Mazare si Vadim, bile negre in raportul SUA privind libertatea religioasa

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 08:52 5494 citiri

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasa arata ca primarul din Constanta, Radu Mazare a participat la o parada de moda imbracat in costum de ofiter nazist si ca revista europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor gazduieste remarci antisemite dure.

Desi recunoaste progresele facute de Romania, in acest domeniu, documentul subliniaza ca raman o serie de probleme nerezolvate, intre care restituirea proprietatilor greco-catolice confiscate de regimul comunist, sau abuzuri si discrimari pe baza afilierii religioase.

Raportul Departamentului de Stat remarca insa si cazul primarului din Constanta, Radu Mazare, care la 18 iulie 2009 a participat la o parada de moda imbracat in costum de ofiter nazist, insotit de fiul sau in varsta de 15 ani, costumat ca soldat nazist.

Restituirea proprietatilor greco-catolice, inca o problema a Romaniei

Textul mentioneaza si manualul de religie publicat in 2006 de Ministerul Educatiei, sub coordonarea secretarului de stat pentru afaceri religioase, care sustine aparitia Bisericii Greco-Catolice in secolul XVIII ca rezultat al "prozelitismului catolic" si califica Martorii lui Iehova, Baha'i si Mormonii ca secte ce "reprezinta un pericol real pentru societate". Mai mult, un capitol din carte arata ca sectele isi fac adepti prin metode ca spalarea creierului, mita, santajul si exploatarea saracilor, scrie Puterea.

In decembrie 2009, responsabilitatea pentru Departamentul de Afaceri Religioase a fost mutata de la Ministerul Culturii, la Biroul premierului. Presa a afirmat ca aceasta actiune a fost rezultatul interventiei directe a Patriarhului ortodox, in urma numirii unui etnic maghiar, cu afiliere religioasa diferita, la conducerea Ministerului Culturii. Biserica Ortodoxa a negat aceste informatii, noteaza raportul.

Documentul remarca si opiniile si atitudinile antisemite exprimate de participanti la talk-show-uri difuzate de televiziuni private si pe forumuri de pe Internet, dar si actele antisemite, inclusiv vandalizarea unor locasuri evreiesti, care se petrec in continuare.

Raportul mai noteaza ca publicatiile Partidului Romania Mare, condus de eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor, au continuat sa prezinte remarci antisemite dure.

Administratia americana este preocupata de esecul autoritatilor de a asigura restituirea deplina a proprietatilor religioase si incurajeaza eforturile Romaniei de a recunoaste istoria Holocaustului in tara, conchide raportul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News