Mazare, pe urmele presedintelui

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 23:50 7603 citiri

Radu Mazare, primarul Constantei, cel care cu ceva timp in urma defila in pasi de armata pe catwalk in uniforma de nazist, a fost prezent miercuri la Curtea de Apel Bucuresti unde e judecat pentru fapte de coruptie.

De pe holurile Curtii de Apel, Radu Mazare a vorbit detasat despre posibilitatea de a candida la sefia PSD si, normal, apoi de a candida la presedintia Romaniei. Caci, evident, functia de presedinte a PSD te obliga sa mergi mai departe si sa te bati pentru Cotroceni.

Lejeritatea si degajarea cu care a vorbit Radu Mazare despre posibilitatea de a candida pentru presedintie te face sa crezi ca daca ar fi sa ajunga presedinte, ar fi cel mai bun dintre toti presedintii pe care i-a avut Romania.

Ceea ce, probabil, nu ar fi imposibil, avand in vedere performantele pe care toti presedintii Romaniei le-au avut in cei 20 de ani de dupa Revolutie. Insa delicatetea problemei consta in atitudinea cu care Radu Mazare crede ca poate ajunge la Cotroceni. O atitudine de sfidare a tuturor normelor. Este aceeasi siguranta cu care Mazare calca pe podium imbracat in uniforma de ofiter nazist si sfideaza toate legile scrise sau nescrise ale bunului simt.

Intre zeflemea si sfidare, Radu Mazare calca destul de aproape pe urmele actualului presedinte al Romaniei. La fel ca Traian Basescu, si Radu Mazare trateaza jurnalistii care nu ii plac, il incomodeaza sau il enerveaza, cu aceeasi atitudine a blestemului spiritual.

Celebra sintagma a lui Basescu adresata catre o jurnalista - "sa iti dea Dumnezeu atata dreptate cat adevar spui" - a fost repetata, cu si mai mare cinism, si de Mazare. Chiar daca intrebarea jurnalistei care l-a enervat pe Radu Mazare a fost poate nepotrivita, fara consistenta sau irelevanta - nimic nu ar fi motivat si nu explica raspunsul primarului de Constanta.

Asadar, la intrebarea ce va face daca va fi condamnat, primarul nu a gasit nimic mai bun de raspuns decat un atac direct la persoana ziaristei. Locul unde si-a plasat lovitura Mazare este poate cel mai sensibil punct pe care ar fi putut sa il atinga. "Eu nu voi fi condamnat! Nu ma puteti intreba asa ceva, asta nu e o supozitie. Daca eu va intreb: 'daca maine dumnevoastra va imbolnaviti de cancer, are cine sa va plateasca spitalizarea?'", a spus Mazare. Cand jurnalista i-a spus ca "nu e o gluma ok", Mazare a raspuns: "A, nu? Nici a dumnevoastra!".

Mazare catre o jurnalista: daca maine va imbolnaviti de cancer?

In logica lui Mazare, cele doua lucruri sunt comparabile - viitorul si sanatatea unui om simplu cu mersul unui proces al unui politician, al carui nume este printre cele mai controversate din Romania. Dincolo si de logica lui Mazare, mai mult decat deplasata si incarcata cu o buna doza de afurisenie pagana, atitudinea primarului de Constanta nu se deosebeste cu nimic de blestemul pe care Traian Basescu l-a aruncat in urma cu cativa ani asupra jurnalistei Corina Dragotescu.

Cele doua reactii sunt identice, iar in ciuda numeroaselor aparente care ii diferentiaza, Basescu si Mazare seamana destul de mult ca politicieni.

Si Traian Basescu si Radu Mazare au acelasi instinct de politicieni fara scrupule, care actioneaza intotdeauna ghidati doar de instinct si care castiga voturi prin impactul pe care stilul lor de exprimare il are asupra multimilor.

Deschis, slobod si fara prea multe prejudecati legate de moralitate sau religie. Oricat il va injura Radu Mazare pe Basescu, el nu va putea niciodata sa fie credibil, caci va fi intotdeauna o copie a presedintelui deja in functie. Iar romanii se pare ca sunt la limita cu simpatia pentru un astfel de personaj politic.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News