Dosarul Retrocedarilor de pe litoral: 10 ani de procese, un an pana la prescriere, condamnari de 120 de ani! Statul nu s-a constituit parte civila

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 14:22
25984 citiri
Dosarul Retrocedarilor de pe litoral: 10 ani de procese, un an pana la prescriere, condamnari de 120 de ani! Statul nu s-a constituit parte civila
Foto: Ovidiu MicsiK/Mediafax/Hepta

Un complet de 3 judecatori de la Inalta Curte a dat joi seara decizia definitiva in dosarul Retrocedarilor de pe litoral: 32 de persoane au fost gasite vinovate, s-au dat sentinte totale de 120 de ani de inchisoare, iar zeci de hectare s-au intors in proprietatea statului roman sau a orasului Constanta.

Dar asta nu pentru ca statul roman, prin reprezentantii sai, si-ar fi revendicat proprietatile de sute de milioane de euro furate.

"Constata ca persoanele vatamate - Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Constanta - nu s-au constituit parti civile in cauza", este concluzia amara a judecatorilor, dupa zece ani de procese.

Miza principala a dosarului au fost terenurile din centrul orasului Constanta si din statiunea Mamaia, despre care instanta a decis ca au fost retrocedate fraudulos. Este vorba de un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro in dauna statului si 36,16 milioane euro in dauna orasului Constanta.

Inalta Curte a decis anularea improprietaririlor din epoca in care Radu Mazare era primar al orasului Constanta si ca "Ministerul Finantelor Publice, ca reprezentant al Statului Roman, si Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Constanta vor intreprinde, in conditiile legii civile, demersurile necesare pentru a intra in posesia bunurilor in privinta carora s-a restabilit situatia anterioara".

Este vorba de aproximativ 80 de terenuri!

"Un deceniu de procese"

Ziare.com a analizat minuta Inaltei Curti, care are aproape 20 de pagini. Restul minutei, condamnari, sechestrele asiguratorii mentinute, la finalul articolului.

- Decizia definitiva a Inaltei Curte s-a dat dupa zece ani de procese.

- Faptele din acest dosar sunt din 2002-2004, judecata a inceput in 2008, prima pronuntare s-a dat in 2017, iar sentinta definitiva in februarie 2019.

- Infractiunile grave urmau sa se prescrie in 2020.

- Sentinta definitiva a fost data de judecatorii: Ionut Matei, Ioana Bogdan si Ioana Alina Ilie.

- Din 37 de persoane care au fost trimise in judecata in acest caz: 32 de persoane au fost condamnate, 3 persoane au decedat in timpul procesului, faptele s-au prescris in cazul unei persoane, iar o persoana a fost achitata.

- Curtea de Apel Bucuresti daduse, in prima instanta, o sentinta mult mai blanda: doar 9 persoane fusesera gasite vinovate si condamnate la inchisoare cu suspendare.

- Radu Mazare fusese condamnat initial la o sentinta de 4 ani cu suspendare.

- Condamnarile date aseara de Inalta Curte insumeaza 120 de ani de inchisoare.

- Radu Mazare a primit cea mai mare sentinta: 9 ani cu executare.

- Pe numele fostului edil urmeaza sa fie emis un mandat european de arestare si o cerere de urmarire internationala.

- Radu Mazare mai este judecat in doua dosare: Polaris si "Henri Coanda".

- Un numar de 15 persoane au primit sentinte cu executare in penitenciar in acest caz.

- Directorii din primaria Constanta implicati in retrocedarile ilegale au primit condamnari intre 5 ani si 7 ani de inchisoare, iar functionarii au primit sentinte cu suspendare.

- Inalta Curte si Curtea de Apel Bucuresti a anulat zeci de acte facute de notari sau oficiali ai Primariei Constanta.

- Statul Roman si orasul Constanta nu s-au constituit parti civile in dosar, desi este vorba de un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro in dauna statului si 36,16 milioane euro in dauna orasului Constanta.

- Totusi, Inalta Curte a decis ca zeci de hectare sa se intoarca in proprietatea Statului Roman si a municipiului Constanta.

- Trei milionari au fost condamnati in acest caz la pedepse cu executare: Cristi Borcea, Dragos Savulescu si Georgica Giurgiucanu.

