Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Inalta Curte atentioneaza ca fenomenul VIP-urilor care fug din tara se amplifica. Despre Radu Mazare: S-a sustras de la judecata

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 14:36
6828 citiri
Inalta Curte atentioneaza ca fenomenul VIP-urilor care fug din tara se amplifica. Despre Radu Mazare: S-a sustras de la judecata
Foto: Arhiva Hepta.ro

Magistratii arata in motivarea mandatului de arestare preventiva emis in lipsa in cazul lui Radu Mazare ca fostul edil al Constantei, prin fuga in Madagascar, dupa ce i s-a ridicat interdictia parasirii tarii, a sfidat Inalta Curte.

Judecatorii au mai motivat ca Radu Mazare ar fi reusit "sa induca in opinia publica un sentiment de slabiciune a statului roman si de zadarnicie a actului de justitie, care tinde sa se amplifice, avand in vedere alte cazuri notorii de sustragere a unor inculpati de sub puterea unor masuri preventive ori de la executarea pedepsei".

In ultima perioada, mai multe persoane cercetate pentru fapte de mare coruptie au fugit sau au ramas in tari straine si se sustrag mandatelor de arestare sau incarcerare.

Iata cele mai cunoscute cazuri:

  • afaceristul Avraham Morgnestern (condamnat definitiv, prins in decembrie 2017 la Buenos Aires),
  • milionarul Elan Schwartzenberg (mandat de arestare in lipsa),
  • fostul deputat PSD Sebastian Ghita (mandat de arestare in lipsa),
  • milionarul Puiu Popoviciu (condamnat definitiv),
  • milionarul Alexander Adamescu (mandat de arestare in lipsa),
  • fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor (mandat de arestare in lipsa),
  • fostul sef de cabinet al sefului ANAF, Codrut Marta (mandat de arestare in lipsa).

Cum motiveaza instanta

Instanta suprema a emis, pe 10 ianuarie, un mandat de arestare in lipsa pe numele fostului primar al Constantei Radu Mazare, care in 30 decembrie, cand trebuia sa se prezinte la Politie in cadrul controlului judiciar, a anuntat ca a plecat in Madagascar, unde va cere azil politic.

Decizia nu este definitiva, contestatia edilului se va judeca pe 21 ianuarie la Completul de 5 judecatori de la curtea suprema.

"Astfel, starea de pericol pentru ordinea publica deriva in speta nu doar din gravitatea faptelor imputate inculpatului (trei infractiuni de luare de mita, o infractiune de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si o infractiune de conflict de interese in forma continuata -12 acte materiale), precum si din modalitatea si imprejurarile in care se sustine ca au fost comise, ci si din conduita pe care inculpatul a inteles sa o adopte dupa punerea sa in libertate si, mai ales, dupa inlaturarea interdictiei de a parasi teritoriul Romaniei, acesta inducand in eroare si, mai apoi, sfidand Inalta Curte, reusind totodata sa induca in opinia publica un sentiment de slabiciune a statului roman si de zadarnicie a actului de justitie, care tinde sa se amplifice, avand in vedere alte cazuri notorii de sustragere a unor inculpati de sub puterea unor masuri preventive ori de la executarea pedepsei", arata ICCJ, in motivarea mandatului de arestare preventiva emis in lipsa.

In egala masura, mai arata curtea suprema, prin parasirea teritoriului Romaniei si refuzul de a se mai intoarce, Mazare s-a sustras procesului penal in cadrul caruia s-a luat masura preventiva a controlului judiciar, fiind vorba despre o sustragere de la judecata, in conditiile in care prezenta sa in aceasta faza procesuala este obligatorie.

Magistratii au atras atentia asupra conduitei deliberate a acestuia de a se sustrage de la indeplinirea acestei obligatii legale, care rezulta explicit chiar din corespondenta cu aparatorii sai, depusa de acestia la dosar, "fiind vorba despre o vadita rea-credinta a inculpatului, iar nu despre o imprejurare accidentala, care l-ar fi pus in imposibilitate temporara de a respecta una dintre obligatiile inerente masurii preventive sub imperiul careia se afla."

Fuga si azilul

Fostul primar al Constantei Radu Mazare a plecat in Madagascar la sfarsitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia sa se prezinte la Politia Constanta, in cadrul controlului judiciar, dar a transmis ca a plecat in Madagascar, unde face demersuri pentru a obtine azil politic.

El sustine, intr-o scrisoare adresata "tuturor autoritatilor interesate din Romania", ca a decis sa ceara azil politic in Madagascar pentru ca este "o tinta politica a statului paralel", iar in Romania nu mai are "nicio sansa sa beneficieze de o justitie corecta, independenta, obiectiva si impartiala". El mai spune ca se va intoarce atunci cand in tara va exista "o justitie reala".

In acest document, Mazare se refera la toate cele patru noi dosare penale deschise in acest an pe numele sau, in care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz in serviciu sau complicitate la abuz in serviciu, dar si la celelalte patru dosare penale mai vechi, el sustinand ca este nevinovat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Mazare Madagascar, #mazare azil, #mazare a fugit, #Mazare arestat , #DNA