Berceanu, despre culisele sedintei de joi, Blaga, Anastase si Basescu - Interviu

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 18:02
9105 citiri
Berceanu, despre culisele sedintei de joi, Blaga, Anastase si Basescu - Interviu
Foto: oradedolj.ro

Radu Berceanu a explicat pentru Ziare.com cum pot fi organizate noi alegeri in PDL pana la sfarsitul lunii iunie si de ce este absolut necesar acest lucru. Berceanu a dezvaluit ca unii dintre demisionarii din conducere ar fi vrut sa ramana interimari pana in ianuarie, dar "au fost repede combatuti".

In opinia senatorului, nu are nicio importanta daca mai pleaca din PDL "2-3 'placinte'". Berceanu s-a aratat convins ca nu se pune problema ca Vasile Blaga sa plece din partid, iar daca ar fi chiar atat de nemultumit, ar pleca acasa, nicidecum la PNL.

Membru de partid de peste 20 de ani, Radu Berceanu ii linisteste pe mai tinerii sai colegi spunandu-le ca "Opozitia nu e un cavou" asa cum o vad cei care nu au prins PDL decat la putere si reaminteste ca si Adrian Nastase a cerut in 2002 destructurarea PD-ului de atunci, dar si-a dat seama ca ideea e fascistoida.

Radu Berceanu pune degetul pe rana: In PDL s-a gresit pentru ca nu s-a explicat foarte bine tuturor membrilor de partid de ce se iau masurile de austeritate, inainte ca ele sa fie luate, pentru ca fiecare membru sa mearga din casa in casa si sa le explice romanilor ca nu exista alta alternativa.

Una e sa iasa premierul Boc la televizor si sa repete acelasi lucru, si alta e ca, seara, la bufetul din comuna, un pedelist sa le explice oamenilor cum sta treaba, crede Radu Berceanu, care aminteste ca in ultimii ani toata sefimea PDL era pe la guvern si pe la Parlament, iar la partid nu mai era nici cainele Vasile.

S-au marit pensiile celor care aveau sub 3,5 milioane de lei vechi, s-au marit pensiile pentru 86% dintre militari, peste 1,2 milioane de oameni au avut pensii marite dupa ce au fost trecuti la grupa I si a II-a de munca. Cu toate astea concluzia romanilor este ca "nenorocitii" de la PDL le-au taiat pensiile. De ce? Din cauza comunicarii proaste. Totul s-a redus la 'Sa iasa si sa spuna Boc a 284-a oara cum ne-am jertfit noi', explica Radu Berceanu.

Senatorul nu stie cine va urma la conducere, important este ca, asa cum s-a intamplat in anii trecuti si la PSD si PNL, s-a facut primul pas - locul a fost lasat liber, "cam greu" a comentat el.

In ceea ce il priveste pe Traian Basescu, el va ramane la Palatul Cotroceni pana in 2014, chiar daca Crin Antonescu se grabeste sa ajunga presedinte "'acum, acum', ca baba la maritat".

Cum s-a desfasurat sedinta de joi a Colegiului Director? Presa a titrat ca "s-a lasat cu sange pe pereti".

A fost o sedinta cum era de asteptat sa fie atunci cand un partid are probleme. Spre deosebire de sedinta pe care am vazut-o la PSD, care a fost cu sampanie, la noi a fost o sedinta cu discutii destul de multe si lungi. Am intors pe toate fetele toate lucrurile.

Nu mi se pare ca a fost ceva deosebit sau altfel decat m-as fi asteptat eu. Poate pentru colegii mai putin experimentati o fi fost vreo surpriza, dar eu ma asteptam sa fie o sedinta foarte lunga si tensionata.

Dupa cum s-au purtat discutiile, cat de mare credeti ca este riscul ca partidul sa se scindeze sau ca nemultumitii de rezultatul viitoarelor alegeri sa paraseasca partidul, urmand calea doamnei Placinta catre PNL?

Eu stiu? Mi-e greu sa fac astfel de previziuni. S-ar putea ca la nivel individual sa mai fie astfel de cazuri, dar nu cred ca au vreo importanta. Sa nu credeti ca doamna Placinta a avut vreo importanta. Nu a avut niciuna.

Au avut importanta cei care au plecat atunci cand au determinat un nou echilibru in Parlament, dar acum, daca mai pleaca inca 2-3 'placinte' n-o sa fie nimic altfel, nici in plus, nici in minus, iar partidul, si cand ii e bine si cand ii e rau, nu are nevoie de oameni care la cea mai mica chestie isi iau jucariile si pleaca.

