Inalta Curte cere aprobare din Madagascar pentru a continua procesul lui Mazare in dosarul "Henri Coanda"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 25 Iunie 2019, ora 10:57
6152 citiri
Inalta Curte cere aprobare din Madagascar pentru a continua procesul lui Mazare in dosarul "Henri Coanda"
Foto: Facebook/ Constantinescu Nicusor Daniel

Inalta Curte a sesizat, luni, Ministerul Justitiei, in vederea formularii unei solicitari catre autoritatile din Republica Madagascar referitoare la obtinerea consimtamantului pentru judecarea lui Radu Mazare in dosarul cartierului social "Henri Coanda".

Este vorba de un proces in care fostul primar al orasului Constanta este acuzat de luare de mita si fals in declaratii.

S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce autoritatile din Romania au cerut extradarea fostului edil in baza mandatului de arestare emis in lipsa in dosarul "Retrocedarilor de pe litoral" - caz in care Radu Mazare a fost condamnat definitiv la 9 ani de inchisoare si al mandatului de arestare emis in lipsa in dosarul "Polaris" - in care acelasi Mazare a fost condamnat in prima instanta la 9 ani si 10 luni de inchisoare.

Avocatii fostului edil au cerut, luni, Inaltei Curti sa ia in considere extinderea acordului de extradare, pentru ca Radu Mazare sa poata fi judecat si in alte dosare.

Procurorul a fost de acord

Solicitarea a fost facuta in conformitate cu regula specialitatii, prevazuta de Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala. Este vorba de articolul potrivit caruia "persoana predata autoritatilor romane nu va putea fi urmarita, judecata sau privata de libertate pentru o alta fapta anterioara predarii decat daca statul membru de executare o consimte."

"In acest scop, autoritatea judiciara romana emitenta va prezenta autoritatii judiciare de executare o cerere de autorizare", arata legea.

De altfel, de aceeasi opinie a fost si procurorul de sedinta, care a cerut completului sa trimita in Madagascar o solicitare prin care statul malgas sa isi dea acordul ca Radu Mazare sa fie judecat si in dosarul "Henri Coanda".

Si Radu Mazare a fost vocal luni, in boxa arestatilor, si a declarat magistratilor ca nu renunta la aplicarea principiului specialitatii.

Minuta Inaltei Curti

Procesul in acest caz continua pe 19 septembrie, potrivit minutei Inaltei Curti.

"Sesizeaza Ministerul Justitiei al Romaniei in vederea formularii solicitarii catre autoritatile din Republica Madagascar referitoare la obtinerea consimtamantului pentru judecarea persoanei extradate Mazare Radu Stefan pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita si a trei infractiuni de fals in declaratii.

Mentine termenul stabilit in cauza pentru data de 18 septembrie 2019, ora 9:00, sala M3, precum si dispozitiile cuprinse in incheierea din data de 10 iunie 2019. Definitiva," este minuta Inaltei Curti.

Miza: Eliberarea fostului edil

Avocatii lui Radu Mazare incearca insa sa-si scoara clientul din penitenciar, desi executa o pedeapsa de 9 ani de inchisoare, in baza unor chichite procedurale din procedura de extradare.

"In conditiile in care hotararea judecatoreasca pe baza careia se exercita mandatul de executare a pedepsei nu a fost recunoscuta intr-o alta hotarare judecatoreasca de catre statul Madagascar, ar trebui suspendata executarea pana se lamuresc aspectele privitoare la modalitatea legala sau mai putin legala in care statul roman a facut aceasta extradare", declara luni avocatul Tiberius Barbacioru.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Radu Mazare madagscar, #radu mazare henri coanda, #Radu Mazare coruptie , #condamnat