De ce a ajuns Mazare la "beciul domnesc" - Motivarea arestarii preventive

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 20:02
4719 citiri
De ce a ajuns Mazare la "beciul domnesc" - Motivarea arestarii preventive
Foto: Hepta.ro

Cercetarea in libertate a lui Radu Mazare ar fi avut o rezonanta negativa in randul comunitatii, careia i s-ar fi indus ideea si convingerea ca exista posibilitatea de a scapa de o sanctiune penale, in ciuda comiterii unor fapte de coruptie, se arata in motivarea de arestare a edilului suspendat.

In momentul in care au luat decizia de arestare preventiva a primarului suspendat al Constantei, Radu Mazare, judecatorii instantei supremele au tinut cont de modalitatea in care au fost comise faptele atribuite acestuia.

In plus, magistratii au analizat si perioada indelungata in care s-a desfasurat activitatea presupus infractionala, incepand cu anul 2006, si repetabilitatea actelor materiale.

Mazare, portret in Daily Mail: Primarul extravagant care s-a imbracat in nazist

"In acest context, aprecierile inculpatilor (Radu Mazare si Sorin Strutinsky - n.red.) referitoare la situatia lor familiala, dar si personala, anterioara comiterii faptelor, nu pot conduce la luarea unei alte masuri privative mai putin restrictive, cum ar fi cea a controlului judiciar", conform motivarii instantei.

Magistratii arata ca Radu Mazare si omul de afaceri Sorin Strutinsky, implicat si el in acelasi dosar, sunt acuzati de comiterea unor infractiuni grave, valoarea sumelor cerute si primite drept mita ridicandu-se la noua milioane de euro, motiv pentru care se justifica arestare lor.

"Inculpatii au disimulat primirea sumelor de bani cu titlu de mita prin incheierea unor contracte de publicitate fictive, iar in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu presupus a fi comisa de inculpatul Mazare Radu Stefan se retine un prejudiciu, pana in prezent, de aproximativ 26 milioane de euro, iar cel estimat pana la finalizarea contractului de salubrizare fiind de peste 100 milioane euro", se precizeaza in documentul citat.

Primarul suspendat al Constantei, Radu Mazare, a fost arestat in 2 aprilie, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii.

In acest caz a fost arestat preventiv si omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele sau fiind emis un alt mandat de arestare preventiva, intr-un alt dosar.

Radu Mazare este acuzat ca, in perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Mazare, portret in Daily Mail: Primarul extravagant care s-a imbracat in nazist

Radu Mazare a fost trimis in judecata, in 3 aprilie, de DNA Constanta intr-un alt dosar, in care este cercetat pentru vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, procurorii stabilind ca in acest caz bugetul Primariei Constanta a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

Radu Mazare este primar al Constantei din anul 2000, cand a candidat ca independent, reusind sa-l invinga in turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Balta, cu 66% din sufragiile electoratului constantean. A fost singura data cand Mazare a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Incepand cu 2004, el a castigat din primul tur toate alegerile pentru Primaria Constanta, ajungand acum la cel de-al patrulea mandat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#motivare Mazare arestat, #Radu Mazare arestat preventiv , #arestat