- Statul a confiscat de la Cristi Borcea aproximativ 1 milion de euro.

- Desi a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, Cristi Borcea ar putea fi eliberat mai rapid, in doar cateva luni dupa ce isi contopeste sentinta cu condamnarea deja executata, de 6 ani si 4 luni de inchisoare, din Dosarul Transferurilor.

- Trei notari au fost gasiti vinovati in acest caz: Aurel-Jean Andrei, Cristina Budei si Ruxandra-Luminita Darie.

- Notarul Aurel-Jean Andrei este si lector universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, Departamentul de drept public.

- Printre persoanele condamnate sunt si doi soti, Carmen si Marius Puscasi.

- In cazul unui functionar din Primaria Constanta, procesul a incetat deoarece faptele s-au prescris.

- Trei inculpati din acest dosar au decedat dupa trimiterea in judecata: Basarab Popa- varul lui Mazare, si doi dintre mostenitorii persoanelor indreptatite la retrocedari: Laura Mariana Lese si Elena Stefanescu.

- Unul dintre inculpatii din acest caz, Alexandru Octavian Serban, a fost achitat atat de Curtea de Apel Bucuresti, cat si de Inalta Curte.

- Minuta Inaltei Curti poate fi citita pe site-ul instantei.

Sentinta

Radu Mazare, fost primar al Constantei: 9 ani inchisoare pentru abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Nicusor Constantinescu, fost consilier municipal, fost presedinte CJ Constanta: 5 ani inchisoare pentru abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Dan Miron, fost consilier municipal: 2 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Constantin Racu, fost director al Directiei Administratie Publica (Primaria Constanta): 6 ani si 10 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Daniela Ramona Despinescu, fost director al Directiei Patrimoniu (Primaria Constanta): 7 ani si 6 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Ion Marica, fost director al Directiei Tehnic Investitii (Primaria Constanta): 5 ani inchisoare pentru abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Consilierii

Cristian Talpau, fost consilier juridic (Primaria Constanta): 4 ani inchisoare pentru pentru abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Nora Alina Chirca, fost consilier juridic (Primaria Constanta): 4 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Bogdan Ghitulescu, fost consilier juridic (Primaria Constanta): 4 ani inchisoare pentru abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Mandatarii

Georgica Giurgiucanu, mandatar: 5 ani si 6 luni inchisoare complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca mai multe infractiuni s-au prescris: instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la fals intelectual, instigare la complicitate la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata. In cazul unei infractiuni de uz de fals, Inalta Curte a trimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Dragos Emil Savulescu, mandatar: 5 ani si 6 luni inchisoare complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca mai multe infractiuni s-au prescris: instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la fals intelectual, uz de fals, instigare la complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la complicitate la fals intelectual, instigare la fals intelectual si instigare la uz de fals.

Nejloveanu Nicula, mandatar: 2 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Rasvan Mircea Tudorache, mandatar: 2 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca infractiunea de complicitate la fals intelectual este prescrisa.

Cesionarii

Mihai Sergiu Ceacireanu, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 3 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Bogdan Gabriel Sandu, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 4 ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Daniel Ene, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 3 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Viorel Pana, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca mai multe infractiuni s-au prescris: complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la fals intelectual si uz de fals.

Mihai Camboianu, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 5 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Valentin Ionescu Gheorghe, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 5 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Cristian Borcea, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 5 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Marius Puscasi, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 3 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca mai multe infractiuni s-au prescris: fals intelectual, uz de fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Carmen Puscasi, cesionar cumparator de drepturi litigioase: 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca mai multe infractiuni s-au prescris: complicitate la fals intelectual, uz de fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Notarii

Aurel Jean Andrei, notar: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca mai multe infractiuni s-au prescris: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si uz de fals.

Cristina Budei, notar: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca infractiunea de fals intelectual este prescrisa.

Ruxandra-Luminita Darie, notar: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca mai multe infractiuni s-au prescris: fals intelectual si uz de fals.

Functionarii primariei

Andrei Sozanski, functionar in cadrul Primariei Constanta: procesul a fost incetat dupa ce acuzatia de fals intelectual s-a prescris.

