Maneaua alegatorului: Iti dau mandat dupa mandat, chiar daca esti anchetat

Joi, 18 Martie 2010, ora 13:57
2963 citiri
Maneaua alegatorului: Iti dau mandat dupa mandat, chiar daca esti anchetat
Foto-montaj: Ziare.com

Ultimele luni ne-au aratat ca nu conteaza din ce partid faci parte, pe cine ai sustinut sau pe cine ai finantat in campanii, pentru ca bratul lung al Justitiei tot te va ajunge.

Arestari televizate, primari de toate culorile politice dupa gratii, acuzatii dintre cele mai grave. Insa toate acestea nu conteaza in ochii electoratului.

Cetatenii se uita in jurul lor la strazile, scolile, casele sau copacii plantati de primari in timpul mandatelor lor si nu sunt fericiti cand vad ca cei pe care au pus stampila le sunt "furati" pentru nimicuri de genul "luare/dare de mita" sau "abuz in serviciu".

Pentru ei nu inseamna nimic toate astea sau inseamna mult mai putin, folosindu-se principiul "a furat domle', dar a facut si pentru noi". Asa ca ies in strada si ii cer inapoi pe edilii penali.

Ziare.com va readuce in atentie cazurile primarilor acuzati de fapte de coruptie, realesi in timp ce erau anchetati si sustinuti cu rugaciuni si spectacole cand au fost inchisi.

Abuz in serviciu la Baia Mare

Cel mai recent caz este cel al primarului PNL din Baia Mare, Cristian Anghel, care a fost condamnat miercuri la inchisoare pentru doi ani si jumatate de Curtea de Apel Cluj, fiind acuzat de abuz in serviciu in forma calificata.

Edilul din Baia Mare a fost trimis in judecata de DNA in urma cu circa trei ani pentru ca i se imputa un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro.

Primarul din Baia Mare, condamnat la inchisoare pentru abuz in serviciu

Curtea de Apel Cluj a mai dispus ca primarul sa plateasca municipiului prejudiciul produs bugetului, in cuantum de 394.500 euro.

Primarul este insa cerut inapoi de angajatii sai si de electorat, duminica urmand sa aiba un miting de sustinere in fata Palatului de Justitie unde si-au anuntat prezenta in jur de 100 de persoane.

Patimile lui Antonie Solomon din postul Pastelui

Amintind intr-o anumita masura de cazul George Becali, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, isi petrece postul Pastelui in inchisoare.

Antonie Solomon, arestat pentru 29 de zile

Insa si Solomon a recastigat fara probleme Primaria Craiovei in 2008, cu 55,07% din optiunile electoratului, chiar daca numele sau figurase in 2007 in doua dosare penale instrumentate de procurorii DNA si DIICOT, nu cele care l-au bagat dupa gratii.

Asa ca angajatii primariei si cetatenii nu s-au intors nici in 2010 impotriva edilului lor, mitinguri de sustinere fiind organizate atat in Craiova, cat si in localitatea unde s-a nascut Solomon, satul doljean Leamna.

Rugaciuni, afise si spectacole artistice, pentru sustinerea lui Solomon

Acolo locuitorii s-au strans la biserica si impreuna cu preotul satului s-au rugat cu totii pentru "Antonie Solomon, ctitorul bisericii noastre".

Pedelistul care a spart gheata

Cel care a spart gheata insa anul acesta a fost fostul primar din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau. Dupa ce ani de zile a fost cercetat, anchetat, acuzat si achitat, in cele din urma a fost din nou condamnat definitiv si inchis pentru trei ani si jumatate pentru luare de mita.

Primarul Mircia Gutau a obtinut al doilea mandat la Ramnicu Valcea

Insa chiar daca a avut atatea probleme cu justitia, Gutau a fost reales in 2008 din primul tur, obtinand aproximativ 70% dintre voturi.

Iar valcenii si-au demonstrat iubirea si aprecierea pentru edilul lor si in 2010 cand, dupa ce a fost condamnat, a fost numit cetatean de onoare al orasului.

Mircia Gutau, numit cetatean de onoare in Ramnicu Valcea

El se pare ca se bucura si de sustinerea colegilor sai din PD-L, care asteapta epuizarea tuturor cailor de atac in instanta inainte de a-l exclude din partid, sustinand ca asa prevede statutul.

Sport, fete si anchete

Un alt primar care obtine mandat dupa mandat, desi este anchetat, este edilul Constantei, Radu Mazare.

