Cine sa-l opreasca pe Radu Mazare?

Joi, 30 Iulie 2009, ora 19:47 8340 citiri
Foto: Reuters

Radu Mazare este cercetat penal pentru manifestari antisemite dupa ce a purtat o uniforma de general nazist la o parada de moda. Din start, am o doza de scepticism asupra anchetei cat timp ea este condusa de procurorii Judecatoriei Constanta, oamenii aflati in ograda si, cel mai probabil, sub controlul anchetatului.

Pe de alta parte insa, sunt convinsa ca Radu Mazare nu a intentionat sa-i jigneasca pe evrei. Dar nici nu si-a pus problema ca ar putea sa o faca, adica nu i-a pasat. Asa cum in general lui Radu Mazare, bolnav de putere absoluta, pare sa nu-i pese de nimic. El numeste asta curaj. Altii i-ar zice nesimtire.

Dupa ce scandalul a ajuns in presa din intreaga lume, Radu Mazare a catadixit sa-si ceara scuze de la evrei si a crezut ca astfel a rezolvat problema. Dar in toata povestea paradei de la Constanta si imediat dupa au mai fost cateva aspecte de maxima gravitate pentru care Radu Mazare nu si-a cerut scuze si pentru care nici nu va fi anchetat.

Mentalitate in acord cu uniforma

Cine a vazut inregistrarile de la acea parada de moda cu siguranta a observat satisfactia cu care Radu Mazare purta uniforma de general nazist. Se simtea minunat in pielea acelui personaj, exulta, se identifica perfect cu generalul nazist pe care-l interpreta. Asta spune multe despre mentalitatea unui om care a transformat Constanta in republica si o conduce tiranic.

Ar fi motive serioase ca Radu Mazare sa fie anchetat si de Protectia Copilului pentru ca a imbracat un minor, pe fiul sau, in uniforma nazista si l-a pus sa defileze in fata unui public, insuflandu-i convingerea ca acea unofirma si tot ceea ce reprezinta ea merita admirat si respectat.

Ei bine, acest om cu evidente inclinatii naziste are un cuvant greu de spus in partidul aflat acum la guvernare in Romania, este un om care descaleca in forta la sedintele Coalitiei si in cateva minute schimba decizii ale guvernului. Un om care se simte atat de bine in postura de general nazist! Pe mine ma trec fiorii.

Jignirea Armatei romane

Radu Mazare avea avea apoi motive cel putin la fel de serioase sa-si ceara scuze Armatei romane, familiilor soldatilor morti in Afganistan. A doua zi dupa izbucnirea scandalului, domnia sa nu a gasit o modalitate mai buna de a se apara decat spunand ca "toate armatele omoara civili. Nu mai departe de zilele noastre, militarii romani ucid in Afganistan".

Este o declaratie pentru care, daca nu o poti dovedi fara tagada, ar trebui sa stai o viata dupa gratii. Ea vine de la un lider al unui partid de guvernamant.

Adica sefii sai de partid, dl. Geoana sau dl. Iliescu, trag de colive pe la ceremonialuri in memoria unor criminali de razboi? Adica armata romana incalca toate conventiile internationale si este numai buna de dus, in bloc, in fata Curtii Martiale? Adica armata Romaniei, membra NATO, este pe picior de egalitate cu armata lui Adolf Hitler?

Reactia rapida a Statului Major al Armatei Romane, care a respins categoric afirmatiile calomnioase si iresponsabile ale lui Radu Mazare este de inteles. Insa liderul PSD, primar al Constantei, nu a simtit nevoia sa-si ceara scuze si pentru aceste vorbe, probabil pentru ca in mentalitatea sa asasinarea unor civili nici nu e mare lucru, nu e ceva condamnabil, deci vorbele sale nu aveau cum sa fie jignitoare. Acest om are pe maini un oras si detine o putere imensa. Nu va trec fiorii?

PSD solidar cu Radu Mazare

Si totusi, PSD n-a reactionat la aceste enormitati nici pana in ziua de azi. Partidul a privit relaxat, chiar amuzat, cum baronul de Constanta arunca in derizoriu dramele celui de-al doilea Razboi Mondial, cum jigneste Armata Romana, cum isi educa fiul in spirit nazist si exulta in uniforma de general Wehrmacht.

Acelasi partid care dadea comunicate oficiale furibunde dupa ce Elena Basescu a purtat o copie a unei unforme a Armatei romane, nu a simtit nici macar nevoia unei soapte de dezaprobare sau disociere dupa ce un lider al sau s-a imbracat in general nazist.

Mircea Geoana, altminteri foarte reactiv la orice derapaj al adversarilor, mai ales pe teme nationale, n-a suflat o vorba. N-a avut nimic de comentat nici macar la ofensara Armatei romane, desi se considera potrivit sa devina presedintele Romaniei.

Intelegem de aici ca PSD, partid de guvernamant in Romania, in frunte cu prezidentiabilul Mircea Geoana, considera si el ca Armata romana comite crime de razboi in Afganistan, iar copiii romani trebuie educati in spirit nazist. Si daca nu e asa, ei sunt primii care au obligatia sa-l opreasca pe Radu Mazare, daca nu cumva se tem prea tare de generalul nazist.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News