Dar daca ar pleca, sa zicem, Vasile Blaga? Dansul si-a exprimat nemultumirea fata de fosta conducere a PDL. Un interimat prelungit sau un nou rezultat al alegerilor care nu i-ar fi pe plac, dupa cel din mai 2011, l-ar putea face sa paraseasca partidul si, eventual, sa se inscrie in PNL?

Eu am sa va spun asa: sunt doua categorii mari - oameni de caracter si oameni lipsiti de caracter. Eu va garantez ca Vasile Blaga nu o sa faca niciodata un gest din acesta sau, daca cumva o sa fie chiar atat de nemultumit, o sa plece acasa, in sensul ca face altceva. Niciodata nu o sa plece la un alt partid, nu.

Berceanu: Noi am lipit atat de tare USL, ideea a venit de la presedintie - Interviu Ziare.com

Care sunt pasii in continuare? Dumneavoastra ne-ati declarat, inainte de sedinta de joi, ca intr-o luna s-ar putea organiza noi alegeri. S-a discutat asta?

S-a discutat sa se faca si intr-o saptamana. Eu le-am si explicat cu statutul in mana. Conventie Nationala extraordinara se poate face fara sa mai fie nevoie de niciun fel de termene sau alte lucruri trecute in statut pentru Conventia Nationala ordinara. Din contra, in statut scrie ca ele se stabilesc in Consiliul National de coordonare.

Deci, daca el are loc, sa zicem, maine, CNC poate sa stabileasca ca are loc o Conventie Nationala Extraordinara poimaine. Sigur, eu exagerez putin, ca sa se inteleaga, dar nu putem chiar asa, sunt lucruri care tin de organizare, sala de inchiriat, delegati, oameni care trebuie sa vina. Dar intr-o saptamana se poate.

Daca la sfarsitul saptamanii acesteia noi faceam Consiliul National de coordonare, puteam cu cea mai mare usurinta sa stabilim ca la sfarsitul celeilalte saptamani are loc Conventia Nationala pentru alegeri. Nu era vreun impediment. Iar daca nu intr-o saptamana, in doua. Oricum se poate face fara niciun fel de probleme pana la sfarsitul lunii iunie.

Credeti ca va fi asa?

Eu cred ca nu mai avem intoarcere de pe drumul asta, din moment ce intreaga conducere, in frunte cu presedintele, si-a dat demisia.

Sigur ca unora le-a parut foarte rau si tot cautau sa gaseasca nu stiu ce chestii, dupa parerea mea usor penibile, sa gaseasca o formula in care sa spuna 'Ne-am dat demisia, dar ca la orice demisie, cei care si-au dat-o raman demisionari pana cand vin ceilalti'. Cumva, usor asa, a plutit o idee ca s-ar putea merge pe varianta ca si-au dat demisia, dar raman asa, demisionari si interimari, pana la viitoarele alegeri, adica pana prin ianuarie-februarie 2013. N-a spus nimeni asta direct, dar au incercat cumva sa induca o idee de genul asta. Au fost destul de repede combatuti.

Eu am repetat acolo de vreo cateva ori: noi nu trebuie sa gandim lucrurile pentru cei care eram acolo in sala, pentru unii sau pentru altii. Noi trebuie sa le gandim pentru ca partidul sa poata sa se relanseze si asta inseamna ceva care sa sune corect si sa dea o anumita speranta de viitor membrilor, simpatizantilor, fostilor votanti care de data asta nu ne-au mai votat sau celor care ne-au votat acum, dar s-ar putea ca, daca facem niste lucruri care nu sunt in regula, sa nu ne mai voteze la toamna.

In directia asta trebuie vazuta toata activitatea, nu sa ii fie bine lui X sau lui Y sau aoleu, ce mai face Z ca nu mai e el mare sef.

Pentru ca una din probleme este ca sunt foarte multi din actuala conducere care au venit acum 2-3 ani si ei nu stiu, nu numai partidul ci si activitatea politica, decat de la putere si cu toate cele. Presedintele tarii e alaturi de noi, premierul, avem majoritate la Camera, majoritate la Senat, asta e activitatea politica. Ei nu stiu activitatea politica si de pe vremea cand noi aproape nu mai aveam grup la Senat, ca incercase PSD sa ni-l desfiinteze prin 2000.

