In asteptarea deciziei CJUE, Inalta Curte suspenda procesul in care fratii Mazare sunt judecati pentru coruptie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 14:57
3555 citiri
In asteptarea deciziei CJUE, Inalta Curte suspenda procesul in care fratii Mazare sunt judecati pentru coruptie
Foto: Facebook/ Constantinescu Nicusor Daniel

Judecata in dosarul campusului social Henri Coanda din municipiul Constanta, in care sunt implicati fostul primar al municipiului, Radu Mazare, fratele sau, fostul parlamentar Alexandru Mazare, si milionarul Avraham Morgenstern, a fost suspendata, potrivit unei decizii date de un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Cazul va fi suspendat pana cand Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) va solutiona dosarul C-811/19, in cazul deciziei CCR privind completurile de 3 judecatori specializate. Inalta Curte a transmis la instanta europeana mai multe intrebari legate de aceasta decizie CCR.

Completul de 5 judecatori a dat decizia de suspendare a procesului in majoritate, cu opinie separata, in sensul continuarii judecatii cauzei, potrivit portalului Inaltei Curti.

In acest caz, Radu Mazare si Alexandru Mazare au fost achitati, pe 28 iunie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ei fiind obligati la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare.

De asemenea, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mita. Decizia nu este definitiva, iar procurorii DNA au contestat-o la completul de 5 judecatori.

Acuzatiile DNA

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a lansat, la inceputul anului 2011, programul de construire a unor locuinte modulare grupate in Campusul Social "Henri Coanda", aprobat prin hotarare a Consiliului Local Constanta.

In acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazare 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei pentru contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, plimbati prin Israel

Anchetatorii sustin ca din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferati in contul personal al lui Radu Mazare si 80.000 de euro in contul pus la dispozitie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazare, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

"Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

In schimbul banilor primiti de la Morgenstern, Radu Mazare a initiat hotarari de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de omul de afaceri.

In ce priveste acuzatiile de fals in declaratii, procurorii au stabilit ca, in declaratiile de avere depuse in perioada 2011-2012, Radu Mazare si Alexandru Mazare nu au mentionat conturile personale deschise la unitatea bancara din Israel si nici sumele de bani virate cu titlu de mita de catre omul de afaceri.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Radu Mazare CJUE, #dosare CJUE, #Inalta Curte CJUE , #DNA