Berceanu, despre modificarea Constitutiei: Ca si cum PSD ar da PNL o cutie fara bomboane

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 08:00
4451 citiri
Berceanu, despre modificarea Constitutiei: Ca si cum PSD ar da PNL o cutie fara bomboane

Fostul senator PDL Radu Berceanu considera ca, daca se va face modificarea Constitutiei, iar atributiile presedintelui vor scadea, Crin Antonescu ar urma sa fie "un presedinte-papagal", aceasta schimbare fiind ca si cum PSD i-ar fi dat o cutie cu bomboane, dar din care intre timp a scos bomboanele.

Democrat-liberalul a spus ca, in primul rand, in ce priveste acest subiect, "lucrurile trebuie gandite la rece si pentru binele general si oricand".

Cele mai importante evenimente politice in 2013 - vezi ce ne asteapta

"Daca PSD o sa se gandeasca 'Hai sa facem nu stiu ce modificari la Constitutie, ca tot ne-am angajat ca il sustinem pe Crin Antonescu si intre timp il tragem in piept si o transformam in republica parlamentara, drept urmare el o sa fie presedinte, asa cum i-am promis, dar o sa fie un presedinte-papagal'... Un presedinte ales de Parlament e egal cu zero.

Adica ii dam cutia de bomboane pe care i-am promis-o, dar intre timp luam bomboanele din interior si ii dam numai cutia, invelita frumos, cu panglicuta. Deci daca o sa se gandeasca asa, o sa faca republica parlamentara", a spus Radu Berceanu, pentru Ziare.com.

Vicepresedinte PNL, despre excluderi: Pot sa fie vizati toti cei care deschid gura si au pareri

Radu Berceanu: Ce e MRU? Mai nimic. Sunt niste "Traian Basescu" undeva in PDL

Fostul ministru al Transporturilor a inaintat si o a doua varianta a PSD: "Sau daca o sa se gandeasca 'Domne, vine Crin Antonescu si sta 10 ani. Si cum adica, noi, PSD, care suntem si facem si dregem, n-avem un candidat?'".

Fostul lider al PDL Dolj a apreciat ca ar trebui facuta o modificare a Constitutiei in care sa nu se gandeasca nimeni dintre cei care lucreaza la aceasta revizuire, dar nici dintre cei care apoi o sa voteze, "la o situatie data, la Popescu, la Ionescu, la partidul nostru, la 'Suntem acum la guvernare si, daca facem, la primele alegeri o sa ne iasa nu stiu ce', ci pur si simplu cum trebuie sa fie Romania si cum trebuie sa fie Legea ei Fundamentala, ca Romaniei sa-i fie mai bine si sa functioneze corect in oricare situatie si indiferent daca acum e la guvernare nu stiu cine si maine e altcineva sau iese presedinte nu stiu cine sau altcineva samd".

Berceanu: Modificarea Constitutiei sa fie buna pentru oricare din parti, nu are rost sa-ti faci modificari pentru o anumita postura

Acesta afirma ca trebuie aduse modificari la Constitutie, dar nu cum a fost facuta ultima revizuire a Constitutiei, de catre PSD, cu marirea mandatului de presedinte la cinci ani, ci o schimbare care "sa fie buna pentru oricare din parti".

"Modificarea aia a fost facuta de PSD si de Nastase pentru fix ce vroia el. A vrut sa-si faca mandat de cinci ani ca se gandea ca o sa fie presedinte, dar n-a fost pentru cine se pregateste, a fost pentru cine se nimereste, cum se zice...

Deci ideea ar fi sa se faca o modificare de Constitutie care sa fie buna pentru oricare din parti, oricine ar guverna samd. Care sa rezolve problemele care s-au constatat pe parcurs si nu care sa puna intr-o pozitie mai favorabila pe nu stiu cine e acum la guvernare, pentru ca poate au inteles cu totii ca acu esti la guvernare, data viitoare esti in Opozitie si nu are rost sa-ti faci modificari pentru o anumita postura, ci trebuie facute acele modificari care sa fie bune pentru o suta de ani sau pentru toata lumea, ca sa zic asa, sau indiferent de cine, unde e pozitionat", a subliniat fostul senator PDL.

Ioan Stanomir: O constitutie se cere elaborata cu gandurile la generatiile viitoare

Intrebat daca este posibil ca modficarea Constitutiei sa impace pe toata lumea, el a raspuns: "Daca toata lumea merge pe ideea asta, adica porneste de la gandul ca, nu stiu, e Constitutia din Peru si nu ii afecteaza direct, ci se gandesc cum trebuie sa fie ea corecta, atunci da, dar eu am mari indoieli ca politicienii nostri actuali sunt vreunii dintre ei foarte convinsi si hotarati ca trebuie sa procedeze asa.

Fostul ministru al Transporturilor si-a exprimat temerea ca o eventuala modificare a Legii Fundamentale ar insemna ca in Romania "sa se intample ca in Ungaria, unde au incercat cei care sunt acum la putere si au majoritate - ca si ai nostri - foarte confortabila, sa-si faca o Constitutie pentru ei sau in interesele lor de acum, fara sa se gandeasca ca interesele lor de peste poate un an sau poate cinci ani o sa fie cu totul altele".

Revizuirea Constitutiei: PNL vrea ca presedintele sa fie ales de catre Parlament

"USL, cu ce majoritate are acum si cu ce i-a dat poporul roman - o foarte mare incredere -, poate sa faca aproape orice. Problema e daca, putand sa faca orice fac lucruri bune sau putand sa faca orice fac tot felul de lucruri pentru ei, pentru interese de-ale lor, de partid. Si atunci o sa iasa cu totul altceva si probabil ca si lumea incetul cu incetul o sa le retraga increderea, mai repede decat se asteapta ei", considera fostul vicepresedinte PDL.

Nu in ultimul rand, acesta a comentat situatia in care atributiile presedintelui s-ar limita astfel incat Romania sa se transforme in republica parlametara.

"Aici iar incepem sa discutam intr-o directie foarte greu de determinat acum, pentru ca pana la urma daca e sa ne gandim cum ar fi sa fie bine, eu cred ca Romaniei i-ar fi bine in urmatorii destul de multi ani cu un presedinte, cu un personaj care sa fie liderul ales, un conducator", a mai declarat Radu Berceanu.

Ponta despre puterea pe care o va mai avea presedintele, dupa modificarea Constitutiei

Boc: Singura sansa a USL sa aiba presedinte in 2014 este sa modifice Constitutia

Modificarea Constitutiei este una dintre tintele noului Guvern USL, care vizeaza doua aspecte principale: reducerea atributiilor presedintelui si reorganizarea administrativa a tarii. Cu o majoritate de doua treimi in Parlament, USL poate demara nestingherita modificarea Legii fundamentale a tarii.

Pe langa delimitarea clara a atributiilor presedintelui si a prim-ministrului sau lipsa cvorumului de prezenta la referendum, prin schimbarea Constitutiei se doreste si modificarea numirii magistratilor pentru Curtea Constitutionala, Guvernul inclinand spre profesionisti ai Justitiei, mai degraba decat spre magistrati care sa fie numiti politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Radu Berceanu modificare Constitutie, #Radu Berceanu PNL prezidentiabil Romania, #PNL modificare Constitutie, #PSD modificare Constitutie, #modificare constitutie presedinte Romania, #modificare Constitutie republica parlamentara , #PDL
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Berceanu mooare de grija lui Antonescu!
Poza secera_si_ciolanul
secera_si_ciolanul
rank 5