Sigur ca sunt puncte de vedere sau scoli de gandire sau experiente diferite. Altii, care sunt mult mai vechi si au si experienta lucrului politic in Opozitie, nu vad in ea, asa, un fel de cavou.

Cand te apuci de politica trebuie sa stii ca nu o sa fii intotdeauna la putere, vrand-nevrand, peste tot, cel putin in zonele democratice, e o alternanta.

Prin 2002, cand era Adrian Nastase mare si tare, au avut un congres in care, de la tribuna si fara nicio retinere, Adrian Nastase a cerut destructurarea partidului, PD la vremea aia. Acum, vad ca cel care se viseaza presedinte al Romaniei, Crin Antonescu, tot asa, un mare democrat, spune nonsalant si repeta (macar Adrian Nastase si-a dat seama ca e usor fascistoida ideea) 'Sa dispara PDL de pe suprafata Pamantului!'. Asta e viziunea unui viitor presedinte, ca adversarii politici trebuie sa dispara.

Dar eu sunt convins ca se schimba lucrurile in bine, insa, incet, nu asa, imediat, desi PSD scrasneste si roade zabala de multa vreme. A venit un moment pe care au stiut sa il speculeze.

Eu nu ma mir de nimic din ce au facut PSD, PNL sau USL, eu ma mir de foarte multe lucruri pe care le-am facut sau nu le-am facut noi, din pacate.

La ce va referiti? Dati-ne cateva exemple.

La foarte multe. N-am facut, imediat ce ne-am dat seama ca sunt probleme, o despartire a activitatii guveramentale in sine de o activitate de prezentare si sustinere a activitatii guvernamentale.

Una este sa iesi la televizor si sa marai 'mar, mar, mar, iata de ce modificam legea sau trebuie sa taiem salariile bugetarilor" sau nu stiu ce altceva si alta e ca intreg partidul sa stie bine chestiunea respectiva, sa o inteleaga si sa se duca din casa in casa, in fiecare comuna, sa vorbeasca cu unii, cu altii si sa explice de ce se intampla ce se intampla.

Si lucrurile astea sa fie facut inainte. Nu intai taiem niste salarii si pe urma incercam sa dam niste explicatii. Nu! Intai spunem 'Bai, fratilor, uite care e situatia. Ia uitati-va prin Grecia, pe dincolo.... Sunt trei variante: Nu facem nimic, ba, din contra, marim salariile si uite ce se intampla. Sau nu facem mariri, dar stam asa pe loc, uite care sunt sumele etc. Ce parere aveti?". Organizezi apoi o dezbatere cu jurnalistii si asa mai departe. Poti sa faci asta 2-3 saptamani si dupa aia sa iei masura.

Nu hodoronc-tronc-pleosc trantesti o chestie si, dupa aia, eventual cand vezi ca innebuneste toata lumea, incepi sa dai niste explicatii care, oricat de bune ar fi, par un fel de justificare, ca atunci cand te-a prins cu mana in buzunar cineva si incepi sa te justifici.

Pentru ca, in continuare eu cred, cu toata taria, ca guvernarea noastra a facut niste lucruri foarte bune, dar lumea e putin dispusa sa spuna 'Am trecut peste un hop extraordinar'.

Nimeni nu se gandeste la nivel general, fiecare se gandeste la buzunarul lui si zice 'Mie, din buzunarul meu, mi-au luat! Eu nu stiu ce zic ei acolo, cu Grecia...ma lasati?'

Daca se duce o data, de doua ori la televizor premierul care zice 'Mac, mac, mac, mac,mac, mac...' spune aceeasi chestie, nu stiu ce, sigur ca se uita unii, cativa, care sunt interesati. Restul, din toata tara, din comuna Tuglui si din Rascaeti se uita daca au gainile boabe si daca le-au inchis bine ca sa nu vina vulpea. Dar alta e daca acolo, in comuna, sunt niste oameni care spun "Uite, ma, cum sta toata treaba!' si dezbat ei acolo la bufet, seara.

Din pacate, nu s-a dorit si nu s-a inteles ca atunci cand suntem la guvernare trebuie sa fie altcineva la partid, ca altfel acolo e pustiu. Toata sefimea e pe la guvern, pe la Camera Deputatilor, iar la partid nu mai e nici maca cainele Vasile, saracu', care a murit demult.

Care e adevarul in legatura cu pensiile, domnule senator?

