eu personal de toata directia de urbanism... si de toate autorizatiile pe care le dau! Adica de ei, personal, ma! Mai exact...

FD: - Cel mai bine asa, da domnule primar!

Mazare Stefan Radu: -Da?

FD: -Da, da! Bine...

Mazare Stefan Radu: - Bine, deci vine mister Avi la tine, da?

FD: - Da!

Mazare Stefan Radu: - (n.n. vorbeste in engleza Of time ( neinteligibil) "mister Fagadau?") Ok! Bine, merci!

FD: - Bine. Sa traiti! O zi buna!

Avocatul neaga: Nu exista interceptari cu luarea si darea de mita

Avocatul lui Mazare, Catalin Dancu, a negat existenta interceptarilor aflate la dosar.

"Nu exista interceptari cu privire la luarea, darea, primirea, promisiunea din partea primarului fata de celalalt inculpat. Nu exista niciun fel de proba directa sau indirecta pe care, de altfel, presedinta completului le-a cerut expres procurorului sa le precizeze", a declarat, miercuri seara, Catalin Dancu, avocatul lui Radu Mazare.

Pasaje ample din referatul procurorilor sunt publicate de Romania Libera si ele arata circuitul banilor spre conturile fratilor Radu si Alexandru Mazare (senator PSD), inclusiv implicarea lui Elan Schwartzenberg.

Procurorii arata cum s-au purtat negocierile in 5 restaurante si cum, in aceeasi zi in care s-a purtat discutia prezentata mai sus, a fost emisa autorizatia necesara lui Morgenstern, iar a doua zi, in baza acestei "dovezi de incredere", s-a facut primul transfer de bani catre societatea controlata de Elan Schwartzenberg.

Traseul mitei

"In cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul S.C. Shapir Structures S.R.L., a oferit primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totala de 175.000 de euro pentru a facilita castigarea de catre societatea pe care o reprezenta, in conditii avantajoase, a licitatiei avand ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coanda in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro) ", se arata in referatul procurorilor.

Acestia sustin ca Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al S.C. Shapir Structures S.R.L.) a transferat in contul societatii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 si suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011;

Firma lui Schwartzenberg a transferat in contul personal al lui Radu Mazare (deschis la Israel Discount Bank) suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 si in contul personal al lui Alexandru Mazare, deschis la aceeasi banca, suma de 40.000 euro in aceeasi data.

Tot in contul personal al lui Alexandru Mazare deschis la Israel Discount Bank a fost transferata suma de 40.000 euro in data de 06.12.2011.

Operatiunile prin care fratii Mazare au primit sumele de bani susmentionate au avut ca justificare "fees" - onorariu, arata procurorii.

"Aceste sume de bani au fost oferite primarului Mazare Radu Stefan pentru ca acesta sa efectueze o serie de demersuri, unele intrand in atributiile sale de serviciu (cum ar fi initierea unor hotarari de consiliu local, astfel cum se va arata mai jos, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea Shapir Structures), altele in afara atributiilor de serviciu (cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, in cadrul a numeroase intalniri avute de cei doi pe parcursul desfasurarii procedurii de achizitie).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Mazare Radu Stefan in favoarea societatii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham adresata acestuia in timpul unei intalniri private intre cei doi, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA - circa 900.000 de euro (de la suma de 37.241.120 lei cat a fost valoarea estimata de autoritatea contractanta la publicarea anuntului de achizitie publica la suma de 40.964.030 lei cat a fost oferta financiara a societatii Shapir), prin Hotararea Consiliului Local nr. 293/28.11.2011, initiata de primarul Mazare Radu Stefan", mai arata procurorii in referatul in care s-a cerut arestarea preventiva a primarului Constantei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#interceptari Radu Mazare, #Mazare retinut Elan Schwartzenberg , #retinut