Radu Berceanu a proiectat un avion: Vrea sa devina un fel de Logan al aparatelor de zbor (Foto)

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 08:47
10947 citiri
Radu Berceanu a proiectat un avion: Vrea sa devina un fel de Logan al aparatelor de zbor (Foto)
Foto: AOPA.ro

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a proiectat si produs un avion usor, iar prototipul acestuia este prezentat la cel mai mare targ de profil din Europa. El a mentionat ca aparatul de zbor va fi produs in serie, iar raportul calitate-pret reprezinta principala atractie.

Prototipul SWAN este expus la targul de profil AERO 2015, care are loc in perioada 15-18 aprilie, in localitatea Friedrichshafen din Germania.

Ziare.com a stat de vorba cu Radu Berceanu, in prima zi a expozitiei, in legatura cu acest proiect.

Ce mai face Radu Berceanu? A produs un avion

Cu cat il vinde si cat a costat producerea lui

Fostul ministru al Transporturilor ne-a mentionat ca pretul aparatului de zbor este de 24.730 de euro. Mai mult, el a precizat ca este mult mai ieftin decat celelalte avioane prezente la targ.

"Vecinii mei de stand au avioane de 140.000 de euro, insa noi il vindem cu 24.730 de euro. Am incercat sa facem un avion de calitate, iar pretul sa fie cat mai jos, sa fie un pret romanesc, asa, in genul Loganului", a explicat Radu Berceanu.

El a mentionat ca va fi produs in serie, avand in vedere succesul inregistrat la targ. "Nu facem fata multimii", a punctat acesta.

Dar cat a costat producerea lui?

"Prototipul este facut la firma mea de profil, AVI, pe care am deschis-o in 1990, si a fost facut ca un nou produs, nu am facut neaparat o socoteala, e inclus in cheltuielile firmei, deci n-am facut niste calcule separate pentru acest avion, pentru ca noi facem o productie intreaga acolo, din care 90% e vorba de export.

Dar daca stau bine sa ma gandesc... cred ca prototipul a costat cam 40.000-50.000 de euro", a estimat Radu Berceanu.

Informatii despre avion

SWAN este un avion cu un singur loc, care cantareste gol 115 kg, adica mai putin decat o motocicleta, potrivit informatiilor publicate de Asociatia Pilotilor si Proprietarilor de Aeronave.

In consecinta, proprietarul poate sa zboare fara sa detina licenta de pilot si fara sa il inmatriculeze.

Totusi, exista si cateva restrictii, cum ar fi un rezervor de combustibil de maximum 25 de litri si o viteza maxima in zborul orizontal de 100 km/h.

Aparatul de zbor este mai usor decat o motocicleta, iar cabina cu care este dotat SWAN are suficient spatiu pentru persoana care il piloteaza: 75 de centimetri latime.

Tractiunea va fi asigurata de un motor care dezvolta doar 30 de cai putere.

Ce poti face cu un astfel de avion

Un astfel de aparat de zbor poate fi folosit pentru agrement, la realizarea fotografiilor din aer, dar si la urmarire aeriana sau la survolarea padurilor. Ori, pur si simplu, din placerea de a zbura.

"In general, toata lumea care e aici, la targ, e pentru aviatia de placere, in scop recreational. In general, e vorba de oameni pasionati de asa ceva", a explicat Berceanu.

El a spus ca inca nu a inceput productia in serie, dar acest lucru se va intampla foarte curand.

"Noi am facut prototipul si l-am expus aici ca sa vedem reactia oamenilor. Am luat pulsul publicului, iar dupa prima jumatate de zi impactul asupra publicului a fost foarte bun", a conchis Berceanu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret avion Radu Berceanu, #avion Radu Berceanu , #stiri Radu Berceanu