Am venit la guvernare si am dat tuturor pensionarilor care aveau sub 3,5 milioane de lei vechi, unii aveau 100-200, le-am facut tuturor 3,5 milioane. Cu totii au fost 1,8 milioane de oameni!

Apoi, am recalculat pensiile militarilor. La peste 86% le-au crescut pensiile, la ceilalti le-au scazut pensiile, majoritatea fiind tot felul de politruci. Bineinteles ca cei carora le-a scazut pensia au iesit in strada, iar primii au stat acasa, ca au fost foarte multumiti. Dar toata lumea a inteles ca le-am taiat pensiile tuturor militarilor. Dar la unii li s-au dublat pensiile!

Le-am scazut pentru cei ca ala care tot vine la televizor, fostul redactor sef de la "Pentru Patrie!" sau cum se numea ...Cand am facut armata, ne puneau timp de o ora intr-o sala sa citim spanacu' ala. Si el acum se da mare militar! Daca ar fi fost prin Afganistan, ziceam, dar altfel ar fi trebuit sa aiba un pic de bun simt ca si asa avea o pensie colosala pentru viata de huzur pe care a avut-o tot timpul. A venit unde faceam eu armata, la Bacau (ii spun si in ce an si in ce luna) cu revista, si, bineinteles ca dupa ce s-a invartit pe acolo cu toti dupa el ca sa nu scrie de rau, s-a dus la popota si a plecat cu masina plina de branza, de una de alta, din ratiile noastre. Iar acum mi se pare de un tupeu si o nesimtire cu totul si cu totul colosala.

Apoi, le-am dat grupa I si a II-a de munca la 1,2 milioane de oameni, carora le-au crescut pensiile.

Si, per total, lumea zice: 'Voi, nenorocitilor, care le-ati taiat oamenilor din pensii'.

Sigur, cand esti ministru nu ai timp de comunicare, imi dau si eu seama ca am fost ministru si stiu ca as fi putut explica mai bine ce am gasit la Transporturi. De exemplu, lucrurile cu fondurile europene la Ministerul Transporturilor au putut sa inceapa abia din iunie 2009, nu din 2007 ca in rest. Am facut-o eu in 2009, ca nu era nimic la ministerul unde fusese vestitul domn Orban, care il avea pe fratele sau comisar european! Dar eu nu m-am gandit sa incep sa spun 'Uite ce am gasit aici!'.

Cine s-a ocupat de comunicare la PDL? Poate ca ar fi trebuit dat afara de ceva timp.

De comunicare nu s-a ocupat nimeni. Vicepresedintii au niste insarcinari si Roberta Anastase s-a bagat ea, repede, a luat nu stiu ce firma pe care nici nu mai stiu, o avem, n-o avem, dar la un moment dat era platita (si nu cu doua lulele) si asta e rezultatul.

Nu se face cu firme, firma te invata 'Mai asa, mai cutare, nu spuneti aia', dar pana la urma trebuie sa ai acele zeci de mii de militanti, pe care ii si aveam, care sa puna cate o picatura peste tot, sa se inteleaga si sa se explice.

Dar totul s-a redus la 'Sa iasa si sa spuna Boc a 284-a oara cum ne-am jertfit noi', ceea ce e foarte adevarat, asa e, dar eu cred ca oricum nu isi imagineaza cineva ca un partid este sinucigas si zice 'Facem tot felul lucruri rele, le taiem din salarii, din pensii, doar ca sa vedem cat de jos putem sa ajungem, daca trecem de 5%, daca ajungem chiar la 1%, hai sa vedem pana unde putem cobori!'.

Am fost convinsi ca o sa pierdem din popularitate, dar pana la urma pe niciun partid si pe niciun politician nu il iubeste toata lumea, problema e sa te iubeasca o buna parte, sa te inteleaga o buna parte.

Credeti ca din viitoarea conducere vor face parte alte persoane decat cele de pana acum?

Nu stiu, primul pas important este ca locul sa fie liber.

Asta s-a intamplat deja.

Cu mare greutate. Cu mult prea mare greutate, dupa parerea mea.

Credeti ca ajungea Ponta ce e astazi, daca nu se facea locul liber? N-ar fi stiut nimeni acum cine e Ponta, ar fi zis "E baiatul ala, Che Guevara, Titulescu, baiatul ala, copilotul'.

