Cum a ajuns Dan Voiculescu in motivarea condamnarii lui Radu Mazare

Joi, 16 Mai 2019, ora 10:03 11245 citiri
Foto: Facebook/ Constantinescu Nicusor Daniel

Modul in care imobilele din proprietatea privata a statului au fost vandute de functionarii publici, dupa ce valoarea lor a fost diminuata, a fost incadrat ca infractiune de abuz in serviciu de mai multe instante din Romania. Exemple in acest sens se regasesc in dosarele solutionate defintiv de justitie: "Privatizarea ICA - Dan Voiculescu", "Schimbul de terenuri Becali - MApN" sau procesul fostului primar de la Baia Mare, Cristian Anghel.

Aceasta este concluzia unui magistrat de la Tribunalul Constanta, care l-a condamnat pe fostul edil Radu Mazare la 6 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, intr-un dosar legat de vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Constanta.

Tribunalul Constanta a motivat saptamana trecuta sentinta in acest caz.

"S-au vandut la un pret derizoriu"

Primarul unei localitati are in primul rand obligatia de a reprezenta in mod onest si cu buna credinta comunitatea si a-i gestiona in mod corect patrimoniul, cu cel putin la fel de multa grija si diligenta pe care le-ar depune si in administrarea bunurilor proprii, arata Tribunalul Constanta.

Judecatorii precizeaza ca pretul prin care orasul Constanta a vandut aceste imobile a fost stabilit in urma unei negocieri efectuate de firmele cumparatoare cu o comisie desemnata de Radu Mazare, formata din functionari din cadrul Primariei si deci subordonati in mod direct edilului.

"In situatia in care negocierea ar fi condus la stabilirea unui pret derizoriu, cum de altfel s-a si intamplat, inculpatul avea nu facultatea, ci obligatia de a refuza vanzarea, pentru a proteja interesele economice ale comunitatii pe care o reprezenta, datoria sa fiind fata de aceasta din urma si nu fata de cumparatorii bunurilor", motiveaza instanta.

Cazul primarului din Baia Mare

Acesta este contextul in care Tribunalul Constanta da exemplu mai multe dosare similare in care functionari ai statului au fost gasiti vinovati de abuz in serviciu.

Primul caz este al unei decizii date de Curtea de Apel Cluj, prin care fostul primar al orasului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost condamnat definitiv, in 2010, la 2 ani si 6 luni de inchisoare.

Procurorii DNA sustin ca, in calitate de edil, Cristian Anghel ar fi dispus, in 2006, cumpararea de catre Primaria Baia-Mare a unui imobil de locuinte sociale la un pret supraevaluat, de aproape trei ori. Prejudiciu: 400.000 de euro.

Curtea de Apel Cluj a retinut ca, desi in negocierea si stabilirea pretului in cazul unei achizitii imobiliare, partile se bucura de libertate contractuala, in situatia in care una din parti este o institutie publica, aceasta trebuie sa tina seama de principiul eficientei si transparentei cheltuirii banului public, iar un mod de achizitie de bunuri din bani publici nu se afla la adapostul libertatii contractuale, ci intra in sfera abuzului de functie.

"In mod evident, rationamentul Curtii de Apel Cluj expus in ceea ce priveste condamnarea primarului pentru cumpararea cu resurse de la bugetul local a unui imobil la un pret superior valorii de piata este pe deplin aplicabil, mutatis mutandis (schimband ceea ce este de schimbat - n.red.), si in cazul inculpatului Mazare Radu Stefan, care a vandut la preturi diminuate imobile apartinand domeniului privat al municipiului Constanta", explica Tribunalul Constanta.

In continuare, practica judiciara a instantelor nationale este constanta in a incadra drept abuz in serviciu actele de dispozitie cu titlu oneros incheiate de functionarii competenti asupra bunurilor apartinand unor autoritati sau institutii publice.

Dosarul schimbului de terenuri cu MApN

"Astfel, prin decizia penala nr.124/20 mai 2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-a dispus condamnarea mai multor functionari din cadrul Ministerului Apararii Nationale pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu constand in incheierea unui schimb de terenuri vadit dezavantajos cu un particular care a oferit un teren net inferior valoric celor obtinute de la institutia publica", arata Tribunalul Constanta.

Decizia la care face trimitere instanta este cea din dosarul schimbului de terenuri cu MApN, in care Gigi Becali a fost condamnat la 2 ani de inchisoare.

In acelasi dosar, Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, si Dumitru Cioflina, general, fostul sef al marelui Stat Major, au fost condamnati la 2 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

Cazul ICA - Dan Voiculescu

"In mod similar, prin sentinta penala nr.701/26 septembrie 2013 a Tribunalului Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr.888/08 august 2014 a Curtii de Apel Bucuresti, instanta a apreciat ca instrainarea la valori mult diminuate fata de cele reale a activelor fostului Institut de Chimie Alimentara, cu ocazia transformarii sale in SC Institutul de Cercetari Alimentare SA, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu", arata Tribunalul Constanta.

Aceasta este sentinta din dosarul in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in afacerea privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

In acelasi dosar, mai multi functionari publici au fost condamnati pentru abuz in serviciu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News