Social-democratul duce in spate de ani de zile dosare in care este anchetat pentru grave fapte de coruptie, insa se afla la al treilea mandat, pe care l-a castigat in 2008 din primul tur.

Radu Mazare, la DNA

Si daca cetatenii nu sunt deranjati de dosarele sale, Mazare cu atat mai putin, chiar distrandu-se pe seama institutiilor statului.

"O sa mearga procesul inainte. Am trimis vreo 20 de dosare la ANI, 5 la DNA...asta e...sport, fete si anchete", spunea Mazare in februarie la Curtea de Apel Bucuresti pe unde trecuse inainte sa plece sa danseze samba la carnavalul de la Rio.

Dosarul lui Mazare, inregistrat cu numarul Diavolului: 666/P/2009

Si tot inclinatiile artistice ale primarului i-au mai adus un dosar - "Mazare, nazist de parada", pesedistul scandalizand opinia publica atat din tara, cat mai ales de peste hotare, cand a defilat alaturi de fiul sau la o prezentare de moda in uniforma de ofiter nazist.

Succesul in alegeri se mosteneste in familie

Un alt exemplu viu al politicianului care castiga increderea electoratului chiar daca are probleme cu justitia este cel al finului presedintelui Traian Basescu, primarul Aradului, Gheorghe Falca.

Falca a castigat in 2008 al doilea mandat consecutiv, dupa ce a obtinut 67,6% din voturi, cu toate ca are un dosar in care este cercetat pentru fapte de coruptie si pe numele sau exista si o cerere de urmarire penala.

Judecatorii cer urmarirea penala a lui Gheorghe Falca

Finul lui Basescu a fost trimis in judecata in octombrie 2007, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial.

Din probele administrate in faza de urmarire penala a rezultat ca, in cursul lunii martie 2005, in calitate de primar al municipiului Arad, Falca a primit de la Demeter Francisc si Vasil Radu un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decat apartamentul dat la schimb.

Procesul de coruptie al lui Falca, desfasurat cu usile inchise

Potrivit procurorilor, aceasta tranzactie s-a efectuat pentru ca, in schimb, Gheorghe Falca sa-i favorizeze pe cei doi mituitori pentru obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului.

Peste 20 de anchetati, revalidati primari in 2008

In total, numarul primarilor penali revalidati de electorat in 2008 a trecut de 20 in toata tara.

Printre acestia ii amintim pe Tudor Pendiuc care a recastigat cu 72% din primul tur, pentru a cincea oara consecutiv alegerile din 2008, chiar daca Comisia Europeana a dat in judecata Primaria Pitesti ca sa-si recupereze fonduri de peste 300.000 de euro, evaporate fraudulos pe "consultanta".

Si primarul din Sulina, Aurel Dimitriu, a fost reales pentru a treia oara, cu 60% din voturi, chiar daca era anchetat de procurorii anticoruptie pentru ca a privatizat 44 de hectare din plaja care apartine Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, parcurile orasului sau ca a autorizat construirea unor case de vacanta in zonele protejate ecologic.

Primarul PSD al orasului Milisauti, Mircea Laurus, vestit pentru faptul ca in timpul campaniei electorale care i-a intampinat pe tinerii din PD si PLD cu pusca, a fost reales fara probleme. Concetatenii sai nu l-au sanctionat nici macar pentru faptul ca si-a platit asigurarea de viata din bugetul Primariei.

Sau mai poate fi amintit si primarul ales cu 75% de electoratul pancean, Ion Petre, aflat la cel de-al treilea mandat, care a fost condamnat in trecut la opt ani de inchisoare cu executare, din care a facut sase, pentru delapidare, fals si uz de fals.

Lista se completeaza cu alti clienti ai DNA: primarul din Reghin, Andras Nagy, primarul PSD al municipiului Lupeni, Cornel Resmerita, primarul comunei timisene Secas, Ioan Cornel Miculescu, edilul din Rosia Montana, Virgil Narita, primarul comunei Jidvei, Ioan Horhat, cel din Alba Iulia, Mircea Hava, primarul din comuna Spring, Daniel Rusu, Constantin Constantinescu, de la Barlad sau cel din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Si lista ramane deschisa...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#primari anchetati realesi, #Solomon arest inchisoare, #Gutau arest inchisoare, #Radu Mazare primar ancheta, #Gheorghe Falca primar ancheta , #stiri Radu Mazare