Gratiela Rusu, functionar in cadrul Primariei Constanta: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Inalta Curte a decis achitarea acesteia pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni si a constatat ca acuzatia de uz de fals s-a prescris.

Sanda Gabriela Radu, functionar in cadrul Primariei Constanta: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Inalta Curte a decis achitarea acesteia pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni si a constatat ca acuzatia de uz de fals s-a prescris.

Claudia Cealera, functionar in cadrul Primariei Constanta: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Inalta Curte a decis achitarea acesteia pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni si a constatat ca acuzatia de uz de fals s-a prescris.

Functionarii OCPI

Luminita Calatoru, functionar in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Constanta: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Inalta Curte a decis achitarea acesteia pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni si a constatat ca acuzatia de uz de fals s-a prescris.

Silvia Stanciu, functionar in cadrul OCPI Constanta: 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Inalta Curte a decis achitarea acesteia pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni si a constatat ca acuzatia de uz de fals s-a prescris.

Intermediarii

Alin Horatiu Dima, evaluator agreat de primaria Constanta: 6 ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a constatat ca infractiunea de complicitate la fals intelectual este prescrisa.

Paraschiva Barbu, interpusi pentru cumparatorii terenurilor: 3 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Inscrisurile desfiintate

Dupa cum am aratat, instanta a constatat ca "persoanele vatamate Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Constanta nu s-au constituit parti civile in cauza".

Inalta Curte a desfiintat zeci de inscrisuri emise de institutii din subordinea primariei Constanta, de notarii implicati in acesta caz sau de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta.

Si Curtea de Apel Bucuresti a anulat, in acest caz, mai multe dispozitii de retrocedare date in perioada 2002-2004 de fostul primar al orasului Constanta Radu Mazare, referate si adrese intocmite de Directia Administratiei Publice Locale si Directia Patrimoniu din Primaria Constanta sau de Comisia Locala de Aplicare a Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

"Constata ca terenurile cu privire la care s-a intabulat dreptul de proprietate, prin incheierile nr. 21282 din 07 iunie 2006 si nr. 20992 din 07 iunie 2006 ale Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, in favoarea Municipiului Constanta, apartin domeniului public al Statului Roman, urmand ca Ministerul Finantelor Publice, in calitate de reprezentant, sa faca demersurile necesare pentru a intra in posesia acestor bunuri imobile", se mai arata in minuta Inaltei Curti.

Se revine la situatia anterioara

Magistratii au dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor, in sensul revenirii a zeci de hetare in domeniul public al statului sau, dupa caz, in domeniul public ori privat al Unitatii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanta. Este vorba de terenuri situate in centrul orasului Constanta, in zonele Portului Tomis, Lacul Tabacariei, Piata Ovidiu etc, ori in statiunea Mamaia.

Este vorba de aproximativ 80 de terenuri.

"Ministerul Finantelor Publice, ca reprezentant al Statului Roman, si Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Constanta vor intreprinde, in conditiile legii civile, demersurile necesare pentru a intra in posesia bunurilor in privinta carora s-a restabilit situatia anterioara", au decis judecatorii.

Confiscarile

Magistratii au confiscat 3 milioane de euro si aproape 900.000 de dolari de la unii inculpati.

Barbu Paraschiva - 817.248 euro si 79.927 USD;

Ene Daniel - 210.000 euro si 384.683 USD;

Sandu Bogdan Gabriel - 306.983 euro si 408.410 USD;

Ionescu Valentin - 228.482 euro;

Borcea Cristian - 957.107 euro;

Camboianu Mihai - 207.357 euro;

Giurgiucanu Georgica - 143.695 euro;

Puscasi Carmen - 104.268 euro;

Puscasi Marius - 104.268 euro.

Inalta Curte a mentinut sechestrele asiguratorii dispuse de DNA, pentru recuperarea prejudicului.

Este vorba de imobile aflate pe malul lacului Sutghiol sau in statiunea Mamaia.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#dosarul retrocedarilor litoral, #Radu Mazare condamnat definitiv, #sentinta radu Mazare, #procesul retrocedarilor , #DNA