Crin Antonescu la fel. Bine, daca era legea electorala pe care au facut-o ei acum, nu mai intra nici in Parlament, nici nu mai stia lumea despre cine e vorba. Dar nu ajungea presedinte daca la Congres nu se dadea Tariceanu la o parte. Si fusese prim-ministru al unui guvern, in care am fost si eu, in care curgeau banii pe toate partile!

Primul pas s-a facut, domnul Boc a anuntat ca nu mai candideaza. Cine credeti ca ii va lua locul sau cine credeti ca ar fi bine sa ii ia locul?

Nu stiu, dar sa nu credeti ca in PDL nu sunt pe undeva vreo 20 mai buni ca Ponta si vreo 30 mai buni ca Antonescu! Ba da! Chiar si in partidele lor sunt pe undeva unii care ar fi mai buni.

Si la noi, daca locul e liber, putem sa gasim. S-ar putea ca acum, datorita necesitatii de a mari viteza, sa mergem pe varianta unui presedinte care sa stie sa faca bine tot ce trebuie pentru campanie, cu o echipa tot asa, foarte buna si experimentata pe aceasta parte.

Noi oricum avem in statut ca dupa toate alegerile parlamentare conducerea isi depune mandatul si se fac alegeri. Sigur ca pot fi alesi tot cei care au fost, daca au fost buni, sau se mai produc niste schimbari.

Deci cei pe care ii vom alege la Conventia Nationala, care eu cred ca o sa se intample in 2-3 saptamani, au un mandat foarte clar, pana in ianuarie-februarie.

In cazul acesta nu exista riscul ca, mandatul fiind limitat in timp si incarcat cu o foarte mare responsabilitate, multi oameni de valoare sa se fereasca sa candideze acum si sa astepte pana dupa parlamentare?

Ceea ce vroiam eu sa spun este ca s-ar putea ca la Conventie delegatii sa aleaga pe cineva bun pentru aceasta perioada de campanie, stiind ca oricum vor avea posibilitatea sa aleaga din nou si abia atunci vor trebui sa se gandeasca la persoane care sa aiba la dispozitie 4 ani, cu o alta alura, ca sa zic asa.

Noi nu ne putem intinde cu tot felul de dispute si concurente pana in septembrie. Pana la inceputul lui iulie trebuie sa fie totul pus pe ordine de lupta politica.

A fost pomenit joi seara numele lui Traian Basescu? S-a discutat vreun subiect legat de presedinte?

Absolut nimic.

Crin Antonescu si alti analisti au declarat ca PDL nu are nicio sansa decat daca Traian Basescu revine in fruntea lui. Ce le raspundeti?

Intr-adevar, nici PSD nu are nicio sansa decat sa revina Ion Iliescu in fruntea lui, sau Mircea Ionescu Quintus la PNL. Sigur, nu se poate face o astfel de comparatie, dar nu am alta. Cum sa le raspund altfel? Nu cred ca in felul asta se pune problema, in primul rand, pentru ca presedintele Traian Basescu este presedintele Romaniei.

Inca mai este.

Nu, nu, asa induc ei ideea, pentru ca lui Crin Antonescu ii e frica de ceea ce nu o sa scape, si anume sa nu fie candidatul la prezidentiale in 2014 din partea USL. Inregistrati-ma si o sa mai vorbim.

Din doua motive. Primul, ca in 2014 USL nu o sa mai fie cum e acum. Si in al doilea rand pentru ca foarte multi nu si-l imagineaza pe Crin Antonescu presedintele Romaniei, mai ales ca el, de nerabdare, face si tot felul de greseli despre care vorbeam la inceput.

Asa ca, el de aia zice 'Acum, acum', ca baba la maritat. Sigur, se stie ca valul de nesimpatie care s-a abatut asupra PDL e la fel si in ceea ce il priveste pe presedinte. Dar, pana la urma, eu am vazut care a fost reactia publica in legatura cu chestiunea 'cine pleaca la Bruxelles', sigur nu la niste posturi de televiziune care, orice s-ar intampla, o tin intr-o singura directie. Ca o paranteza, eu am participat la o emisiune acum cateva zile la Realitatea, unde eram 9-1. Am numarat: erau 9 de o parte si eu de o parte.

Pe de alta parte, presedintele a facut de mult prea multe ori declaratii clare si ferme ca nu se gandeste ca dupa ce a fost presedintele Romaniei sa redevina senator sau deputat si eventual presedintele unui PDL in refacere.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Berceanu alegeri PDL, #Colegiu Director PDL demisii, #Berceanu Anastase comunicare, #Berceanu congres alegeri , #PDL