Alegoria lui Mazare (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 12:59
7705 citiri
Alegoria lui Mazare (Opinii)
Foto: Jurnalul National

Dincolo de jocurile de cuvinte care s-au facut toata ziua despre Radu Mazare, umflat de mascati de la restaurant inainte de a fi apucat sa manance, retinerea primarului Constantei e un eveniment major datorita mesajului pe care il transmite nu doar mediului politic si de afaceri, ci si societatii in ansamblul ei.

Ce-i drept, de la condamnarea lui Adrian Nastase, niciun politician nu mai doarme la fel de linistit ca inainte, dar "umflarea" lui Mazare in amiaza-mare de pe o terasa din centrul Capitalei este un semnal cat se poate de clar pentru vremurile ce vor sa vina.

Si daca tot suntem supusi de catre procurori ritualic, cam in preajma alegerilor, la dezvaluiri din Romania reala, ocazie cu care ni se dau franturi de stenograme si dovezi ale unei lumi mafiote ce sugruma statul, de data asta nu e deloc usor sa spui care dintre cele doua imagini care ne sunt prezentate e mai grava prin nocivitatea ei.

Ideea ca liderii locali ai partidelor pot construi un stat de sine statator in judetele pe care le conduc sau faptul ca aceasta mafie locala a ajuns sa negocieze la masa Guvernului.

Retinerile lui Duicu si Mazare ilustreaza ambele filme de mai sus. Ele nu sunt singura cheie in care cele doua au fost citite de presa, analisti sau politicieni, ci expun viziunea unei tabere. Cealalta are o alta interpretare, total opusa, care ne spune ca actiunea procurorilor este o simpla consecinta a unui stat politienesc, unde justitia este sub si la comanda unui singur om, Traian Basescu.

De aici se ajunge la clasica de acum confruntare dintre sustinatorii statului de drept versus cei care sunt necivilizati, corupti, adoratori ai Rusiei, comunisti si mafioti.

E punctul in care orice dezbatere ingheata si unde acelasi eveniment naste in societate tabere isterice populate fiecare de cativa talibani care nu vor face decat sa se tina de ideea de baza a grupului pe care il prezinta. Nu exista nuante, intrebarile au raspunsul inclus si indus, iar moderatia este exclusa a priori de gravitatea reala a evenimentului ce forteaza adoptarea unei explicatii.

Ce avem aici? Actiunea unui stat politienesc sau un act de dreptate facut in sfarsit (cam tarziu si vizibil orientat ar spune unii) de catre o justitie care isi cauta independenta si forta in actiunile tot mai contondente pe care si le asuma? Iar a ajuns coruptia pe masa Guvernului sau sunt ultimele zbateri ale "sistemului lui Basescu"?

Era o vorba pe care presedintele Traian Basescu obisnuia sa o spuna in timpul guvernarii din perioada 2005-2008 despre premierul de atunci al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu: "coruptia a ajuns pe masa Guvernului".

In ciuda biletelelor si dovezilor prezentate mai mult sau mai putin in spatiul public, nu s-a dovedit niciodata, in instanta, ca lucrurile au stat asa si in realitate. Din acea perioada a fost condamnat un singur ministru cu executare, Traian Decebal Remes, si alti doi cu suspendare - Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu.

Astazi, mai mult sau mai putin in sensul evolutiilor pe care le-a inregistrat justitia in ultimii ani, se lasa tot mai mult senzatia ca ne sunt prezentate si dovezile pentru o alta afirmatie pe care acelasi presedinte a facut-o recent, chiar de mai multe ori, respectiv - "Ponta este un premier profund corupt".

Or, asa ceva enuntat fara a fi urmat de nicio proba, chiar si in cazul lui Traian Basescu, ar fi un lucru peste puterea de intelegere in orice stat din lumea cat de cat civilizata.

Caci unde in alta tara presedintele spune despre premier ca este profund corupt si, in consecinta, nu se intampla absolut nimic? Senzatia acestor zile este, cumva paradoxal, daca nu se va dovedi ca si asta e o farsa, ca ni se prezinta si dovada pentru afirmatia extrema pe care o poate suporta un stat membru al UE: are un prim-ministru in functie care este "profund corupt".

Imi vine greu sa cred ca justitia va transa pana la capat, definitiv, razboiul celor doua tabere. Pentru ca altfel ar inseamna ca unul dintre cei doi reprezentanti ai puterii din Romania de la aceasta ora ar trebui sa-i urmeze pe Mazare si Duicu dupa gratii. Lucru extrem de putin probabil, desi nu imposibil.

Problema e ca marea coruptie e mai putin nociva decat mica coruptie, mult mai generalizata si mai adanc infipta in societate.

Sa nu fim, totusi, nici foarte dezamagiti. Exista si un castig. Vom afla cel putin daca Traian Basescu si Victor Ponta se lupta pe bune sau totul este doar o perfecta sarada in virtutea celebrei coabitari.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mazare retinut DNA, #Mazare coruptie, #Ponta coruptie Duicu , #retinut